Statsminister Jonas Gahr Störe tok imot Polens statsminister Donald Tusk i Oslo. Norge er nærmere en regjering utgått fra Arbeiderpartiet, etter Senterpartiets nei til tettere samarbeid med EU innenfor rammen av EÖS-avtalen. En ren Arbeiderpartiregjering kan hente paralamentarisk stötte fra Höyre.

Norge er en del av et kraftmarked i Europa, knyttet til Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Polen, Russland, Nederland og Baltikum med kabler. Målet er å jevne ut prisforskjeller og styrke energisikkerheten. Finland per å dette tidspunkt ikke var en del av det nordiske kraftmarkedet. Lördag besluttet Senterpartiets stortingsgruppe at man er imot fjerde energimarkedspakke og partiet mener det er uklokt å koble Norge til det dysfunksjonelle strömmarkedet i EU. Etter Senterpartiets utspill lördag ,står Norge trolig foran en regjeringskrise.

Norge har hatt kraftutveksling med Norden siden 60-tallet. Norske og svenske politikere er enige om at kraftutvekslingen over grensene i perioder har tjent både Norge og Sverige. Det er likevel uendighet om prisforskjeller på energi i Syd-Sverige kontra nord i landet. Det samme gjelder prisforskjellen på ström i ulike områder i Norge. Utenlandskabler fra Norge har skapt ny debatt.

Uenighet om krafteksport

Nå har Statnett( ikke Statkraft) ser seg lei på at Svenska kraftnät ikke bruker alle muligheter til å opprettholde kapasiteten og sikre import av strøm til Norge. Man har begrenset eksportkapasiteten til Sverige for å skåne det norske nettet. Finland har levert en formell klage på de svensske myndighetene, og har innvilget søknader om å begrense kapasiteten på kablene fra Sør-Sverige . Dette har ført til sterk begrensning i import av kraft til Sverige fra Finland og eksport av kraft videre til Norge, noe som kunne hatt en prisdempende effekt på prisern på ström i Sør-Norge. Et poeng er at det finske energiselskapete Fortum har sittet på eieresiden

Solgte til Uniper

Fortum selger sin andel i gasselskapet Uniper til den tyske staten for 1,70 euro pr. aksje, tilsvarende 500 millioner euro. Uniper er også nasjonalisert.Som en del av avtalen skal Fortums lån til Uniper på 4 milliarder euro tilbakebetales til Fortum. Innenfor rammen av avtalen vil Uniper utstede 4,7 milliarder nye aksjer, som den tyske staten har til hensikt å kjøpe for 1,70 euro pr aksje. Hva dette betyr for kraftsamarbeidet vites ikke. Men tyske E.ON med kontor i Malmö er en stor kraftaktör i Sverige.I teorien kan EU straffe Norge dersom Acer-pakken ikke blir norsk lov. Straffen kan bli at EU setter til side andre deler av EØS-avtalen som Norge ser seg tjent med. Dette må statsminister Jonas Gahr Störe og finansminister Trygve Slagsvold Vedum(Sp). finne ut av.

Kjernekraft i Norden ?

Fortum har produsert elektrisitet fra kjernekraft siden 1977. Selskapet eier kjernekraftverket Loviisa i Finland som dekker omtrent 10 % av landets energiproduksjon. Fortums kjernekraft omfatter også et deleierskap i Oskarhamns kjernekraftverk og Forsmarks kjernekraftverk i Sverige, og har i tillegg en eierandel i Industirns Kraft i Sverige som driver to reaktorer ved Olkiluoto kjernekraftverk. I 2013 inngikk Fortum en avtale med Rosatom og britiske Rolls-Royce om å utvikle kjernekraft. Selskapet tilbyr tjenester innen kjernekraftsikkerhet og avfallshåndtering i tillegg til systemtjenester ofr kjernekraftindustiren. Selskapet driver også forskning innen kjernekraftsikkerhet og som har egne patenter for å minimere kjerneavfall. Fortum deltar også i verdens største dekontamineringsoperasjon av radioaktive væsker ved Fukushima katastrofeopprydding.

Dersom svenske myndigheter ikke finner en løsning som godkjennes av de finske myndighetene, så vil en beslutning i Acer kunne gi et fordelaktig resultat for norske strømkunder, ved at Sverige må åpne for mer eksport når strømmen er billigere. Dermed ser det mörkt ut for den norske regjeringen som består av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dersom regjeringen i Norge ryker, vil trolig statasminister Jonas Gahr Störe regjere alene(utern Senterepartiet) fram til höstens valg til det norske Stortinget.

Kilde: Reguleringsmyndigheten for energi(RME) setter foten ned og skriver i et notat at Norge må fölge EÖS-avtalen når det gjelder strömsarbeidet over grensene i Europa. Foto: Statsministerens kontor.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*