Netflix vil stenge kontoer(Foto:Pixabay)

Netflix har trappet opp arbeidet med å stenge tilgangen til de som bruker VPN.

Netflix regnes i dag som verdens største streaming-tjeneste målt i antall brukere. Tjenesten har også blitt en hit blant nordmenn, der undersøkelser viser at Norge er det landet i verden som bruker mest penger på strømmetjenester. I gjennomsnitt legger vi igjen over 800 kroner hos tjenestene hvert år.

Strømmetjenester har ofte en geoblokkering installert for visse typer innhold, der lisenser fastsetter hvilke land hvor innhold skal gjøres tilgjengelig. For å omgå dette benytter mange seg av VPN programmer.

VPN programmene maskerer brukerens reelle IP adresse og skaper dermed et falsk bilde av hvor man befinner seg. Det siste året har Netflix valgt trappet opp kampen mot de som omgår forbudet.

Hvordan fungerer VPN når man strømmer?

Geoblokkeringer fastholder at kun brukere innenfor et bestemt geografisk område skal ha tilgang til medieinnhold. Dette er relativt vanlig innenfor underholdningsbransjen der produsentene bruker egne lisensordninger for å selge programmene sine til ulike distributører.

Med en VPN kan brukerne omgå slike sperrer ved å utgi seg for å strømme innhold fra et land som overholder geoblokkeringen. For Netflix kan dette skape problemer med lisensavtalene og de jobber derfor aktivt med å sile ut den “falske” trafikken.

Slik finner de ut hvem som bruker VPN

Netflix identifiserer VPN brukere ved hjelp av flere metoder. Det inkluderer blant annet å sjekke DNS (domenenavn serveren) opp mot IP adressen for å se om det er et misforhold mellom de to adressene.

De benytter også tjenester som hjelper selskap med å spore opp IP adresser forbundet med VPN servere. Blokkeringene baseres på databaser med hundretusenvis av IP adresser som forbindes med VPN bruk, og påvirker særlig de som surfer fra “delte servere”.

Som forklart hos ITavisen, leveres VPN i to utgaver. Den billigste løsningen gir brukerne tilgang til tusenvis av adresser innen de fleste land i verden. Den andre løsningen koster langt mer, men lar til gjengjeld brukeren kjøpe en dedikert og statisk IP adresse til egen bruk.

En standardpakke koster omkring 500-1000 kroner i året, med tusenvis av adresser tilgjengelige. Dedikerte adresser koster opptil 800 kroner per år, alene. Da forsvinner også muligheten til å velge servere i ulike land.

Klarer ikke å sile ut alle

Netflix sitt anti-VPN system klarer ikke å sile ut dedikerte servere, men de er flinke til å blokkere de serverne som deles av et større antall besøkende samtidig. 

Hvordan de får tak i adressene er uvisst, men det er rimelig å anta at informasjonen sankes inn ved å opprette kontoer hos de ulike leverandørene.

Når de har sanket inn én IP adresse kan det også skape en dominoeffekt for andre IP adresser på samme server. En IP adresse er tilknyttet 1 datamasking(enhet), og de er vanlig at flere hundre IP adresser legges inn på samme server. 

Har strømmetjenesten først avdekket en IP som benyttes til VPN på serveren er det vanlig at de også blokkerer alle de andre “delte” adressene.

Bruker også DNS servere

Strømmetjenestene har også andre verktøy tilgjengelige for å avdekke VPN bruk. Ett av disse er å sjekke om DNS (domenenavn serveren) samsvarer med IP adressen til brukeren. Det som ofte skjer er at applikasjonen på en mobil eller et nettbrett overkjører de lokale DNS instillingene for enheten, som deretter viser hvilken ISP man benytter.

ISP står for “internet service provider” og er det selskapet som leverer internetttjenester. Har man for eksempel en amerikansk IP adresse vil det regnes som et rødt flagg hvis ISP’en er registrert i Norge.

Dette er en mindre brukt metode for å avdekke VPN, og det finnes løsninger på problemet. Man kan for eksempel kjøre VPN tilkoblingen gjennom modemet, fremfor på den enheten man bruker til å surfe, enten det er en datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett.

En kamp som er vanskelig å vinne

Enda Netflix og andre strømmetjenester aktivt blokkerer de tjenestene de mistenker for å bruke VPN, er det en kamp som er vanskelig å vinne. 

VPN-selskapene oppretter stadig nye servere, og det er relativt enkelt for aktørene å tilegne seg nye IP adresser som ikke er blokkert.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*