President Donald Trump mötte NATOs generalsekretær Mark Rutte i Det Hvite Hus i Washington.Først av alt, tusen takk, herr president, kjære Donald igjen, for at du var vert for meg og også for at du tok deg tid i Florida et par uker etter at du ble gjenvalgt. Og selvfølgelig telefonsamtalen vår for et par uker siden,sa generalssekretær Mark Rutte i NATO under mötet med presidenten i Det Hvite Hus i Washington. 

Han sa videre at Europa vil samle 700 milliarder mer på forsvar enn da Donald Trump kom til vervet i 2016 og 2017.Europeerne forplikter seg til en pakke på 800 milliarder i forsvarsutgifter. Tyskerne satser potensielt opptil en halv billion ekstra i forsvarsutgifter. Og så har Donald Trump selvfølgelig Keir Starmer– den britiske statsministeren her– og andre som alle forplikter seg til mye høyere forsvarsutgifter. De pengene er ikke der. Vi må gjøre mer. Men jeg ønsker virkelig å jobbe sammen med dere i oppkjøringen til toppmøtet i Haag,for å sikre at vi får et NATO som virkelig er revitalisert under den amerikanske pressidentens ledelse, og vi kommer dit, sa Rutte videre.

Mer forsvarsmateriell

Vi vil også diskutere forsvarsproduksjon, fordi vi må produsere mer våpen. Vi gjør ikke nok, og ikke i USA, ikke i Europa, og vi henger etter når du sammenligner med russerne og kineserne, og du har en enorm forsvarsindustriell base. Europeere som kjøper fire ganger mer her enn omvendt, noe som er bra, fordi du har en sterk forsvarsindustri, men vi må gjøre mer der for å sørge for at vi øker produksjonen og dreper byråkrati. Så jeg vil gjerne samarbeide med deg om det.

Og til slutt til Ukraina.

Du brøt kamphandlingene, som du sa - du fikk stoppet alle drapene,unge mennesker som dør, byer som blir ødelagt. Det faktum at du gjorde dette, at du startet dialogen med russerne og de vellykkede samtalene i Saudi-Arabia,vil ukrainerne,og jeg virkelig berømme deg for. Så, vel, Haag er hjembyen min. Jeg vil gjerne være vert for deg der, til sommeren og jobbe sammen med deg, for å sørge for at det blir en virkelig suksess -slik at du får vist frem den amerikanske makten på verdensscenen.

Amerikansk B-52 over Oslo

Klokken litt för 12.00 fredag 14 mars flöy et amerikansk bombefly av typen B-52 over Oslo og Gardermoen. Nordens Nyheter tror dette var en beskjed fra president Donald Trump til Vladimir Putin om at NATO står fast ved artikkel 5 i NATOś forsvarsdoktrine. Den planlagte overflygningen av bombeflyet B-52, ble ledsaget av norske kamp-helikoptre over Snaröya og Oslo.

NTB skriver fredag at Svalbard i økende grad trukket inn i Norges militære og politiske planlegging, som involverer USA og Nato,heter det i en kunngjøring fra det russiske utenriksdepartementet fredag.

Russland kom med anklagen til Norges ambassadør i Moskva, Robert Kvile, i et møte 14. mars. De viser til at det er etablert anlegg på Svalbard som har både sivil og militær funksjon, men uten å gå i detalj.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass har det russiske utenriksdepartementet «oppfordret» norsk side til å avstå fra en hver aktivitet som kan bidra til konfliktpotensiale.

Russland önsker våpenhvile

Russland er forberedt på å akseptere en foreslått 30-dagers våpenhvile i Ukraina, men bare hvis den fører til «langsiktig fred» og tar opp «grunnårsakene» til konflikten, sa president Vladimir Putin torsdag under en felles pressekonferanse med den hviterussiske lederen Alexander Lukasjenko.

«Vi er enige i forslaget om å stanse fiendtlighetene. Men vi mener at denne opphøret bør føre til langsiktig fred og eliminere de grunnleggende årsakene til konflikten, sa Putin til journalister.

Kreml har hevdet at dens fullskala invasjon var nødvendig for å beskytte russisktalende i det østlige Ukraina og for å befri landet for «nynazistiske» elementer som angivelig er til stede i regjeringen og militæret. Den har også anklaget NATO for å prøve å få fotfeste i Ukraina og bringe sine tropper nærmere Russlands vestlige grense.

Torsdag reiste Putin bekymring for ukrainske tropper som fortsatt antas å okkupere deler av den sørvestlige Kursk-regionen, og han stilte spørsmål ved hvordan de ville bli håndtert under en våpenhvileavtale.

"Skal vi slippe dem etter at de begikk masseforbrytelser mot sivile? Eller vil den ukrainske ledelsen beordre dem til å legge ned våpnene og overgi seg?» spurte Putin i avisen Moscow Today.

New York Times reaksjon

Vladimir Putin slutter langt fra å godta en våpenhvile, men sier han er åpen for en tretti dagers våpenhvile. Vladimir Putins uttalelser, fremsatt mens amerikanske tjenestemenn var i Russland for å diskutere et våpenhvileforslag, signaliserte at han ikke hadde hastverk med å gå med på en våpenhvile, skriver New York Times fredag morgen.

Putin slutter langt fra å godta en våpenhvile, men sier han er åpen for en

Vladimir Putins uttalelser, fremsatt mens amerikanske tjenestemenn var i Russland for å diskutere et våpenhvileforslag, signaliserte at han ikke hadde hastverk med å gå med på en våpenhvile.

Kilder for denne artikkelen: SVT Rapport torsdag 13. mars. NATO, Int. nettsider, Nordens Nyheters database over internasjonale artikler. Foto: NAT: Oversetter fra engelsk til norsk og redigering av denne artikkelen er gjort av Erik Heming.



Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*