Senioranalytiker Elisabeth Holseth tror på rentekutt i mars(Foto: Mynewsdesk)
Norges Bank holdt renten uendret og gjentar at de vil senke renten i mars. I pressemeldingen peker Norges Bank på de følgende faktorene som har kommet siden siste strategirapport:
- Den underliggende prisveksten i Norge omtrent som ventet
- Veksten i norsk økonomi tok seg litt opp i fjor
- økt offentlig etterspørsel holder aktivitet oppe, fall i boliginvesteringer demper
- Det ventes færre rentekutt i andre land
- Kronen er svakere enn ventet
Vi tror Norges Bank vil levere et rentekutt i mars, men at det trolig ikke blir flere rentekutt i år.
Selv om Norge har størst handel med EU, så er USA verdens viktigste kapitalmarked. Når det trolig ikke blir flere rentekutt i USA, risikerer vi med et rentekutt i Norge å få lavere renter enn i USA. Tanken til Norges Bank var at når andre land begynte å kutte renten, så ville renteforskjellen til Norge bli mindre, og kronen ville styrke seg, eller i det minste ikke svekke seg videre. Særlig gjaldt dette USA, som på det meste hadde en styringsrente som var 1 %-poeng høyere enn Norge, og som opplever sterk kapitalinngang som følge av Trumps investeringsvennlige politikk.
Til tross for at renteforskjellen nå er null mot USA, så har kronen svekket seg videre. Det samme bildet er mot Euro, der kronen har vært relativt stabil til tross for at styringsrenten nå er mer enn 1 %-poeng lavere enn i Norge. Vi tror kapitalen fortsatt heller vil til USA, der de kan oppnå høy avkastning i aksjer.
Usikkerheten om hvordan Trumps politikk vil påvirke handel og tollsatser, og hvordan andre land vil svare med sin valutapolitikk er et argument Norges Bank bruker for å gå forsiktig frem. Vi tror det blir et rentekutt i mars, men at det er svært usikkert om det blir flere rentekutt i Norge siden det kan gi en videre svekkelse av kronen.
Stor renteforskjell
Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet besluttet på møtet 22. januar å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Dermed er renteforskjellen melllom Norge og Sverige 2,5 prosent, skriver Nordens Nyheter.
– Trolig setter vi renten ned i mars, skriver sentralbanksjef Ida Wolden Bache. i en pressemelding.
Siden høsten 2021 har Norges Bank hevet styringsrenten mye for å få bukt med den høye prisveksten, og siden desember 2023 har renten vært 4,5 prosent. Renten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og til å dempe prisveksten. Arbeidsledigheten har økt noe fra et lavt nivå. Prisveksten har nærmet seg målet, men høy vekst i bedriftenes kostnader vil trolig bidra til å holde prisveksten oppe.
Siden Norges Banks Pengepolitisk rapport 4/24 har den underliggende prisveksten og arbeidsledigheten vært om lag som anslått. Den samlede konsumprisveksten har vært lavere enn ventet. På den annen side ventes det nå færre kutt i styringsrentene ute enn tidligere. Komiteens vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten rundt målet, men at tiden snart er inne for å begynne å sette renten ned.