Photo Credit: Odd Nerdum.

Odd Nerdrum debuterte som kunstner på Høstutstillingen i 1967, og er fremdeles aktiv som aldri för. Kunstneren, som nylig fylte åtti år, förer sitt kunstneriske virke videre gjennom Nerdrum-museet i Stavern syd for Larvik. Museet ligger i en elegant eldre fabrikkbygning like ved Larvik Golfbanen i Larvik, skriver Nordens Nyheter i en anmeldelse av utstillingen.

En permanent utstilling viser nesten 50 arbeider fra Odd Nerdrums produksjon, der det eldste verket er en tegning fra 1956. Kunstneren er kjent for sine figurative malerier, inspirert av renessansen og barokken og vi mener at han er en like g. Hans store inspirasjonskilder er blant andre Caravaggio og Rembrandt i kunsten og Aristoteles i filosofien. Nerdrum er også kjent for kontroversielle uttalelser, som gjentatte anklager mot kunstetablissementet og den moderne kunsten.

På museets nettsider heter det at formålet er å «formidle Odd Nerdrums malerier og verk, og sørge for at disse blir visuelt tilgjengelig for et allment publikum, samt formidle kunnskap om hans liv og virke.»

Kunstnerens kone Turid Spildo og deres sønn Öde Nerdrum har vært pådrivere i etableringen av museet. Til nyhetskanalen NTB knytter Öde Nerdrum museets private opprettelse til en lang tradisjon.

– De fleste store ting starter privat, bare tenk på Nationaltheatret. Vi burde hatt mer av mesenkulturen. Det burde vært flere insentiver for å bli mesen, som at slike gaver kunne trekkes fra på skatten. At man får fratrekk om man betaler regningene til en fattig ung maler!

Museumsdirektør Martin Romberg, som har vært med på å velge verkene til utstillingen, sier til NTB at han syns det er synd at mange museer bygges etter at kunstneren har gått bort.

I en uttalelse sier han til NTB at hele Nerdrums virke skal komme til uttrykk mellom veggene – maler, filosof, debattant, dramatiker og læremester gjennom Nerdrumskolen. Museet skal motta skoleklasser.

Nordic News anmelder skriver at museets forsetter publikum i en dyster stemning som ikke sender dem inn i noen euforisk verden, noe man opplever oppleve ved å betrakte Michelangelos takmalerier i Pave-kirken i Roma. Men med en god lunsj på Nevlunghavn Gjestgiveri ,med et glass vin eller to, kommer denne gode stemningen tilbake på den norske «solsiden» syd i Vestfold sommeren 2024.

Direktrise Linda Schelander på Nevlunghavn gjestgiveri som også tilbyr hotellrom til gjestene(Foto: Nevlunghavn Gjestgiveri.) Gjestgiveriet i Nevlunghavn har et meget vennlig og imötekommende personale!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*