Alibaba verdsettes idag til 214 milliarder dollar, mens Facebook prises til omlag 238 milliarder dollar. Google overgår begge, med en pris på 367 milliarder dollar på Nasdaq. Oljefondet er inne på eiersiden i de tre største globale teknologiselskapene sammen med den amerikanske partneren BlackRock viser Nordens Nyheters undersøkelse og analyse. Oljefondet har en annen innfallsport til eierskap i Google. Vanguard er største eier med 5,54 proent. Selskapet eier også BG Group (selges til Shell) der Norges Banks Investment Management er størst med investeringsselskapet BlackRock på andre plass. Vanguard er også største aksjonær i Facebook med 5,48 prosent. BlackRock og Norges Bank har tilsammen 4,37 prosent.
Financial Times skriver at gründeren bak søkemotorselskapet Alibaba, Yun Ma, angrer på at han valgte å notere selskapet i USA. Det til tross for at selskapet steg hele 40 prosent og passerte Facebook i verdi på åpningsdagen. Alibaba Group Holding Ltd. er et online og mobil selskap med kommersielle interessser som inkluderer Taobao Marketplace, som er det største online-shopping-selskapet i Kina. Selskapet, som kalles Kinas Google, har falt 21 prosent på New York-børsen siden notering i september 2014.
Aksjerally i år
Samtidig har den kinesiske ChiNext-indeksen, som kan sammenlignes med amerikanske Nasdaq, steget med 160 prosent bare siden nyttår. Oljefondet har nemlig investert 387 mill. kroner i Alibaba gjennom AAC Technologies Holding registerte i Hong Kong og cayman Islands. Norges Banks Investment Management har også investeret 219 millioner kroner i Alibaba Health Organisation and Technologies, børsnotert i hong Kong og registrert på Bermuda. Her har oljefondet tjent inn det man har tapt på selskapet på børsen i New York. De to siste månedene har 25 millioner kinesere gjort aksjeinvestorer av seg i det lokale børsmarkedet, og fått aksjekursutviklingen til å gå i taket. Det har også ført til at selskaper som er notert både på Hong Kong-børsen og på børsene i sentrale Kina har steget kraftig.
Har tatt av
De siste tolv månedene har det virkelig tatt av, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management til Dagens næringsliv.- Her er det absolutt en boble. Det kan være forskjell i selskapene, men 50 selskaper notert samme steder er i snitt 140 prosent høyere priset lokalt i Kina enn i Hong Kong. Det moderne kinesiske aksjemarkedet ble etablert for 25 år siden., og i mange år var det liten interesse for aksjeinvesteringer, også fordi kommunistpartiet forbød dette lenge.
Tredoblet verdi
Den kinesiske finansinstitusjonen Bocom International Holdings, som er en del av en av Kinas største banker, har analysert bobler i den globale økonomien.Bankens økonomer og analytikere konkluderer med at hva som skjer i Kina nå er en repetisjon av bobler verden har opplevd utallige ganger tidligere. Verdien av børsnoterte selskaper i Kina er tredoblet det siste året til nesten 10000 milliarder dollar. Til sammenligning er den samlede verdien på de japanske børsnoterte selskapene på rundt 5000 milliarder dollar.Kursene ligger ofte hudre ganger over forventet avkastning. Kina opplevde siste børssmell i 2007 og den kan komme igjen. ifølge Bloomberg. Hong-Kong listede kinesiske selskaper er åpne for internasjonale investorer gjennom Nordea-fondet Stable Emerging Marketsfondet. Én av aksjene er China Communications Construction, som har gitt «hyggelige» 135 prosent i avkastning siste år. Denne aksjen kan også handles lokalt i Kina. Det største forsikringsselskapet i Asia, AIA group Ltd, registrert i Hong Kong har steget kraftig. Her satser oljefondet 4,3 prosent