Arne Riise og Jan Helmen inviterer til myntmesse i Drammen 19. og 20. oktober.

Arne Riise og Jan Helmen er opptatt av gamle penger. Nå inviterer de til myntmesse. I to dager skal det handle om gamle mynter, samleobjekter, auksjon og skattejakt.

Stedet er Scandic Hotel i Drammen. Datoene er 19. og 20. oktober. Bakgrunnen er 50 årsjubileet til Drammen Myntforening.

– Myntmessa er for alle. Vi ønsker å vise fram hobbyen vår. Den handler om mer enn å investere og finne mynter som kan stige i verdi. For mange handler det aller mest om en sterk interesse for historie, noe håndfast om riktig gamle dager, kanskje tilbake til år null eller enda tidligere, sier Jan Helmen.

Riise og Helmen leder Drammen Myntforening. Riise er leder. Helmen er nestleder. Riise er også styreleder i Oslo Myntgalleri, som har en sentral rolle i myntmessa i Drammen.

Ti mynthandlere

Ti mynthandlere fra store deler av landet kommer til messa i Drammen. De har hver sin stand. Det betyr ti boder med utstilling, kjøp og salg.

– Mynthandlere fra Midt-Norge og Danmark kommer. Det er en unik mulighet til å knytte kontakter, oppleve, se og møte noen av landets aller fremste eksperter på gamle penger, sier Riise og Helmen.

Mynthandlerne har forberedt deltakelsen lenge. Messa i Drammen er en av høstens viktigste samlingspunkter for alle som er opptatt av gamle mynter.

Skattejakt

Det blir skattejakt på messa. Alle kan vinne stort. I en rotekasse med flere tusen mynter fra hele verden kan voksne og barn finne mynter for kr. 5,- per mynt.

– Vi kommer til å putte inn enkelte dyrere mynter med jevne mellomrom i løpet av messa. Flinke folk kan gjøre kupp, men det kan like gjerne være ivrige barnehender som stikker av med storgevinst i skattejakten, sier Riise og Helmen.

I tillegg kan du få gratis verdivurdering av mynter, sedler, polletter og medaljer.

– Mange kan sitte på ukjente verdier. På messa kan de få en kvalifisert vurdering, sier Riise.

Auksjon

For mange er auksjonen kanskje mest spennende. 542 objekter skal under hammeren. Det meste er norske mynter. Arne Riise vil lede auksjonen med stødig hånd, slik han leder Oslo Myntgalleris auksjoner hver høst og vår.

– Samarbeidet med Oslo Myntgalleri sikrer at auksjonen blir hybrid. Den vil både foregå i salen på Scandic og samtidig på nett. Auksjonskatalogen ligger på hjemmesiden til Oslo Myntgalleri. Høyeste utropspris på en enkelt mynt er 70.000 kroner, sier Helmen.

– Auksjonen kan nok omsette for nærmere en million kroner før sluttstrek settes, sier Riise.

Kongsberg-sølv

Lokalt kan interessen kanskje bli størst for den første norske mynten med sølv fra Kongsberg. Den ble preget i Christiania i 1628. På auksjonen kommer også en mynt fra det første produksjonsåret for norske mynter på Kongsberg, med sølv fra Kongsberg, preget med årstallet 1686.

– Så er det jo litt artig å tenke på at Mynta på Kongsberg er et resultat etter den dansk-norske kong Christian V som på et møte her i Drammen, på Bragernes, på sitt eneste Norgesbesøk, for øvrig i 1685, bestemte å flytte myntproduksjonen fra Christiania (Akershus) til Kongsberg, sier Riise.

50 år med mynt

Messegeneralen er Jan Helmen. I 50 år har han vært medlem i foreningen, altså siden starten. Foreningen ble stiftet 22. november 1974. Det skjedde på gamle Sentral Hotel. Nå skal 50 årsjubileet markeres i de samme lokalene, eller i alle fall på det samme hotellet som nå heter Scandic.

– Jeg var ikke på stiftelsesmøtet, sier Helmen beskjedent. Men senere har han ikke mistet mange møter i foreningen. De møtes hver tredje uke i storsalen på kaia på Tangen.

– Jeg er spent. Vi har 70 medlemmer. Halvparten pleier å møte på medlemsmøtene. Også der auksjoneres mynter, men nå slår vi på stortromma som vi gjorde det på 80-tallet, sier Helmen.


Program i kortform

  • Myntmesse 19. og 20 oktober.
  • Åpningstider: 10–17 på lørdag og 10–16 på søndag.
  • Myntauksjon søndag 20. oktober.
  • Skattejakt begge dager.
  • Ti mynthandlere deltar med stand.
  • Tilbud om gratis verdivurdering av mynter.
  • Deltakere påmeldt fra hele landet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*