Finansminister Trygve Slagsvold Vedum(Foto: Statsministerens
kontor NTB Kommunikasjon/Hjukse)

Oljefondets verdi nærmer seg 13 tusen milliarder kroner før vi gå inn i desember. NBIM har investert i 9338 selskaper, i obligasjoner og eiendom. Til tross for krig og nedgang i eiendomsverdier ute i verden, har Norge tjent enerome summer på salg av olje og gass, som igjen har økt verdeiene på de norske utenlandsinvesteringene, skriver Nordens Nyheter.

Statens pensjonsfond utland fikk i første halvår 2022 en avkastning på -14,4 prosent, tilsvarende -1 680 milliarder kroner.

Pressemldingen fra departementet dengang var datertn 17. august 2022

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var dengang -17,0 prosent, avkastningen på renteinvesteringene var -9,3 prosent, mens investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på 7,1 prosent. Avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var -13,3 prosent.

Fondets avkastning var 1,14 prosentpoeng bedre enn avkastningen på referanseindeksen, tilsvarende 156 milliarder kroner.

– Markedet har vært preget av stigende renter, høy inflasjon og krig i Europa. Aksjeinvesteringene er ned hele 17 prosent, og det er særlig teknologiaksjene som har gjort det dårlig med –28 prosent i avkastning, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

Samtlige sektorer har negativ avkastning bortsett fra energi.

–Energisektoren fikk i første halvår en avkastning på 13 prosent. Vi har sett en kraftig prisoppgang for olje, gass og raffinerte produkter, sier Tangen.

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av halvåret. Valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 642 milliarder kroner. I første halvår ble det tilført 356 milliarder kroner til fondet.

Fondet hadde en verdi på 11 657 milliarder kroner per 30. juni 2022. 68,5 prosent av fondet var investert i aksjer, 28,3 prosent i rentepapirer, 3,0 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Oljefondets verdi nærmere jul nærmer seg altså 13 tusen milliarder kroner og NBIM har fotsatt aksjer for 27,5 milliarder kroner i Exxon Mobile i USA, i Royal Dutch Shell har oljefondet aksjer for 53 milliarder kroner, i franske Total har man aksjer for 38 milliarder og i italienske ENI for 11 milliarder kroner. SOm følge av krig i Europa har disse aksjeverdiene steget med meget store summer, skriver Nordens Nyheter.

Kilde: Norwegian Banks Investment Management og 4-traders.com

CEO Ben van Beurden i Royal Dutch Shell(Foto: SHell)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*