Den svenske post- og telestyrelsen (PTS) besluttet 22. juni 2021 at kinesiske Huawei ikke får være med på utbyggingen av det svenske 5G-nettet. Det betyr i praksis at de heller ikke får være med på utbyggingen av det norske og danske 5-g-nettet etter 2027.Huawei stoppas i Sverige av förvaltningsrättens dom.
– Sveriges sikkerhet er truet. Dette er en tungtveiende grunn sier rettens talsperson Ulrika Melin.
Den svenske Forvaltningsdomstolen har besluttet at Huawei ikke får være med på utbyggingen av det svenske 5G-nettet. Dermed gjenstår svenske Ericsson og finske Nokia, som partnere som svenske sikkerhetsmyndigheter tillater bygge ut det svenske 5G-nettet, skriver Svenska Dagbladet..
Sveriges forvaltningsdomstol opphevet tidligere forbudet mot utstyr fra kinesiske Huawei i auksjoner for 5G-frekvenser i landet. Storbritannia fastslo i juli 2020 at de forbyr kjøp av nytt 5G-utstyr fra Huawei fra 31. desember ifjor
– Fra slutten av dette året kan ikke telekomleverandører kjøpe noe 5G-utstyr fra Huawei, sa daværende digitalminister Oliver Dowden. Bare timer etter kom det en entusiastisk twittermelding fra Det hvite hus.
Der het det at den britiske beslutningen gjenspeiler en økende internasjonal enighet om at Huawei og andre suspekte tilbydere utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet, siden de er knyttet til det kinesiske kommunistpartiet.
Alt Huawei-utstyr i nettverket skal fases ut innen 2027. Avgjørelsen vil ha store implikasjoner for forholdet mellom britiske og kinesiske myndigheter.
Den britiske regjeringen bekreftet at avgjørelsen vil forsinke utbyggingen av 5G-nettet og vil koste britene flere millioner pund.
Jonhson under press
Statsminister Boris Johnson har vært under press fra opprørere i eget parti som vil få fart på utfasingen av Huawei-utstyr i det britiske nettverket.
Britisk etterretning har uttalt at Huawei-utstyr i samfunnsviktig infrastruktur kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for Storbritannia på grunn av selskapets tette forbindelser til kinesiske myndigheter.
Johnson hadde i januar kommet fram til en avtale som skulle balansere det økonomiske hensynet med et sikkerhetsaspekt, og ga Huawei en begrenset avtale på utbyggingen av 5G-nettet på maksimalt 35 prosent av den helhetlige utbyggingen.
Avtalen har ikke falt i god jord hos amerikanske myndigheter, som truet med å kutte ned på sikkerhetssamarbeidet med Storbritannia, med mindre britene brøt avtalen med Huawei.
– Sverige presset av USAs handelspolitikk
Det kinesiske selskapet møter motstand i en rekke land. Politikere i Tyskland ønsker å ekskludere Huawei fra å tilby landets 5G-løsninger. Det faller ikke i god jord hos kinesiske myndigheter, som nå truer med sanksjoner.
Huawei sier i en uttalelse at de er skuffet over myndighetenes avgjørelse, og sier regjeringen har blitt presset fra Washington.
– Dessverre har fremtiden til Huawei i Storbritannia blitt politisert, og dette handler om amerikansk handelspolitikk, og ikke om sikkerhet, sier Ed Brewster, en talsperson for den kinesiske tele- og kommunikasjonsgiganten.
Financial Times (FT) skriver at Tysklands statsminister Angela Merkel har vært under press fra USA og egne etterretningstjenester om å ha en hardere linje overfor kinesiske Huawei.
I mai ble teknologigiganten svartelistet av amerikanske myndigheter, som mener selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko. Huawei har avvist anklagene.
– Vil få konsekvenser
– Hvis Tyskland tar beslutninger som leder mot Huaweis utesengelse fra det tyske markedet vil det bli konsekvenser, uttalte den kinesiske ambassadøren i Tyskland Wu Ken lørdag, skriver Bloomberg.
Ambassadøren viste videre til at tyske biler står for en fjerdedel av Kinas bilkjøp.