Rektor Lars Strannegård på Handelshögskolan i Stockholm vil satse mer på kultur.(Foto: HHS)
Hvordan fremmer vi trivsel, velferd og lykke? Swedbank, Sveriges Sparbanker og Handelshøgskolens Senter for trivsel, velferd og lykke starter nå et samarbeid for å øke kunnskapen om hva som bygger trivsel og etablere nye, mer menneskelige perspektiver på finans, skriver Handelshöyskolen i Stockholm på sine nettsider.Lars Strannegård, rektor på Handelshögxkolan i Stockholm,som var sommerprater i Sveriges Radio 16. juli,er også styreleder i Bo Rydin og SCA i Business Administration and Leadership. Svenska Cellulosa(SCA) er det norske oljefondets störste investering i Sverige.
Lykke er en nøkkelsak for et robust samfunn og et konkurransedyktig Sverige – noe som er spesielt viktig i tider med større usikkerhet. Derfor lanserte Handelshögskolan i Stockholm i høst Senter för trivsel, välfärd och lykke, under ledelse av den kjente forskeren og folkepedagogen Micael Dahlen, som samtidig ble Sveriges og verdens første professor i lykke.
Handelshøyskolens nye senter for velvære, velferd og lykke samler ledende eksperter og forskere fra hele verden for å skape forutsetninger for en bedre fremtid sammen med myndigheter, næringsliv og samfunn. Målet er å gjøre Sverige til et verdensledende kunnskapssetor på Handelshöyskolennter med fokus på å fremme trivsel og bidra til et velstående samfunn. Rektor på Handelshöyskolen vil omgjöre höyskolene fra utdanningsinstitusjoner til dannelsesinstitusjoner. Nå bör næringslivet i Norden satse langt mer på kultur i et bredre samarbeide, der ikke bare penger og lönnsomhet er det mest sentrale.
Muliggjør unik forskning
Nå starter Swedbank, Sparbankerna og Handelshögskolan i Stockholm et samarbeid som åpner for nye muligheter for å drive banebrytende og verdensunik forskning. Avtalen strekker seg over ti år og håpet er å skape bedre forståelse for hvilke faktorer som fremmer trivsel gjennom livets opp- og nedturer.
– Vi ønsker å kartlegge hvordan både ytre og indre endringer påvirker individers lykke, velvære og velferd over tid. Både endringer i omverdenen, som konjunktursykluser, pandemier og geopolitiske spenninger, og på det personlige plan, som når du bytter jobb, flytter, eller et familiemedlem blir syk. Der kan bankene gi oss unik innsikt, sier Micael Dahlen.
Satsingen er en del av et større folkeopplæringsprosjekt som Swedbank og Sparbankerna har drevet i mange år.
– Det er en sammenheng mellom økonomisk helse og hvordan vi mennesker har det generelt. Swedbank jobber på bred front for at flere skal bli økonomisk friske, med en balansert økonomi og kunnskapen som trengs for å føle seg økonomisk trygge og frie. Med vår deltakelse ønsker vi å bidra til å øke kunnskapen om hva som gjør at vi mennesker har det bra, sier Tomas Hedberg, viseadministrerende direktør og viseadministrerende direktør,Swedbank.