Statsminister Magdalena Anderson møtte Jonas Gahr Støre i Stockholm(Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Statsministrene Jonas Gahr Støre og Magdalena Andersson møttes i dag, 5. april, til samtaler i Stockholm. Statsministrene er enige om å inngå en avtale mellom Norge og Sverige snarest mulig om eksport/import av karbondioksid for å muliggjøre norsk-svenske bedriftssamarbeid om permanent lagring av karbondioksid på norsk kontinentalsokkel.

Tisdagen den 5 april tar statsminister Magdalena Andersson emot Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Under mötet kommer Andersson och Gahr Støre att diskutera de nära relationerna mellan Sverige och Norge, Rysslands invasion av Ukraina och gränsfrågor. Vidare kommer de att tala om samarbetet mellan våra länder inom bland annat grön industri och omställning.

– Jeg er glad for at vi står sammen for å videreutvikle det tette samarbeidet mellom Norge og Sverige. Som et ledd i dette er vi enige om å styrke samarbeidet om energi- og klimaspørsmål for å lykkes med grønn omstilling og fangst, transport og lagring av karbondioksid, som er en sentral del av dette, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Det kreves en avtale mellom landene i henhold til London-protokollen for at karbondioksid skal transporteres over grensen. Når CCS-teknologi brukes på anlegg med biogene utslipp, kalles det bio-CCS og gir da negative utslipp til atmosfæren.

Landene har et solid grunnlag å bygge videre på i form av nordisk samarbeid om energi og klima og gjennom EØS-avtalen. Både Norge og Sverige ønsker å være proaktive for å nå nasjonale klimamål og karbonnøytralitet i Norden og bidra til at hele verden når målene i Parisavtalen.

– Landene våre har alt å tjene på å samarbeide for å få fart på den grønne industrielle revolusjonen. Sammen med de andre nordiske landene kan vi vise verden hvordan den grønne omstillingen skaper flere arbeidsplasser og sikrer vår velstand. Vi må redusere utslippene, men for å nå målene våre trenger vi også lagring av karbondioksid, sier statsminister Magdalena Andersson.

Norge og Sverige ønsker også å intensivere samarbeidet om teknologiutvikling, energiinfrastruktur og grønn omstilling for å redusere klimagassutslippene fra landene i Nordsjøregionen.

Bakgrunn:
Norge og Sverige fører en ambisiøs klima- og energipolitikk basert på Parisavtalen. For å nå klimamålene vil det kreves omfattende utslippsreduksjoner. I tillegg vil CCS trolig være et nødvendig supplement til utslippsreduksjonsarbeidet, som et tiltak der rimelige alternativer mangler for fossile utslipp eller som et komplementært tiltak i form av bio-CCS.

Norge og Sverige jobber tett sammen om energi og klima, spesielt gjennom nordisk samarbeid om energi og klimaendringer og EØS-avtalen. Som de første landene i verden etablerte Norge og Sverige et grenseoverskridende sertifikatmarked for å stimulere utviklingen av fornybar energi. Det norske og det svenske elektrisitetsmarkedet er tett sammenkoblet gjennom en rekke forbindelser. Norge og Sverige er parter i OSPAR-konvensjonen og London-protokollen (LP) i henhold til IMO og har begge ratifisert endringene i LP som er nødvendige for at karbondioksid skal transporteres fra Sverige for lagring til havs i Norge.

Det er en økt interesse for CCS i Sverige, både fra industri og myndigheter. Den svenske regjeringen har gitt den svenske energimyndigheten i oppdrag å være det nasjonale senteret (lenke til det svenske energiverket) for karbonfangst og -lagring. Sverige vil også innføre driftsstøtte for bio-CCS gjennom omvendte auksjoner. Ambisjonen er at en førsteauksjon skal finne sted i slutten av 2022 slik at en første lagring kan finne sted i 2026.

Flere aktører i Sverige har potensial til å anvende CCS og norsk nordlys og flere svenske selskaper har inngått en intensjonsavtale. I Sverige har aktører mulighet til å søke om statlig investeringsstøtte gjennom Industriklivet (lenke) og et svensk bio-CCS-prosjekt har fått innvilget midler gjennom EUs innovasjonsfond.

Stortinget vedtok i 2021 et fullskala demonstrasjonsprosjekt for CCS, Longship – Capture and Storage of CO2 (lenke). Den norske stat vil bære 2/3 av de totale kostnadene i første fase av prosjektet. Northen Lights (lenke) er en del av Langskips infrastruktur, med status som et prosjekt av felles europeisk interesse (PCI). Prosjektet er finansiert av EU Connected Europe Fund (FSE).

Lagringskapasiteten i nordlys er cirka 5 millioner tonn karbondioksid per år i fase 2. Norge har et betydelig geologisk potensial for lagring av karbondioksid i tillegg til dette.

Pressekontakt
Darina Agha
Pressesekretær for statsminister Magdalena Andersson
Telefon (sentral) 08-405 10 00
Mobil 073-592 85 48
e-post til Darina Agha

Kilde: Regeringen.se. Oversettelse fra svensk til norsk: Erik Heming)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Foto: NTB Statsministerens kontor)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*