Oljefondet har investert over hundre milliarder i de største tyske børsselskapene der det er utbyttefest. Det største utbyttet til utlandet betales av Daimler og forsikringsselskapet Allianz. Nærmere fem milliarder euro betalte disse to selskapene i utbytte til utenlandske investorer. Daimler betaler ut 2,347 millioner euro i utbytte for 2015. Forsikringsselskapet Allianz betaler 2268 millioner euro. Det norske oljefondet har investert 114,6 milliarder kroner i de ti største tyske selskapene, som betaler 13,2 milliarder euro i utbytte til utenlandske En avkastning på i gjennomsnitt ti prosent gir oljefondet anslagsvis ti milliarder i avkastning på de største tyske aksjene
Hundre milliarder
Norges Banks Investment Management(NBIM) har aksjer for 114,6 milliarder i de største tyske utbytteselskapene ifølge Die Welt Online. Her er listen over de største norske eierandelene i tysk industri og totalt utbytte betalt til utenlandske aksjonærer( Kilde NBIM, Die Welst):
Aksjer mrd.NOK Utbytte til utlandet Mill. Euro Norsk eierandel i prosent
Daimler 20,5 2347 2,57
BASF 19,7 1412 3,15
BMW 18, 2 606 3,01
Bayer 15,2 1499 1,65
Siemens 13,9 1725 1,84
SAP 12,6 698 1,46
Deutsche
Telecom 11,1 1196 1,50
E.ON 3,4 616 1,97
Bra for tysk økonomi
Tysk økonomi går bra som aldri før med den laveste arbeidsløsheten på seksten år. Overskudd til tyske ti-på-topp-aksjer(DAX selskaper) forsvinner til utlandet. Nesten 30 milliarder euro deler de tyske DAX selskapene ut fortjeneste i år. De tyske sparerne får lite av dennenedfallsfrukten – uten å kunne klage. For utenlandske aksjonærer er det fest de neste dagene. Hele 1,2 milliarder euro i utbytte forsvinner ut av Tyskland mens 520 millioner euro forblir i Tyskland. Ifølge en fersk undersøkelse utført av revisjonsselskapet Ernst & Young (EY) går i år til sammen 16,8 milliarder euro i utbytte til utlandet. Det er 130 millioner euro mer enn 2015 mens tyske aksjonærer får 570 millioner euro mindre enn året før. For ti år siden var situasjonen en annen. Til tross for betydelige markedssvingninger, har utlandet investert mye i DAX selskaper sier studie forfatteren av rapporten Martin Steinbach. Etter hans mening er dette et bevis på «høy verdisetting av tyske selskaper på verdensmarkedet». Hele 55 prosent av DAX aksjer eies av utenlandske investorer. Bare 36 prosent av det innenlandske. De resterende niprosent kan henføres til «øvrige områder» For ti år siden var tyske investorer blant DAX selskapene i flertall. Dette sammenfaller med utviklingen av aksjonær tall i Tyskland. Lokale sparere hadde i 2015 fått tilbake tilliten i aksjer og aksjefond. På en årlig gjennomsnittligantall aksjonærer utgjorde ni millioner, omtrent en halv million mer enn ett år tidligere, det høyeste nivået på tre år.
Norsk eierandel øker
Tallene viser at privatetyske investorer stor betydning i tyske selskaper. Banker, forsikringsselskaper og pensjonskasser – enten fra Tyskland eller i utlandet – eier 64 prosent av DAX aksjer. På andreplass, ligger Quandt familien, største eiere i BMW, med tolv prosent,mens småsparere eier tilsammen elleve prosent. Resten eies av selskapet selv, den øverste ledelsen og de ansatte. Den føderale regjeringen og KfW konsernet er inkludert. Sammenlignet med året før har andelen utenlandske investorer økt i tolv DAX selskaper, med tolv selskapene han har falt, uendret i tre. Listen over selskaper med den mest internasjonale eierstruktur viser at Linde, Adidas, Infineon og Bayer-selskaper der det er over 70 prosent av utstedte aksjer i utenlandske hender. I Lufthansa og Henkel, er bare en fjerdedel av aksjene er deponert i landet. Andelen utenlandske investorer økt fra 69 prosent til 79 prosent i Adidas. I Continental, og RWE samt Linde økte utlandet med med to prosentpoeng oppover. Andelen europeiske investorer(les norske) økt noe, mens interessen fra amerikanske investorer i tyske selskaper falt litt, skriver Die Welt Online.