Konsernsjef Eirik Lie i Kongsberg Gruppen og tidligere Haakon Bruun-Hanssen.(Foto: Forsvaret)

Kongsberg Defence & Aerospace, et datterselskap av Kongsberg Gruppen, ble nylig tildelt en kontrakt verdt 305 millioner euro – tilsvarende 3,6 milliarder kroner. Kontrakten er med den spanske marinen for leveranse av Naval Strike Missiles (NSM), altså maritime angrepsmissiler.

Det renner inn med storkontrakter for Kongsberg om dagen. Torsdag meldte de om en kontakt verdt 2,3 milliarder kroner med Litauens regjering, mens forrige uke meldte de om en avtale på 17 milliarder for nyetablerte Kongsberg Naval Services.

Norge har inngått avtale med amerikanske myndigheter om å kjøpe nye luftvernmissiler for over 4 milliarder kroner.Dette er blant de største enkeltanskaffelsene av våpen som Forsvaret har gjort noensinne, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Dette er en betydelig anskaffelse som bidrar til å trygge Norge. Med flere og nyere missiler får Forsvaret bedre evne til å beskytte Norge mot luftangrep, sier han.

Missilene som kjøpes inn, har betegnelsen AIM-120C-8 AMRAAM. De er først og fremst tiltenkt det bakkebaserte luftvernsystemet, men vil også kunne inngå i våpenbeholdningen til kampflyene F-35A.

AMRAAM er en forkortelse for Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile.

– Dette er en betydelig anskaffelse som bidrar til å trygge Norge. Med flere og nyere missiler får Forsvaret bedre evne til å beskytte Norge mot luftangrep, sier han.

Missilene som kjøpes inn, har betegnelsen AIM-120C-8 AMRAAM. De er først og fremst tiltenkt det bakkebaserte luftvernsystemet, men vil også kunne inngå i våpenbeholdningen til kampflyene F-35A.

AMRAAM er en forkortelse for Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile.

Forsvaret har fra før av avtale med Kongsberg Defense & Aerospace om å kjøpe nye NASAMS luftvernsystemer.

– Leveransene til Spania vil bidra til å styrke landets forsvarskapasitet til havs, samtidig som kontrakten er med på å bekrefte NSMs posisjon som det markedsledende sjømålsmissilet blant NATO-land og andre allierte nasjoner, sier Eirik Lie, adm. direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

Opprettelsen av Cyberforsvaret var i sin tid en anerkjennelse av at digitaliseringen av samfunnet vårt også har avgjørende innvirkning på hele Forsvarets innretning. Totalforsvaret er også et svar på de mer helhetlige løsningene det er behov for, skal vi skape et robust forsvar, som er fremoverlent og ikke bare en tradisjonsbærer. At LTP også trekker frem det menneskelige aspektet, gir ekstra grunn til begeistring. For, det er og blir mennesker som er både det sterkeste og det svakeste leddet i hele forsvarskjeden.

Kultur betyr noe

Som kvinnelig sivil kulturviter i Cyberforsvaret har Hanne S. Röislien blitt godt vant til å representere både et fagfelt og et segment som ikke er bortskjemt med å være verken i flertall eller «gjengs» i forsvarssammenheng. Av samme årsak er jeg av den oppfatning av at Forsvaret er nødt til ta innover seg hva kultur faktisk er og hvilken betydning det har for forsvarsevnen. I FMR var eksempelvis ikke kultur nevnt med ett ord, skriver Forsvarets Forum. Fredag snakket un om krigen i Midt-östen og muligheten for at dette skulle bli en storkrig.

Brutal konflikt

Siden Hamas angrep Israel 7. oktober 2023, har situasjonen i Midtøsten vært preget av en brutal konflikt som krever stadig flere ofre. Krigen er en eskalering av en allerede langvarig konflikt, og påvirker nå hele regionen der Israel befinner seg i krig med aktører på tre fronter: på Gazastripen, i Libanon og mot Iran. Er vi på vei mot en storkrig i Midtøsten?

Atlanterhavskomiteen har invitert spesialrådgiver i kultur i Forsvaret, Hanne Eggen Røislien, til å gi en statusoppdatering ett år etter Hamas’ angrep og diskutere krigens utvikling. Røislien har en doktorgrad i religionsvitenskap fra NTNU med fokus på det israelske forsvaret, og lang fartstid fra Midtøsten. Hun har tidligere vært tilknyttet PRIO og Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington DC, og har jobbet for FN i eksempelvis Irak og Kuwait.

Hun skilte mellom Israels kamp for sin egen sikkerhet som et demokrati i et hav av bandittstater. Hun tror ikke at Iran kaster seg inn i en storkrig, ikke minst fordi Israel, med USA i ryggen er langt sterkere militært. Men denne gangen vil Benjamin Netanjau ikke gi seg og derfor kommer krigen i midt-Östen trolig til å bedvare. Hva som skjer foran det amerikanske presidentvalgeet er uvisst å si. Generalsekretær Kate Bundt Hansen samlet fullt hus igjen på Fri. Nansens Plass 8. Nordens Nyheter skriver at et sterkt missilforsvar er viktig for alle ade nordiske landene. Foredragsholderen holdt seg til Midt-Östen som tema, der et missilforsvar er helt avgjörende for overlevelse i en krig.

Hanne Eggen Röislien som jobber i forsvaret er fotografert av Forsvarets Forum.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*