Lene Trydals maleri med tittelen Folkekongen er en meget god fremstilling av det harmoniske Norge( Foto: Nasjonalgalleriet Frode Larsen)

Portrettmalerier av de rike og mektige har vært en viktig oppgave for kunsten. I dag er sjangeren litt umoderne og ikke like populær. Lena Trydals malerier tester grensene for hva et portrettmaleri kan være i vår tid. I de to maleriene vi viser i utstillingen, er det unektelig en nerve og en god dose humor. Et stort portrett av den norske kongefamilien viser en avslappet konge som ikke har kledd seg for anledningen.

Den eneste som tar det alvorlig er kronprinsen. Sonja chiller og er på mobilen. Märtha Louise har alltid gått sin egen vei, og har også fått sitt eget maleri, ved siden av Folkekongen. Hvor langt kan kongefamilien gå i sin higen etter å være folkelige og tilgjengelige?  
Trydal maler figurativt og tar for seg ulike sjangre fra maleriets historie, men vil allikevel si noe om verden i dag. I tillegg til kongefamilien har Trydal portrettert Donald Trump, Siv Jensen og Vladimir Putin i nye situasjoner. Det magiske med maleriet er at alt er lov. Her er det Trydal som bestemmer, skriver Nasjonalmuseet på sine hjemmesider. 

Sekstusen utvalgte verk

Samlingspresentasjonen består av 6500 utvalgte verk fra Norges største samling av kunst, arkitektur og design- fra oldtiden og frem til idag. Her møter du ikoniske verk, men også overaskelser og grensesprendende kunstneriske uttrykk som har vært med på å forme våre liv og de samfunn vi leveri, skriver Nasjonalmuseet i sin introduksjon til samlingen. Vi har valgt oss en gjennomgang i første etasje, for å fortsette i andre og tredje etasje under vårt tredagers besøk på det ne museet i Oslo. Musset er et pedagogisk sentrum med masser av kunnskap bak de tykke veggene. Vi visste ikke at det norske Kongehuset bare hadde hatt to dronninger fra 1938 og frem til idag. Den ene var Dronning Maud og den andre Dronning Sonja. Dette sier også noe om Norge som en ung nasjon, yngre enn Sverige og Danmark. Men det er en nasjon som har slått ut i full blomst under Kong Harald og Dronning Sonja som er meget populære i Norge. Nordens Nyheter kommer tilbake med mer stoff etter nye besøk i det nye norske Nasjonalmuseet.

Dronning Sonjas ballkjoler er stilt ut på Nasjonalmuseet(Foto: Nptander)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*