Oljefondet hadde 72 investeringer tl en verdi av 4,9 millliarder kroner på Cayman Islands i 2013. NBIM hadde rentepapirer for 1,5 milliarder. Fondet hadde samme år aksjer i skatteparadiset Panama for 48 millioner gjennom to prosejekter (Avianca Holdiing S.A. og Intercorp Financial Services Inc.) Fondet hadde tre investeringer til en verdi av 1,3 milliarder kroner i 2013 og 1,3 milliarder i rentepapirer på British Virgin Islands. Hele 102 millioner var investert i Mail.ru Group Ltd. På Bermuda hadde oljefondet 45 investeringer til en samlet verdi på 1,8 milliarder kroner og rentepaprer for en halv milliard kroner. På to år har fondet trukket seg ut av alle disse investeringene, uten å svare på Nordens Nyheters spørsmål i samband med tre reportasjer. Nordens Nyheter avdekket videre at mange av oljefondets investeringerer i Kina(Hong Kong) er registert på Cayman Islands. Aftenposten refererte igår deler av the «Panama Papers», som avdekker omfattende eierinteresser i en rekke skatteparadis. Johan H. Andresen, formann i oljefondets etikkråd, sier til Nordens Nyheter at henvendelser vedrørende aksjebeholdninger og enkeltselskaper må rettes til andre enn Etikkrådet.
Tvetydig strategi
Norges Banks Investment Management fører en tvetydig strategi i forhold til globale skatteparadis. Oljefondet har ifølge sentralbankens finansglobus( ref. Norges Bank på internett), trukket sine investeringer ut av skatteparadiser som Cayman Islands, British Virgin Islands og Bermuda i Latin-Amerika. Samtidig viser Norges Banks tall at hele 43,6 prosent av selskapene i fondets kinesiske portefølje , er er registrert på Cayman Islands, Bermuda, British Virgin Islands eller Jersey. I oljefondets årsrapport for 2014, skriver Norges Bank at NBIM eier 7,8 prosent av det kinesiske forsikringsselskapet CNInsure Inc. I fondets årsrapport heter det at dette er Norges Banks fjerde største eierandel i et enkelt selskap uansett land. Ifølge Norges Banks årsrapport for 2014 ,er CNInsure registrert i Kina, men oljefondets finansglobus viser at det kinesiske selskapet er registrert på Cayman Islands.
Følger EU`s regler
Norges Banks ser ut til å følge EU`s ønske om større kontroll med flernasjonale selskapers skatteplanlegging. Norges Bank har som tidligere nevnt i Nordens Nyheter, fjernet Cayman Islands British Virgin Islands, og Bermuda fra NBIM`s finansglobus. Nordens Nyheter har lagt frem saken for kommunikasjonsjef Marthe Skaar i NBIM, uten å ha fått en forklaring på hvorfor den norske sentralbanken har fjernet flere skatteparadis i Latin-Amerika fra bankens oversikt over beholdningsverdier på Internett. Norges Bank skrev tidligere i år en melding til Nordens Nyheter at man legger frem nye beholdningsverdier på en pressekonferanse i mars. Disse tallene bekrefter at oljefondet har kvittet seg med milliardinvesteringer i viktige skatteparadis de siste to årene. Line Aaltvedt Advisor, Communications and External Relations i Norges Bank Investment Management, og kommunikasjonsrådgiver Marthe Skaar i Norges Bank uten å få klare svar. Nordens Nyheter har ikke fått kontakt med fungerende kommunikasjonssjef i FD Eva Karin Dahle Rabben i Finansdepartementet. Kommunikasjonsrådgiver Tor Audun Gram i Finansdepartementet, henviser til NBIM`s nettsider.
Dropper sytti investeringer
Oljefondet går trolig ut av 72 direkte investeringer til en verdi av 4,9 milliarder kroner fra skatteparadiset Cayman Islands og Bermuda, viser tall fra Norges Banks Investment Management fra 2013 og 2014. Tax Justice Network har utarbeidet oversikt over 71 skatteparadiser, som de jevnelig oppdaterer. Øverst på listen står Sveits, Caymanøyene, Luxembourg, Hongkong, USA, Singapore, Jersey, Japan, Tyskland og Bahrain. Rangeringen er basert på grad av hemmelighold og landets andel av det globale markedet for finansielle tjenester. I 2012 ble den totale verdien av penger som oppbevares i skatteparadiser anslått til rundt 21 000 milliarder US dollar. Oljefondet har etter Nordens Nyhetersanslag, 2158 milliarder kroner i skatteparadiser i henhold til denne definisjonen. Dette tilsvarer 30,8 prosent av oljefondets aksjeverdier. Fondet trekker seg trolig ut av Cayman Islands, British Virgin Islands, Bermuda, og Panama. dette var første gang omtalt i Nordic News 18. januar. Dersom dette medfører riktighet, vil saken bli offentliggjort av Norges Bank i mars. men Norges Banks Investment Management har allerede fjernet de nevnte øyene fra sin investeringsglobus.
