President Frank Walter Steinmeier og Finlands president Sauli Niinistø fotografert 8. apri
l( Foto: Matti Porre/ Republikens Presidents kansli

Norden er nærmere medlemskap for de nordiske landene. Nøytrale Finland sier trolig ja til NATO allerede over påske, etter at den finske presidenten Sauni Niinistø besøkte president Joe Biden tidligere i vår. Det bestialske russiske angrepet på Ukraina med store ødeleggelser har ført til en kraftig endring av holdningen til NATO i våre to nøytrale naboland.

Lørdagen før palmesøndag 2022 er det trolig flertall for NATO i den svenske Riksdagen. Sverigedemokratenes leder Jimmy Åkesson sier ja til NATO på vegne av sitt parti dersom Finland går med. Partiet har omkring 20 prosent av de svenske velgerne foran riksdagsvalget i Sverige høsten 2022. Den 8. april besøkte Tysklands president Steinmeier Helsingfors for å diskutere samarbeid i samband med de fyktelige scenene fra slagmarken i Ukraina.

Finland vil avgjøre

Statsminister Magdalena Andersson står fast på at den svenske nøytraliteten er det beste for Sverige. Men holdnigene er i ferd med å endre seg, etter at de svenske liberalenes partileder Nyanko Saboni gikk av som partileder og NATO-vennlige Johan Pehrson tar over. Dermed er samtlige borgerlige partier i Sverige for medlemskap i NATO, og dette kan ende med at de svenske sosialdemokratene oppgir sin nøytrale/alliansefrie linje. Sverige og Finland har et tett forsvarspolitisk samarbeid og dermed er det avgjørende for Sverige hva Finland gjør i forsvarspolitikken. Finnene er langt mer utsatt for russisk press enn svenskene, men etter det russiske angrepet på Ukraina, kan nøytrale land i Europa stå på president Vladimir Putins angrepsliste. Dermed vil et samlet Norden i NATO utgjør den beste sikkerheten. For den historieinteresserte er det mange likheter mellom situasjonen i Europa under andre verdenskrig og det som som i disse dager skjer i Ukraina. Derfor haster det med å gå med i NATO skriver Nordens Nyheter i en helgekommentar.

Seksti prosent for NATO

En fersk meningsmåling gjenngitt i Nordens Nyheter viser at 62 prosent av finnene nå er for medlemskap i NATO, mens vel 41 prosent av svenskene er for medlemskap i NATO. Statsminister Magdalena Andersson og statsminister Jonas Gahr Støre drøftet etter det Nordens Nyheter erfarer, spørsmålet på et møte i Stockholm nylig. er flink til å holde ferdige taler som inneholder ord som «i dagens Europa er det ikke rom for interessesfærer» og «hvis Russland lykkes med å inkludere Ukraina under sin suverenitet, åpner det for lignende krav til andre land». Andersson-linjen er kanskje bra for de svenske sosialdemokratene, men kan være farlig for Sverige i dagens situasjon. Når det gjelder NATO-medlemskap er den vedvarende beskjeden fra den svenske statsministeren at vi gjør det Russland vil, med samme motivasjon som Putin bruker. Deres argument er at medlemskap vil bidra til å øke ustabiliteten i Europa. Fordelene i form av økt avskrekking blir ikke tatt i betraktning. 9.april 1940 ble Norge okkupert av Europas daværende sterkeste militærmakt, og etter fredsløsningen 1945 , valgte Norge å gå med i forsvarsorganisasjonen NATO.

President Sauli Niinistø tar imot den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier. Snart står de sammen i NATO om det går som Finland vil(Foto: Matti Porre/ Republikens Presidents Kansli

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*