Kontraktene på Johan-Sverdrup-feltet er i ferd med å gi en positiv norsk-svensk særkonjunktur. Elektrifiseringen av Sverdrup ble fremskyndet gjennom et forlik i Stortinget, der regjeringen ble overkjørt. Forliket betyr at det blir strøm fra land fra første dag. Statoil inngårenny kontrakt på 600 millioner kroner med til oljeserviceselskapet Aibel. Statoil har dermed fått på plass den siste store kontrakten av tre for strømforsyningen til det gigantiske oljefeltet i Nordsjøen som skal starte produksjonen i slutten av 2019. Aibel’s hovedkvarter liggerpå Forus utenfor Stavanger,og selskapet samarbeidermed Statoil, ConocoPhillips og A/S Norske Shell herfra.
Wallenberg er med
Svenske Ratos AB og sjette svenske AP Fund og Ferd, overtok aksjene i Aibel i 2012, for 8,6 milliarder kroner. Ferd-eieer Johan H. Andresen sitter også i styret i Wallenbergs Skandinaviska Enskilda Banken. I tillegg til sjøkablene som skal frakte strømmen fra land og ut til plattformene, må strømmen omformes fra veksel til likestrøm og tilbake når den sendes gjennom sjøkablene. Denne omformerstasjonen på land har Aibel fått ansvaret for. I kontrakten inngår det bl.a. to sett med vekselstrømskabler fra Kårstø til Haugsneset på 300.000 volt hver.n Disse strømkablene skal brukes til utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet, ifølge Statoil-meldingen. Anleggsarbeidet skal utføres av Veidekke, mens omformerutstyret skal leveres av svensk-svveitiske AAB, som står Wallenberg-gruppen nær..
Ny milepæl
Selv om Aibel har kategorisert denne kontrakten under Feltutvikling, på samme måte som plattformkontrakten for boreplattformen på Sverdrup-feltet, er det ingen tvil om at kontrakten er enda en milepæl for Aibel i sambad med å om å gjøre Johan Sverdrup-feltet klar for å motta elektrisk strøm fra land, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel. Aibel har prosjektledelsen, med omfattende ingeniørarbeid, sammen med selskapets partnere.
Hundre jobber
Aibel-kontrakten vil sysselsette noe under 100 personer.Dette vil øke noe medutgangspunkt i kontoret i Asker via verftet i Haugesund, samt byggeplassen på Haugsneset. Det blir også en del prefabrikasjon av komponenter utover i prosjektet, og da flyttes de fleste folkene som er involvert til Haugesund. Aibel har i senere tid sikret en rekke oppdrag på å overhale rigger samt produksjons- og lagringsfartøyer (FPSO) på verftet i Haugesund . Riggen DeepSea Bergen er blant dem som akkurat har forlatt verftet.
Strategisk investering
Egyptian Maintenance Company (EMC) er et stort oljeserviceselskap som Aibel eier femti prosent av med sete i Kairo. EMC-eierskapet er delt mellom Aibel og Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC) som eier 50 prosent av EMC hver. dette er en strategisk investering med tanke på de store olje- og gassforekomster som allerede er påvist i Middelhavet, og i ørkenen Nord-Afrika, skriver Nordic News.