Fire av ti regnskapsforetak i Norge svarer at de sannsynligvis vil tilby tjenesten bærekraftsrapportering i løpet av tre år, skriver Regnskap Norge. I samarbeid med skandinaviske bransjeorganisasjoner har Regnskap Norge utført en undersøkelse om tilbud og etterspørsel etter bærekraftsrapportering. – Undersøkelsen viser at det er liten forskjell mellom landene med hensyn til hvordan regnskapsførere vurderer viktigheten av å jobbe med bærekraftsrapportering. Samtidig ser det ut til at Norge leder an i etableringen av dette som et forretningsområde, forteller Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.

I juni gjennomførte de skandinaviske bransjeorganisasjonene en undersøkelse til sine medlemmer for å analysere utviklingen av tilbud om og etterspørsel etter utarbeidelse av bærekraftsrapporter. Dette gjelder først og fremst landenes små og mellomstore bedrifter (SMBer).

– Undersøkelsen bekrefter inntrykket vi har hatt en stund, om at Norge ligger i forkant i Skandinavia både hva gjelder etterspørsel etter og utvikling av bærekraftsrapporter som et nytt forretningsområde. Våre egne medlemmer anslår at dette markedet kan nærme seg milliarder av kroner i omsetning om få år, forteller Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge: – Når vi spør om bærekraftsrapportering er en del av fremtidsplanene svarer hele 4 av 10 regnskapsforetak i Norge at de sannsynligvis vil tilby tjenesten i løpet av tre år. Dette er noen flere sammenlignet med bransjekolleger i Sverige og Danmark.

Stadig flere SMBer rapporterer på bærekraft

– Selv om det kun er store og børsnoterte selskaper som blir lovpålagt å utarbeide bærekraftsrapporter, erfarer vi nå at markedskrefter gjør at stadig flere SMBer ønsker å få utarbeidet slike rapporter, sier Regnskap Norge-sjefen og utdyper: – Dette er blitt nødvendig av særlig tre grunner: 1) Fordi de leverer tjenester og produkter til store virksomhetene som rapporterer for hele sin verdikjede, 2) Fordi finansinstitusjoner krever bærekraftsrapporter for å gi gunstigere vilkår på lån eller innskudd, og 3) Fordi de må gjøre det for å få lov til å levere tilbud på offentlige anbud der bærekraft heretter vektes 30% av anbudskriterier. I tillegg får vi stadig tilbakemeldinger om at en bærekraftsrapport er viktig for å bygge omdømme.

Bærekraftig utvikling

– Den skandinaviske undersøkelsen viser at norske regnskapsførere vurderer markedsstørrelsen som høyere enn sine skandinaviske yrkesfeller. Hvis vi ser på andel regnskapsforetak som allerede tilbyr bærekraftsrapportering, eller er i stand til å levere det på oppfordring av kunder, er også Norge i førersetet, forteller Aale-Hansen: – Det ser samtidig ut til at norske regnskapsforetak i større grad får drahjelp av markedskreftene. Faktisk oppgir hele 15 prosent at de har kunder som etterspør bærekraftsrapportering. Til sammenligning er andelen i Sverige 7 prosent, og 8 prosent i Danmark. Dette er interessante tall ettersom direktivet om bærekraftsrapportering enda ikke har trådt i kraft.

– Den kanskje viktigste motivasjonen for å tilby bærekraftsrapportering i større grad fremover, er nettopp at kundene ber om det, forteller Regnskap Norge-direktøren og avslutter: – Undersøkelsen vår bekrefter at etterspørselen ser ut til å ha løsnet. Dermed har vi forventninger til dette som nytt og voksende forretningsområde, som det blir spennende å følge utviklingen av fremover.

Fakta:
Undersøkelse ble gjennomført i juni 2024 blant medlemmer i bransjeforeningene Regnskap Norge, SRF Konsulterna (Sverige) og Cereda (Danmark). Totalt 518 svar, hvorav 257 fra Norge, 196 fra Sverige og 65 fra Danmark.

Kontakt:
Rune Aale-Hansen, administrerende direktør, mob: 413 17 563

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*