DnB har vært mest eksponert i Norge etter Panama Papers ble offentlliggjort. Inntil videre har ingen dom falt( Foto: Reuters)
DnB har vært mest eksponert i Norge etter at Panama Papers ble offentlliggjort. Inntil videre er ingen nordmann dømt(Foto: Reuters)

Etter at Panama-papirene avslørte at rike og mektige personer gjemmer bort penger i skatteparadiser, har norske politikere vært høylytte i sin kritikk i media. Men Norges Bank har ikke villet kommentere Nordens Nyheters opplysning om at man fjernet(flyttet over 5 milliarder kroner) fra slike skatteparadis fra 2013 til 2014 av frykt for konsekvensene. Formannen i oljefondets etiske komitee Johan H. Andresen sier til Nordens Nyheter at man må rette slike spørsmål til en annen instans enn fondets etiske komite. Det er finansminister Siv Jensen som bærer dette ansvaret, men vil ikke kommentere denne saken.

Flyttet alle aksjene

Nordens Nyheter var først ute med nyheten om at oljefondet hadde investert i en rekke kinesiske selskaper registrert i skatteparadis i Latin-Amerika. Stortinget gir nå gis oljefondet grønt lys for slike investeringer. Norges Banks Investment management hadde investerte mellom 5 og 10 milliarder kroner i aksjer og statspapir i skatteparadis som Cayman Islands, Bermuda, Bahamas og British Virgin Islands frem til 2014. Deretter flyttet Norges Bank disse investeringene og fjernet skatteparadisene fra sitt eget kart. Nå er det fritt frem for å flytte pengene tilbake igjen, skriver Nordens Nyheter. Finansminister Siv Jensen styrer oljefondet, mens næringsminister Monica Meland deleransvaret for aksjer i statsselskaper med flere andre departement.

Gå inn på Norges banks nettsider

Klokka åtte mandag offentliggjorde det internasjonale journalistnettverket ICIJ en database med Panama papers-dokumenter. Du kan selv gå inn og søke på hemmelighetene som ble plassert i skatteparadis, ifølge Dagbladet. Journalistnettverket skriver at atabasen vil trolig være den største frigjørelsen av hemmelige offshore-firma og folkene bak dem.Den tyske avisa Süddeutsche Zeitung fikk først lekkasjen på 11,5 millioner dokumenter, så journalister fra hele verden. mandag kveld ble dokumenter med informasjon om over 200 000 offshoreselskaper publisert. Statsminister Erna Solberg sier ifølge Dagabladet at vi bare er en fotnote i denne historien. Hun har rett i at fire milliarder kroner bare er en dråpe i havet.

Over tjue skatteparadis

Dokumentene er publisert her, med personer fra over 200 land og fra 21 skatteparadiser. De inkluderer også navn som ble publisert under «offshore leaks». Over 200 nordmenn nevnes i hoveddokumentene til Panama papers. Hvis du søker i databasen i kveld, og avgrenser søket til Norge, får du opp selskaper og personer relatert til Norge. Går du inn i oljefondets beholdninger, finner du at NBIM hadde betydelige investeringer i skatteparadis i Mellom-Amerika i 2013, men flyttet pengene året etter.Målet med å publisere dokumentene, er å generere enda flere tips og komme videre i avsløringene. ICIJ understreker at det at personer er listet opp i dokumentene, ikke betyr at de har begått straffbare handlinger.

– Vi følger utviklingen av saken nøye, men vi vet ikke hva som kommer til å bli publisert i kveld og derfor kan vi ikke uttale oss om det, sier  førstestatsadvokat Marianne Bender til Dagbladet.

Slipper ikke alle papirer

ICIJ skriver at de ikke har publisert alle dokumentene de har, men et utvalg. De publiserer for eksempel ikke bankutskrifter, transaksjoner, e-postutvekslinger, pass eller telefonnummer, men du kan søke etterinformasjon om selskaper, fond, stiftelser og personer som er ført opp som direktører eller aksjonærer. Det vil imidlertid ikke gå an å identifisere den virkelige eieren av alle selskapene, nettopp fordi hovedoppgaven til noen av selskapene er å skjule eieren. I Norge er det Aftenposten som har fått forhåndstilgang til dokumentene du selv kan lese i kveld.

Tolv statsledere

Dokumentene avslører hvordan et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold til politikere, kriminelle, milliardærer, idrettsstjerner og vanlige folk. I Norge er det DNB-avsløringene som har fått mest oppmerksomhet. Dokumenter viste hvordan at DNB i Luxemburg i nesten ti år organiserte postboksselskaper på Seychellene for kundene sine. DNB har tatt selvkritikk og styret ble gjenvalgt i april. Aftenposten kunngjorde en oversikt over 40 nordmenn som DNB sendte til skatteparadis. I dokumentene finner vi også tolv statsledere, og bånd til et tett nettverk rundt Russlands president Vladimir Putin. Islands statsminister Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson gikk av etter avsløringene og på igjen, før han gikk av. Lista over politikere og maktpersoner som har benyttet seg av skatteparadiser er lang.

Dagbladets Fakta om dokumentene

• Omfatter 11,5 millioner dokumenter lekket anonymt til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Avisen delte dokumentene med det

internasjonale journalistnettverket ICIJ for å få hjelp med å analysere materialet.

• Rundt 400 journalister fra mer enn 100 mediebedrifter, deriblant Aftenposten, har deltatt i analysearbeidet.

Dekker perioden 1977 til 2015 og berører omkring 214.000 foretak som advokatfirmaet grunnla i rundt 20 skatteparadiser på vegne av sine kunder.

• Viser at advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama hjalp til å opprette såkalte postboksselskaper. Selskapene har verken ansatte eller kontorer, kun en lokal representant.

• Selskapene er ikke ulovlige og kan brukes til fullt lovlige transaksjoner. Panama-dokumentene viser imidlertid at flertallet av selskapene har som hovedoppgave å skjule hvem som er den egentlige eieren.

• Kundene til Mossack Fonseca knyttes til hvitvasking av penger, skatteflukt, omgåelse av sanksjoner og annen kriminell virksomhet. Advokatfirmaet sier at de aldri har brutt noen lover, og de er aldri blitt dømt for noe forhold.

• Advokatfirmaets kunder omfatter toppolitikere, forretningsfolk, sportskjendiser og kriminelle. Blant dem er 12 tidligere eller nåværende stats- og regjeringssjefer, skriver Dagbladet med NTB som kilde.

Finansminister Siv Jensen vil ikke kommentere endringen i beholdninger i skatteparadiser i Mellom-Amerika fra 2013 til 2014 (Foto: Norges Bank)
Finansminister Siv Jensen vil ikke kommentere endringen i beholdninger i skatteparadiser i Mellom-Amerika fra 2013 til 2014 (Foto: Norges Bank)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*