Det blå-gule flagget forventes å bli heist ved NATOs hovedkvarter om kort tid. Prosessen som startet for snart to år siden har vært preget av politiske tvister, maktspill og militæravtaler i milliardklassen. – Det er ingen rare ting. Slik fungerer det, sier Jan Hallenberg, førsteamanuensis seniorforsker ved Utenrikspolitisk Institutt til Svenska Dagbladet. Dermed ble hele en kamp om nye jagerfly.
Klokken 13.00 mandag samles medlemmene av det ungarske parlamentet etter vinterpausen. Det er fire saker på agendaen: Godkjenning av president Katalin Nováks avgang, utnevnelse av hennes etterfølger, valg av ny speaker – og Sveriges NATO-søknad. En endelig avstemning er ventet i alle saker, men først vil statsminister Viktor Orbán tale i salen. Avstemningen forventes å starte klokken 16.20 mandag, skriver ungarske aviser.
Nato-sjef Jens Stoltenberg sier til Dagsavisen at han regner med at det ungarske parlamentet behandler saken straks forsamlingen trer sammen igjen i slutten av februar. Nordens Nyheter har skrevet at saken skal opp til votering 26. februar, og Stoltenberg sier til Dagsavisen at flaggstangen i Bryssel står klar.
Forsvarsavtaler er intrikate. Hvis jeg kjøper jagerfly fra deg, hvor mye penger vil du investere i landet mitt? Det kalles et motkjøp eller motregning. Spørsmålet er hvordan det ser ut nå som Ungarn kjøper fire Gripen fra Sverige. Det er Schibsted-eide Svenska Dagbladet som reiser spörsmålet. Da daværende utenriksminister Ann Linde (S) signerte Sveriges NATO-søknad i mai 2022, var håpet at prosessen skulle være over om noen måneder. Det var ikke tilfelle. I stedet havnet den svenske regjeringen i en langvarig dragkamp med Tyrkia, som blant annet hevdet at Sverige beskyttet terrorister mot PKK. Deretter ble det en kamp om jagerfly både i Ankara og Budapest.
Tyrkia fikk kjöpe jagerfly
Det som snudde landet var en våpenavtale for 40 nye F16-fly med USA. Og fredag kom nyheten om at også Ungarn ønsker Sverige velkommen inn i forsvarsalliansen, også det etter en avtale om å kjøpe kampfly. Politisk maktspill At store politiske prosesser innledes med politisk byttehandel er ikke noe nytt, sier Jan Hallenberg. At det har fått så mye oppmerksomhet nå, skyldes ifølge ham at Sverige for første gang spiller på den store politiske arenaen. – Det kan sammenlignes med da Anders Fogh Rasmussen skulle bli NATOs generalsekretær i 2009. Da fikk Tyrkia en general høyt oppe i hierarkiet i NATO som de ellers ikke ville fått. Siden Sverige ikke var med på den tiden, fikk det ikke mye oppmerksomhet her. Orbán ønsker å vise seg sterk Hvis F16-kjöpet var en forutsetning for at Tyrkia kunne stemme ja, handler det for Viktor Orbáns del i hovedsak om «pakking», sier Hallenberg. – Det må se bra ut for det nasjonale og internasjonale publikummet. Hvorfor har dette tatt så lang tid? Jo, fordi «den store Orbán» har tenkt gjennom en strategisk løsning. Dette er en måte for ham å selge den på. Men hvis han tror det vil dempe Sveriges kritikk av Ungarn, vil det ikke lykkes, sier Hallenberg.
– Du kommer til å fortsette å kritisere, selv om du nok kommer til å ligge litt lavt den kommende tiden. Ungarn skal stemme i morgen I morgen, mandag, ventes det ungarske parlamentet å stemme for svensk inntreden i NATO. Hvis vedtaket går gjennom, kan Sverige bli medlem om kort tid. – Den skal være klar innen to uker, sier Hallenberg, ifölge Svenska Dagbladets artikkel dagen för Sveriges medlemskap i NATO skal avgjöres i det ungarske parlamentet.
Kjöp eller leie av jagerfly?
Statsminister Ulf Kristersson og statsminister Orban i Ungarn ble enige om at Ungarn kjöper syv nye jagerfly av typen Jas Gripen N/E som skal leveres i 1996. Ungarn har idag innleid 14 svenske jagerfly av typen Jas Gripen, og det er i skrivende stund usikkert om hvor mange fly som skal kjöpes(av de innleide) eller hvor mange Försvarets Materialverk i Stockholm kjöper.
Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO sa i en tale på årsdagen for Russlands invasjon, at Ukraina blir med i NATO. Det er ikke et spørsmål om, men om når. Mens vi forbereder deg på den dagen, vil NATO fortsette å stå sammen med Ukraina. For din sikkerhet, og for vår.
Kilde: NATO Int. Svenska Dagbladet. Oversettelse Erik Heming. Foto i Vilnius i juli: Jens Stoltenberg og Ulf Kristersson sammen med den tyrkiske presidenten Josip Erdogan.