Oljefondet på vei mot elleve tusen milliarder kroner. Kronesvekkelsen de siste årene har bidratt til at oljefondet har vokst kraftig målt i norske kroner. Det har økt statens kjøpekraft og økt muligheten til å foreta nye aksjekjøp i utlandet. Dermed blir vi rikere som nasjon selvom den norske valutaen faller i verdi, skriver Nordens Nyheter i en kommentar til sentralbanksjef Øystein Olsens årstale. Han tar i sin årstale ikke tilstrekkelig hensyn til den økningen staten får i fremmed valuta gjennom oljefondets aksjekjøp i utlandet. Han etterlyser en større konkurranseutsatt norsk sektor utenom oljevirksomheten. Men Nordens Nyheter mener at oljebransjen må vernes og dyrkes frem fordi etterspørselen etter olje og gass vil være stor i mange tiår fremover. Samtidfig kjøper Norge kompetanse gjennom sine investeringer i utlandet.
Kjøper ikke Aramco
Oljeselskapet Saudi Aramco har størst global verdi ifølge Wikipedias ferske liste over verdens mest verdifulle selskaper(First Trillion Dollar Market Capitalization Companies, Wikipedia 31. janar 2020). Det norske oljefondet( Norges Banks Investment Management) har ikke deltatt i denne emisjonen uvist av hvilken grunn.
Statlige eierandeler
Staten har et ansvar for balansen mellom offentlig og privat sektor. Siden 2014 har offentlig konsum og investeringer vokst til en rekordhøy andel av verdiskapingen i fastlandsøkonomien. Statlige eierandeler i norsk økonomi er den største i Norden. Dersom det offentlige legger beslag på en stadig større andel av de tilgjengelige produksjonsressursene i økonomien, snevres dette rommet inn. Staten bør derfor være særlig varsom med å øke offentlig pengebruk med utgangspunkt i en kronedrevet oppgang i fondsverdien, advarer den norske sentralbanksjefen.
Den grønne bølgen
Verdien av det norske oljefondet utgjør nå mer enn tre ganger den årlige verdiskapingen i det vi kaller norsk fastlandsøkonomi. Fondet er dermed større enn husholdningenes totale nettoformue, inklusive boligverdier. Mens den rikeste tidelen av befolkningen kontrollerer halvparten av husholdningenes formue, nyter alle godt av fondet, fordi staten eier norsk olje og gass. I oktober i fjor ble 50-årsjubileet for det første oljefunnet på Ekofisk markert, og oljefondets verdi var 10 000 milliarder kroner samme dag. Det franske oljeselskapet Total kjøpte for etpar år siden rettighetene til store danske oljefelt av rederiet Maersk McKinney som ide de mest sentrale feltene på dansk sokkel. Dette var i tråd med « den grønne bølge» som gjennomstrømmet den økonomiske tenksningen.
God norsk økonomi
Sentralbanksjef Øystein Olsen sa i årstalen nylig at norsk økonomi har klart seg bra gjennom første fase av omstillingen bort fra en oljedrevet økonomi. Kanskje ligger den bratteste nedturen for oljevirksomheten bak oss, sa han. Han mener at en samlede fallhøyden er mindre enn for noen år siden, og at næringslivets oljeavhengighet er redusert. Hvilke selskaper som er mest verdifulle avhenger selvsagt om vi går på Forbes eller Financial Times lister, eller går til Wikipedia som bruker de andre som kilder:
Mest verdifulle selskap
Oljeselskapet Saudi Aramco er verdens mest verdifulle selskap(Billions US Dollars) i januar 2020 med en verdi på . Norges Banks oljefond har ikke deltatt i børsintroduksjonen i arabiske Aramco. Apple er nest mest verdifull med en verdi på 1426 billion dollars, Microsoft er nummer tre(1400 Billions Dollars) PetroChina er på fjerdeplass med 1194 billion dollars. Alphabet og Amazon.com Inc har en verdi på 1000 Billion dollars hver. Vi finner også BP, Exxon Mobile og Royal Dutch Shell på listen over verdens mest verdifulle selskaper. Det norske oljefondet satser 51,3 milliarder kroner(2,45 %) i Royal Dutch Shell og 25,4 milliarder kroner(2,31 %) i British Petroleum. Dermed satser Norges Bank 75 milliarder kroner i to av verdens største oljeselskaper. Dermed kan den norske debatten om at oljefondet skal droppe olje og gassaksjer fortone seg som lite realistisk. Dermed har ikke minst Kjell Inge Røkkes Aker BP en spennende fremtid på norsk sokkel i årevis fremover. Dette står i skarp kontrast til sentralbanksjef Øystein Olsens årstale i Oslo. Oljebransjen burde fått mer ros med utsikter om en ny vår i årets viktigste årstale. Oljeinvesteringene er rekordhøye i 2020.