Anholt havvindpark på dansk sokkel(Foto: Ørsted)

Olje- og energiminister Tina Bru (H)antydet før sommeren hva aktørene kan vente av løsninger når det gjelder havvind på norsk sokkel. Tolv grupperinger vil bygge ut havvind i norske farvann. Nordens Nyheter har tidligere omtalt to grupper som konsentrerer seg om Sørlige Nordsjø II. Noen av dem vil også bygge ut Utsira Nord. Det er norske og utenlandske aktører som tyske RWE og EnBW, italienske Eni og belgiske Parkwind. Stortingsvalget 8. september vil avgjøre om områdene i Nordsjøen vil bli solgt eller om selskapene får konsesjoner på lik linje med leting etter olje og gass.

British Petroleum , med tidligere konsernsjef Helge Lund i Statoil, som styreleder, er et av selskapene som søker om konsesjon( se oversikten nedenfor).

– Vi vil være i stand til å drive vindparken basert på markedsprisen uten subsidier fra den norske regjeringen, skriver Arne Eik, prosjektleder for havvind i Equinor på selskapets nettsider.

SelskaperOmrådeType
Equinor, RWE, HydroSNIIBunnfast
Equinor, Vårgrønn (Hitecvision, Eni)UNFlytende
Seagust (Arendals Fossekompani, Ferd)UN, SNIIBegge
Agder Energi, Vårgrønn, Green Investment GroupSNIIBunnfast
Hafslund Eco, Fred. Olsen Renewables, ØrstedUN, SNIIBegge
BP, Statkraft, Aker Offshore WindSNIIBunnfast
Aker Offshore WindUNFlytende
Norseman Wind, Norgesgruppen, EnBWSNIIBunnfast
Sunnhordland Kraftlag, Haugaland Kraft, Knutsen OASUN, SNIIBegge
NorSea Group (Wilhelmsen), Parkwind (Belgia)UN, SNIIBegge
Magnora Offshore Wind (Magnora, TechnipFMC)UNFlytende
Kvitebjørn Havvind (Daimyo)UNFlytende
Shell, BKK, LyseUN, SNIIBegge
Kilder: Energi og Klima og Nordens Nyheters artikler i august 2021.

Ifølge Tina Bru vil bunnfast havvind være kommersielt lønnsomt uten subsidier på Sørlige Nordsjø II, og auksjoner er det mest egnede systemet for tildeling der. Stortingsvalget 8. september vil selvsagt avgjøre hva som skjer videre, skriver Nordens Nyheter. Olje og energidepartementet(OED) har tidligere signalisert at utbyggingen i Sørlige Nordsjø II kan skje uten subsidier.

Det vil bli utlyst to eller tre områder i Sørlige Nordsjø II, og minst tre områder på Utsira Nord, og Statnett vil ha ansvaret for strømnettet til havs. Sammen med Aker Offshore Wind og Aker Horizons har vi et sterkt lag for å bygge ut bunnfast havvind på Sørlige Nordsjø II, sa pressetalsperson Lars Magnus Günther i Statkraft ifølge Energi og Klima.

Ørsted, som er verdensledende på havvind og sist uke la frem planer om stor ekspansjon globalt innen 2030, sluttet seg i juni til grupperingen med Hafslund Eco og Fred. Olsen Renewables. Statlige svenske Vattenfall har lenge vist interesse for de norske havvindområdene:

Også Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco, som ønsker å samarbeide om utbygging av havvind på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, mener det er mulig å bygge ut Sørlige Nordsjø II uten subsidier. Nøkkelen ligger i å se utbygging av havvind og havnett i sammenheng.

Tidligere konsernsjef i Statoil Helge Lund er styreleder i britiske BP(Foto: BP)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*