Meeting with NATO Secretary General Jens Stoltenberg, Recep Tayyip Erdoğan (President of Türkiye), Magdalena Andersson (Prime Minister of Sweden) and Sauli Niinistö (President of Finland) (Foto: NATO)

Tyrkia, Sverige og Finland eenighet om er blitt enige om et dokument som ble signert tirsdag kveld, før Nato-toppmøtet i Madrid. Dermed kan de to landene få behandlet sine søknader onsdag skrive El Pais i Madrird. Dermed er alle de nordiske landene NATO-medlemmer og prossesen mot et felles forsvar kan begynne, skriver Nordens Nyheter.

NATO-ledere som møtes i Madrid i løpet av de neste tre dagene (28.–30. juni 2022) er satt til å signere viktige beslutninger, inkludert et nytt strategisk konsept, en betydelig styrking av NATOs avskrekking og forsvar og større støtte til Ukraina. Toppmøtet vil også vedta en mer omfattende bistandspakke for Ukraina. Med blikket mot fremtiden vil ledere ta beslutninger om å lansere et innovasjonsfond på én milliard euro for å investere i nye teknologier.

– Jeg er glad for å kunne si at vi nå har en avtale som baner veien for at Sverige og Finland kan opptas som medlemmer i Nato, sier generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag kveld.

De tre landenes ledere – Recep Tayyip Erdoğan, Suli Niinistö og Magdalena Andersson – har sittet sammen i rundt fire timer under ledelse av Jens Stoltenberg, før de kom til en seremoni hvor dokumentet ble undertegnet av de tre landenes utenriksministere, skriver VG. Landenes søknader kan dermed komme opp til behandling på toppmøtet som starter onsdag morgen.

NATO har fotografert svenske, finske og tyrksike representanter etter enighet på møtet i Madrid. (Foto: NATO)

Styrket NATO-forsvar

NATOs generalsekretær Stoltenberg sa til journalister i forkant av et toppmøte at NATO vil styrke sine kampgrupper i den østlige delen av alliansen opp til brigadenivå. Allierte stats- og regjeringssjefer vil også godkjenne planer om å styrke NATOs høyberedskapsstyrker til mer enn 300 000 soldater, med styrker forhåndstildelt til bestemte steder. Flere tunge våpen, logistikk og kommando- og kontrollmidler vil bli forhåndsposisjonert.

Den 29–30 juni deltar statsminister Magdalena Andersson i Natos toppmøte i Madrid. Stats- og regjeringssjefer fra Natos medlemsland kommer til å delta og Sverige er invitert som partnerland. Sveriges statsminister Magdalena Andersson,utrikesminister Ann Linde og forsvarsminister Peter Hultqvist deltar på møtet.

Nytt strategisk konsept

I Madrid vil de allierte også godkjenne et nytt strategisk konsept, som fastsetter Alliansens prioriteringer og tilnærminger for det neste tiåret. Dokumentet forventes å gjøre det klart at allierte anser Russland som den mest betydningsfulle og direkte trusselen mot NATOs sikkerhet, samtidig som det tar opp Kina for første gang og utfordringene som Beijing stiller overfor alliert sikkerhet, interesser og verdier.

Toppmøtet vil også vedta en mer omfattende bistandspakke for Ukraina. Med blikket mot fremtiden vil ledere ta beslutninger om å lansere et innovasjonsfond på én milliard euro for å investere i nye teknologier. Når det gjelder klimaendringer, vil de allierte gå med på å kutte klimagassutslippene for NATO som organisasjon. Lederne for Georgia, Australia, New Zealand, Japan og Sør-Korea, og den ukrainske presidenten Zelenskyy via videolink vil bli med på toppmøtet.

Tirsdag ettermiddag vil NATOs generalsekretær Stoltenberg være vertskap for president Erdoğan, president Niinisto og statsminister Andersson for å diskutere hvordan man kan gjøre fremskritt med NATO-søknaden til Finland og Sverige.

Generalsekretær Jens Stoltenberg og den spanske statsministeren under NATO-møtet i Madrid(Foto: NATO)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*