Har droppet skatteparadis
Et stort antall land starter utveksling av opplysninger om storselskapenes virksomhet. Det skal hindre at overskuddene forsvinner til små øyer med palmer og null skatt. EU la torsdag frem en rekke tiltak for å få mer skatt ut av de store internasjonale selskapene. EU-kommisjonen skriver i en pressemelding at tiltakene skal «hindre aggressiv skatteplanlegging».Ett av tiltakene er at skattemyndighetene i EU-landene i større grad skal dele skatteinformasjon om de flernasjonale selskapene, ifølge britiske BBC. Dette er en oppfølging av en avtale undertegnet av 31 OECD-land forrige uke. det som nå skjer i EU og OECD, er et resultat av en lang prosess. Myndighetene i mange land samarbeider likevel mot den omfattende skattetilpasningen store internasjonale selskaper driver. Selskaper som HSBC, Apple, Microsoft, og en lang rekke kinesiske selskaper, som oljefondet har investert i, bruker skatteparadiser og samspillet mellom skattesystemene i ulike land til lovlig å redusere skatten. Nå strammes nettet av politikere som vil at skattepengene skal forbli i de landene der den økonomiske aktiviteten foregår, slik at de ikke ikke forsvinne til karibiske øyer med nesten ingen skatt.
EU vil vite mer
EU-kommisjonen vil nå utrede en såkalt offentlig land-for-land rapportering som betyr at landene opplyser hverandre om den økonomiske aktiviteten et selskap har i landet og skatten det betaler – og denne informasjonen blir offentliggjort.EU mener at unionen mister milliarder av euro i skatteinntekter på grunn skatteplanlegging.
– Dette vil gjøre det lettere å se selskapets virksomhet i sammenheng over landegrensene. Dermed blir det mulig å anslå om selskapet betaler skatt i det hele tatt og hvordan overskuddene flyttes mellom land, sier daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i den norske delen av nettverket Tax Justice Network( Les mer i siste del av denne artikkelen). Inntekter og skatt i hvert enkelt land en sak mellom selskapets datterselskap(vertslandet)og landets skattemyndigheter. BBC melder at EU arbeider med en utredning om en slik rapportering, som være ferdig til våren. OECD vil også den internasjonale skattetriksingen til livs. Bare offentliggjøre av tallene vil kunne føre til forbedringer
Flukt fra Cayman Islands
Skatteparadis er land eller områder som kjennetegnes ved at de har forskjellige skattesystemer for lokale innbyggere og utlendinger. Skatteparadis tilbyr ikke bare utlendinger lav eller ingen skatt, men også anonymitet og enkle, raske og fleksible regler for registrering. Dette er en grunn til at de også går under navnet ”secrecy jurisdictions”. Skatteparadisene var trolig en en viktig årsak til den siste finanskrisen. Hemmelighold og manglende finansiell regulering i skatteparadis bidrar til ustabilitet i finansmarkedene og kapitalflukt. Den manglende reguleringen sammen med lite eller ingen innsyn utenfra, gjør skatteparadisene til et ynglested for stadig mer komplekse finansielle produkter. Nesten nitti prosent av alle verdens hedgefond holder til på Caymanøyene. Mye av den spekulasjonen som veltet verdens finanssystem, har hatt sitt utspring i ulike fond og investeringsselskaper i skatteparadis. NBIM har altså kvittet seg med sine direkte investeringer på Cayman Islands, British Virgin Islands , og Bermuda, de siste to årene skriver Nordens Nyheter.
Nordens Nyheter hadde nyheten om at oljefondet trekker seg ut av skatteparadisene i Latin-Amerika 18. januar. Kommunikasjonssjef Marthe Skaar i Norges Banks Investment Management henviser til en pressekonferanse i mars når Nordens Nyheter skriver at Norges Bank har fjernet alle data om investeringer i Latin-Amerikas skatteparadis. Cayman Islands, British Virgin islands og Panama er fjernet fra Norges Banks finansglobus. Det inngir ikke tillit at Norges Bank kan innrømme dette når nettavisen Nordens Nyheter kan dokumentere fakta. Nordens Nyheters Bjørn T. Tveiten hadde også ifjor årets lekkasje fra Norges Bank, da tallene for fjerde kvartal i beholdningstall for 2014 ble offentliggjort i Nordens Nyheter før pressekonferansen i Norges Bank i mars i fjor.
Med hilsen
Erik Heming
Nordens Nyheter fanget ifjor opp NBIM`s årsrapport for 2014 før rapporten var offentliggjort. Vi gjentar her Norges Banks svar dengang. Vi har i år fått tak i endringer i NBIM`s politikk i skatteparadis i Latin-Amerika, uten å få svar fra sentralbanken. Her er NBIM`s svar før pressekonferansen i mars 2014:
Hei,
Viser til telefonsamtale tidligere i dag.
Angående ditt spørsmål om årsrapporten, skyldtes feilen at en PDF-fil med rapporten
ved en feiltakelse ble lagt ut på vår webside en kort periode. Det var kun mulig å
finne den ved søk i vår webside. PDF-filen ble fjernet så snart feilen ble oppdaget.
Vi har gjennomgått rutinene for publisering på websiden for å unngå at dette skjer
igjen.
Mvh,
___________________________
Line Aaltvedt
Advisor, Communications and External Relations
Norges Bank Investment Management