Jorma ollila, styreleder i Royal Dutch Shell, går med på å redusere utslipp av CO 2 etter Paris-møtet mellom seks store internasjonale oljeselskaper( Foto: Nokia)
Jorma Ollila, styreleder i Royal Dutch Shell, går med på å redusere utslipp av CO 2 etter Paris-møtet mellom seks store internasjonale oljeselskaper( Foto: Nokia)

Statoil, Eni, Total, britiske BG og BP og Shell kommer medkonkredte klimatiltak etter enighet på et møteet mellom seks ledende oljeselskaper i Paris.. Nå er gruppen utvidet med spanske Repsol, meksikanske Pemex og verdens største oljeselskap Saudi Aramco. Ingen amerikanske selskaper har så langt gått inn i gruppen. Norden ledende med tre styreldere i tre av verdens største oljeselskaper,mens oljefondet er største eier i britiske BG  Group.  Svenske Carl-Henric Svanberg, tidligere konsernsjef i Ericsson, og styreformann i Volvo er styreleder i British Petroleum(BP), mens tidligere Nokia-sjef Jorma Ollila er styreformann i Royal Dutch Shell.   Oljefonde  thar aksjer for94 milliarderkroner i de seks selskapene som deltok på miljømøtet i Paris

Statoil deltok på møtet

Statoil-sjef Eldar Sætre var blant deltagerne når ni toppledere i oljeselskaper møttes i Paris.Det var på Oil & Money-konferansen i London at Totals toppsjef Patrick Pouyanné fortalte om det kommende møtet i Paris 16. oktober. Oljebransjen er av FNs klimapanel utfordret på å komme med konkrete tiltak foran klimatoppmøtet i Paris 30. november. Nordiske toppledere vil være dominerende i debatten om bedre klima.  Informasjonsdirektør Knut Rostad i Statoil bekrefter at Eldar Sætre deltok på møtet i Paris fredag. Statoil er med i Oil & Gas Climate Initiative, som er et samarbeid mellom oljeselskaper som har til formål å drive frem løsninger og teknologi for å redusere utslipp og bidra til å løse klimautfordringene. Paris-møtet er et av flere initiativ Statoil deltar i. Et annet er samarbeidet med det amerikanske industrikonsernet GE, som er tenkt å gi mer miljøvennlige og økonomisk bærekraftige energiløsninger.

Seks  dominerende  oljeselskaper

Internt i Statoil er det avdelingen «corporate sustainability», ledet av Bjørn Otto Sverdrup, som har jobbet med forberedelsene til toppmøtet i Paris, skriver Dagens Næringsliv.På Oil & Money-konferansen nevnte Pouyanné  karbonfangst og lagring, CCS, som noen av områdene det jobbes med et samarbeid om. Tidligere i sommer gikk seks selskaper sammen for å argumentere for en pris på karbon som et virkemiddel for å nå togradersmålet. De seks selskapene er Statoil, Eni, Total, britiske BG og BP og Shell. Nå er gruppen utvidet med spanske Repsol, meksikanske Pemex og verdens største oljeselskap Saudi Aramco. Ingen amerikanske selskaper har så langt gått inn i gruppen. Konsernsjef Rex Tillerson, toppsjef i verdens største private oljeselskap Exxon, argumenterte nylig for det han kalte en inntektsnøytral karbonskatt om myndigheter vil innføre en karbonskatt.  Tillerson minnet samtyidig en forsamling i London om at USA de siste årene har redusert sine utslipp kraftig, som følge av skifergassrevolusjonen, som har redusert prisen på gass og bruken av kull, skriver Nordens  Nyheter..

Fondet har oljeaksjer

Oljefondet i Norge har investert nærmere hundre milliarder kroner i store internasjonale oljeselskaper. Fondets største investering er i Shell med 32,5milliarder( Eierandel på 2, 02%). Fondets nest største eierandel i oljebransjen er i BP med 18,9 milliarderkroner( eierandel 2,16 %). Den tredje største eierandelener i franske Total med 17,9 milliarderkroner( eierandel 1,52 %). Tredje største engasjement er i britiske BG Group  med en investering på 17,3 milliarder kroner og en eierandel på hele 5%.. I italienske ENI har oljefondet aksjer for 7,3 milliarder kroner med en eierandel på 1.52 % ifølge Norges banks beholdningsstatistikk, skriver Nordens Nyheter.

Styreleder Carl Henric Svanberg i BP erogså styreformann i volvo, og må således tenke miljøvern mer enn andre( Foto: Volvo AB)
Styreleder Carl Henric Svanberg i BP er også styreformann i Volvo AB, og må således tenke miljøvern mer enn andre( Foto:Volvo AB)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*