Førti år siden Norge fant olje på Ekofisk i Nordsjøen. Bildet er tatt av Statoil på Brent-feltet(Foto: Harald Pettersen)
Førti år siden Norge fant olje på Ekofisk i Nordsjøen. Bildet er tatt av Statoil på Brent-feltet(Foto: Harald Pettersen)

Finansminister Siv Jensen varslet i Stortingets finansdebatt fall i statens inntekter neste år. Dette reduserer Norges inntekter med over 70 milliarder kroner med dagens oljepris. Nordens Nyheters beregninger viser at verdien av oljefondet øker med minst 200 milliarder kroner neste år basert på vekst i aksje- og eiendomsmarkedene i USA, Europa og Asia forårsaket av lavere oljepris. Dermed oppveies kursnedgangen på Statoil-aksjer og tap som følge av lavere oljepris av økt verdi på aksjer og eiendom i utlandet. Fra tirsdag middag til onsdag morgen økte Norges Banks oljefond med 16 milliarder kroner.

Lavere investeringer

Siv Jensen understreket at det fortsatt går bra i norsk økonomi, men at utfordringene er tydeligere de siste månedene. Det skyldes ikke bare den fallende oljeprisen, men også et kraftig fall i norske oljeinvesteringer fra neste år. Oljeprisen ligger fredag på ca. 70 USD/fat. Statoil falt med 41 milliarder kroner i verdi etter oljeprisfallet i november. Denne verdien har oljefondet hentet inn igjen på de internasjonale aksjemarkedene. For lavere oljepris betyr økt fart på verdensøkonomien med økte aksjekurseer i kjølvannet av dette. Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets, sier til Nordens Nyheter at Oljefondet er en buffer Norge har i lang tid fremover, uten at han går god for Nordens Nyheters anslag.

Svakere kronekurs

Kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang sier at årsaken er svakere kronekurs og økte aksjeverdier. Han sier videre at Norges Banks Investment Management ikke kommenterer beholdningsverdiene før i mars neste år. Fondets investeringer måles mot referanseindekser for aksjer, obligasjoner og eiendom, som er utarbeidet av henholdsvis FTSE Group, Barclays Capital og Investment Property Databank (IPD) på vegne av Finansdepartementet. SE Global Equity Index Series dekker rundt 7400 verdipapirer i 47 forskjellige land – som dekker alle egenkapital og sektor relevant for internasjonale investorers behov. Indekser i FTSE Global Equity Index Series er designet for etableringen av et bredt spekter av finansielle produkter, som for eksempel indeksnære fond, derivater og Exchange Traded Funds (ETF), samt å være ytelsestester. FTSE-indeksene er i utstrakt bruk verden over for benchmarking porteføljer, prestasjonsmåling, investeringsanalyse, aktivaallokering, indeksnære fond og strukturerte produkter. Fritt tilgjengelige indeksregler blir overvåket av en uavhengig komité bestående av ledende markeds fagfolk.

To rentekutt neste år

Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror det er mulig at vi får to rentekutt i Norge neste år. Han sier at Norges Bank godt kan kjøre med uendret rente gjennom hele neste år og at det er for tidlig med rentekutt nå i desember. Han legger til at oljefondets avkastning vil bli alt viktigere, og at fondet er en vekstimpuls for norsk økonomi. Bernhadsen tror Norges Bank vil nedjustere vekstimpilsen for Norge og at man vil endre rentebanen for neste år, med to rentekutt som mest sannsynlig.

Ned førti prosent

Det amerikanske meglerselskapet Macquarie kutter sine 2015-prognoser fra 108 til 74 dollar. De mener oljemarkedet komme i balanse igjen, noe som vil føre til kraftig prisoppgang i 2016, melder Marketwatch. DNB Markets og oljeanalytiker Torbjørn Kjus offentliggjorde tirsdag nye anslag for oljeprisen: Prisen i 2015 faller fra 80 dollar fatet til 70 dollar fatet, prisen i 2016 faller fra fra 85 til 80 dollar fatet. Dermed ligger det an til lavere investeringer i oljesektoren i Norge til neste år, sammenlignet med i år. EIA nedjusterer forventningene til både oljepris og oljeforbruket neste år. Det amerikanske energidepartementet nedjusterer anslaget for det globale oljeforbruket i 2015 med 180.000 fat per dag til 92,32 millioner fat. For 2014 blir anslaget oppjustert med 60.000 fat per dag til 91,44 millioner fat per dag. Prisraset tilsvarer en nedgang på over 40 prosent fra toppnivået på 115 dollar tidligere i år, og et fall på 35 prosent på tre måneder. Oljeekspertene i Morgan Stanley anslår at oljeprisen kan falle til 53 dollar i snitt neste år, ifølge CNBC.

Kjøper nordiske aksjer

Prisfallet tiltok i styrke etter at OPEC nylig avstod fra å kutte i produksjonen, slik mange hadde ventet. Årsaken til prisnedgangen er en betydelig økt skiferoljeproduksjon i USA, som har veltet maktbalansen og handelsmønstrene i det internasjonale oljemarkedet. Verdens største oljeprodusent Saudi-Arabia, anklages for å gå bak ryggen på sine kartellmedlemmer, for stimulere til ønkonomisk vekst i Kina og Australia. Meglerhuset Morgan Stanley har dermed kuttet kursmålene for nordsjøoljeprisen hele perioden 2015-2018, ifølge CNBC. Men nordiske aksjer ser ut til å være alt mer etterspurt globalt med lavere oljepriser. Nordea er kåret til beste meglerhus i Norden, og har nå en markedsandel på 16 prosent på nordiske aksjer. Nordea rangeres nå for første gang som det største meglerhuset i Norden i Prosperas årlige undersøkelse. De fem største meglerhusene for aksjer i Norden er nå: Nordea Markets, SEB, Carnegie, Danske Bank og Handelsbanken.

– Vi er svært ydmyke til denne plasseringen ettersom vi vet hvor skarp konkurransen er og kommer til å være de neste årene, men det er helt klart et veldig oppmuntrende resultat hvor vi får bekreftelse fra kundene på at tjenestene våre er i tråd med det som forventes av en klar leder innen dette segmentet, sier Martin Persson, som leder Global Equities sammen med Gorm Praefke.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror på to rentekutt fra Norges Bank neste år(Foto:LinkedIn)
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror på to rentekutt fra Norges Bank neste år(Foto:LinkedIn)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Dagens Næringsliv ble sitert på nyheten 13.12. Nordens nyheter var først ute. Helge Eika

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*