Stortingets finanskomite hadde høring med sentralbanksjef Øystein Olsen om Tangen-ansettelsen10. august. Norges Bank er åpenbart på kollisjonskurs med folks forventninger om skattemoral. Det er ikke positivt for for tilliten til sjefen i Oljefondet Nicolai Tangen, og til sentralbanksjef Øystein Olsen, som burde gått av etter ansettelsesprosessen av ny sjef i NBIM. Når Tangen tiltrer 1. september er det behov for mer forskning omkring det norske oljefondet
Organisasjonen har kommet fram til at Storbritannia og en håndfull OECD-land er blant de aller verste i verden når det gjelder å bryte ned det globale systemet for selskapsinntektsskatt.
Gammel kolonimakt
«Disse landene har aggressivt undergravd muligheten til å meningsfullt kunne beskatte multinasjonale selskaper. Rundt 500 milliarder dollar (4.350 milliarder kroner) unndras hvert år av multinasjonale selskaper – nok til å finansiere FNs underfinansierte budsjett for humanitær nødhjelp 20 ganger hvert år», skriver Tax Justice Network (TJN).The Corporate Tax Haven Index complements the Tax Justice Network’s Financial Secrecy Index, which ranks countries by their contribution to global financial secrecy with a focus on individuals, as opposed to multinational corporations.
Her er de ti landene som har profilert seg i retning av å tilby lavere skatt til selskaper ifølge Tax Justice Network. Nordens Nyheter har i flere analyser pekt på det norske oljefondets store engasjement i flere av disse områdene. Storbritannia er en av NBIM`s største samarbeidsland, uten at Nordens Nyheter hevder at det foreligger forsøk på skatteunndragelse. TJN`s analyse er ufullstendig fordi undersøkelser viser at 27 prosent av oljefondets investeringer i Hong Kong er registrert på Cayman Islands, 23 prosent på Bermuda, mens 26 prosent hører juridisk hjemme i Hong Kong. Oljefondet har investert i L`Occitane International registert i Hong Kong via Luxembourg, Prada som er italiensk er registert i Hong Kong, Samponite Internasjonal er registrert i Luxembourg, Mens Langham Ltd kalles « International Organisation». En investering i Japan går via Hong Kong.
Behov for mer forskning
Bare i Hong Kong har det norske oljefondet investert 82 milliarder kroner i 175 selskaper, hvorav flertallet er registert videre i flere skatteparadis. Fondet har investert 309 milliarder kroner i 795 kinesiske selskaper. I Sveits investerer oljefondet 333 milliarder kroner gjennom 130 selskaper. I den største sveitiske banken, Credit Suisse, satser NBIM 13 milliarder kroner og har en så stor eierandel som 4,26 prosent. Sammen med den amerikanske partneren BlackRock, har oljefondet og BlackRock over ti prosent av aksjer og stemmer. I den britiske banken HSBC satser fondet 28 milliarder kroner og eier 2,03 prosdent. I det britiske oljeselskapet Royal Dutch Shell satser det norske fondetn52 milliarder kroner i henhold til beholdningstall fra desember 2019. Her er oljefondet en av de største aksjonærene med en eierandel på 2,55 prosent, skriver Nordens Nyheter i en kommentar. Det er åpenbart behov for mer systematisk forskning, ikke minst for å kartlegge oljefondets etiske holdning til investeringer med en ny sjef på plass 1. september. Oljefondet har igjen økt kraftig på kort tid og nærmer seg nå 10400 milliarder oljekroner. Det er et godt utgangspunkt for en ny sjef i fondet.
Ti største skatteparadis
The top 10 countries that have done the most to proliferate corporate tax avoidance and break down the global corporate tax system are:
1. British Virgin Islands (British territory)
2. Bermuda (British territory)
3. Cayman Islands (British territory)
4. Netherlands
5. Switzerland
6. Luxembourg
7. Jersey (British dependency)
8. Singapore
9. Bahamas
10. Hong Kong