Norges største pensjonsfond har kuttet båndene til amerikanske Caterpillar på grunn av det amerikanske bulldoserselskapets påståtte bidrag til bygging av ulovlige bosetninger og andre menneskerettighetsbrudd fra Israels væpnede styrker på Vestbredden og Gaza,skriver the Guardian. Aksjeposten  i Catepillar hadde en verdi på  nesten litt under 700 millioner kroner.

KLP tok beslutningen om å selge sin eierandel på 69 millioner dollar i den Texas-baserte industrielle produksjonsgruppen etter at Caterpillar ikke klarte å gi tilfredsstillende forsikringer om at de iverksatte tiltak for å redusere risikoen for at utstyret ble brukt av det israelske militæret mot palestinere etter brudd på folkeretten.

"I lang tid har Caterpillar levert bulldosere og annet utstyr som har blitt brukt til å rive palestinske hjem og infrastruktur for å rydde vei for israelske bosetninger," sa Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer i KLP.

Omsetning noe ned

Caterpillar Inc. (NYSE: CAT) annonserte resultater for andre kvartal 2024. Salg og inntekter for andre kvartal 2024 var 16,7 milliarder dollar, en nedgang på 4 % sammenlignet med 17,3 milliarder dollar i andre kvartal 2023. Nedgangen skyldtes først og fremst lavere salgsvolum, delvis oppveid av gunstig prisrealisering.

Driftsresultatmarginen var 20,9 % for andre kvartal 2024, sammenlignet med 21,1 % for andre kvartal 2023. Justert driftsresultatmargin var 22,4 % for andre kvartal 2024, sammenlignet med 21,3 % for andre kvartal 2023. Andre kvartal 2023. -Kvartal 2024 resultat per aksje var $5,48, sammenlignet med andre kvartal 2023 resultat per aksje på $5,67. Justert resultat per aksje i andre kvartal 2024 var $5,99, sammenlignet med andre kvartal 2023 justert resultat per aksje på $5,55. For andre kvartal 2024 og 2023 er justert driftsmargin og justert resultat per aksje ekskludert restruktureringskostnader. Andre kvartal 2023 justert resultat per aksje ekskluderte også en diskret skattefordel for å justere utsatt skattesaldo.

For andre kvartal 2024 var kontantstrømmen fra virksomheten 3,0 milliarder dollar, og selskapet avsluttet andre kvartal med 4,3 milliarder dollar i bedriftskontanter. I kvartalet brukte selskapet 1,8 milliarder dollar i kontanter til tilbakekjøp av Caterpillar-aksjer og 0,6 milliarder dollar i kontanter til utbytte.

Bedre driftsmargin

-Jeg vil takke teamet vårt for å levere nok et sterkt kvartal, inkludert høyere justert driftsresultatmargin, rekordjustert resultat per aksje og robust ME&T fri kontantstrøm," sa styreleder og administrerende direktør Jim Umpleby. "Våre resultater fortsetter å reflektere fordelen med mangfoldet i sluttmarkedene våre samt den disiplinerte gjennomføringen av vår langsiktige strategi.Caterpillars ceo Jim Umpleby ble i 2019 International Executive of the Year i USA, skriver Nordic News. NBIM, Oljefondet i Oslo skriver at man fortsatt har en aierandel på 20,5 milliarder kroner som gir en eierandel på 1,18 prosent.


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*