Gass fra Norge er blitt enda viktigere enn før etter at gasstransporten fra Russland gjennom Ukraina opphørte ved årsskiftet, ifølge direktør Torgeir Stordal. Foto: Shutterstock.
Etter at gasstransporten fra Russland gjennom Ukraina opphørte ved årsskiftet, er gass fra Norge blitt enda viktigere enn før», sier Torgeir Stordal, direktør i Sokkeldirektoratet.
Gassproduksjonen nådde et rekordhøyt nivå i 2024. Til sammen ble det solgt 124 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass. Til sammenligning ble det i 2022 solgt 122,8 milliarder Sm3 gass.
«Det blir snakket mye om strømeksport om dagen. Energiinnholdet i gasseksporten vår er om lag 100 ganger større enn netto strømeksport», sier han.
Oppsummerer året på sokkelen
Rapporten «Sokkelåret 2024» er en oppsummering av aktiviteten på norsk kontinentalsokkel i året som er gått: Resultater av leting og produksjon, og investerings- og produksjonsprognoser for de neste fem årene.
Totalproduksjonen holder seg på et høyt og stabilt nivå. I 2024 var den om lag 240 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (MSm3 o.e.). Dette er det høyeste nivået siden 2009.
Framover er det ventet at produksjonen fortsetter å ligge på et stabilt høyt nivå, før den forventes å avta gradvis mot slutten av 2020-tallet.
Leteaktiviteten i 2024 var også høy. De fleste funnene er små, men flere av dem blir vurdert for utbygging inn mot eksisterende felt.
«Vi har sett at selv små funn kan skape store verdier. Analyser vi har gjort av leteaktiviteten på norsk sokkel viser også at leting er svært lønnsomt for fellesskapet», sier Stordal.
Investeringsnivået på norsk sokkel er fortsatt høyt, og de kommende årene forventer Sokkeldirektoratet en rekke nye utbyggingsplaner.
Trenger leting og investeringer
Utover 2020-tallet forventer direktoratet at totalproduksjonen faller. Dersom fallet skal bremses, må det letes nær infrastruktur og i mindre kjente områder samt investeres mer i felt, funn og infrastruktur. Manglende investeringer vil føre til rask nedbygging av petroleumsvirksomheten.
Interessen for sikker lagring av CO2 på norsk sokkel er stor, og den øker. Totalt er det tildelt 11 tillatelser; 1 utnyttelsestillatelse og 10 letetillatelser. Tilbud om ytterligere to letetillatelser ble offentliggjort i desember, de forventes å bli tildelt i 2025.
I 2025 fortsetter Sokkeldirektoratet arbeidet med å kartlegge mineralressursene på havbunnen og miljøforholdene i aktuelle områder. Myndighetene ønsker en stegvis utvikling og en føre var-tilnærming til aktiviteten. Ytterligere kunnskapsinnhenting er en viktig del av dette, skriver Sokkeldirektoratet på sine nettsider.
Foto:Agnete Brun, regjeringen.no.