Chairman Brad Smith in Microsoft gir Sverige en lederrolle i Europa(Foto:Microsoft)

Nordic News var först ute med nyheten i Norge: Microsoft skal i løpet av to år investere nærmere 34 milliarder svenske kroner på KI og skytjenester i Sverige, skriver selskapet i en pressemelding.Den amerikanske teknologigiganten skal lære opp 250.000 svensker i bruk av den nye teknologien i henhold til Nordens Nyheters to dager gamle artikkel. Microsoft satser også på store investeringer i Finland.

– KI kommer til å endre alle bransjer der svenske selskap er verdensledende, skriver Microsofts administrerende direktør Brad Smith i en pressemelding. Tidligere i år har Microsoft kunngjort lignende satsinger i Tyskland, Japan og Frankrike. Nå er det Sveriges tur.

– Dette er en historisk investering for Microsoft og den største vi har gjort i Sverige. Den gjenspeiler hvor viktig vi tror at KI kommer til å bli for Sverige, sier Smith. Dette gjelder altså hele Norden der Norge og Danmark, samt Finland spiller en hovedrtolle.

Nordiske serverparker

Microsoft kunngjorde nylig at de har til hensikt å bygge en ny datasenterregion i Sør-Finland, skriver finsk teknologipresse. For å støtte kundenes behov for høy tilgjengelighet og robusthet, vil den nye datasenterregionen inneholde Azure Availability Zones, unike fysiske lokasjoner utstyrt med uavhengig strøm, nettverk og kjøling for ytterligere toleranse for datasenterfeil. Den vil slutte seg til Microsofts verdensomspennende nettverk av nettsky-infrastruktur i mer enn 60 regioner, over 280 000 kilometer med terrestrisk og undersjøisk fiber og over 190 kantsteder.

Rask digital transaksjon

Investeringen er et svar på Finlands økende etterspørsel etter høy ytelse, bærekraftig databehandling og rask og pålitelig tilgang til Microsoft-tjenester. Den nye datasenterregionen som ble kunngjort i dag, vil spille en sentral rolle i å akselerere den digitale transformasjonen til myndigheter, bedrifter, kunder og partnere over hele Finland. I følge en fersk IDC-studie*, i løpet av de neste fire årene, kan Microsoft, dets økosystem og skykunder sammen generere mer enn €17,2 milliarder i nye inntekter og vil legge til over 11 000 dyktige IT-jobber til den finske økonomien.Microsoft Corp. annonserte lanseringen av sin nyeste bærekraftige datasenterregion i Sverige, med tilstedeværelse i Gävle, Sandviken og Staffanstorp i november 2022. Microsofts nye datasentre i verdensklasse i Sverige er åpne for virksomhet med Microsoft Azure og Microsoft 365 tilgjengelig i dag, og leverer avansert datasikkerhet, personvern og muligheten til å lagre data i landet. Den nye datasenterregionen bringer det beste fra Microsofts bærekraftsinvesteringer, driver datasenteret med 100 % karbonfri energi og støtter null-avfallsdrift, noe som understreker Microsofts pågående investering for å bidra til å skape nye langsiktige muligheter på tvers av både kommersiell og offentlig sektor i Sverige, skriver Microsoft på sine svenske nettsider.

Microsoft skal likevel utvide eksisterende serverparker i Sandviken, Gävle og Staffanstorp og utstyre disse med 20.000 avanserte grafikkprosessorer. Selskapet hever kompetansen til 250.000 svensker, noe som skal skje under ledelse av et kunnskapsråd som skal etableres i samarbeid med svenske universitet.De tre serverparkene som utgjør hjertet i Microsofts KI-struktur, vil sluke enorme mengder energi.

Mer fornybar energi

Microsoft tok i 2020 mål av seg til å bli «karbonnegativ» innen 2030, men det var før KI-revolusjonen som krever enorm datakraft. Selskapet medgir at utslippene ikke er redusert de siste fire årene, men at de derimot har økt med 30 prosent.Ifølge Smith planlegger Microsoft nå å investere i fornybar energi i Sverige.

– Dette er et problem som må løses både av oss, som følge av serverparkene våre, og av hele verden, sier han.

Microsoft vil bli markedsleder

For fire år siden, i 2020, satte Microsoft seg som mål å bli karbondioksidnegativ innen 2030. Men så kom AI-boomen og, akkurat som konkurrentene, har Microsoft investert tungt i å bli markedsleder. Det ser ut til å ha gått på bekostning av klimaambisjoner.

Siden den gang har selskapets utslipp i stedet økt med 30 prosent, ifølge en egenprodusert bærekraftsrapport.

Smith sa under sitt svenske besök at Microsoft også investerer i fornybar energi i Sverige.

– Dette er et problem som må løses både av oss, for serverhallene våre, og av verden, sa Microsofts styreformann Brad Smith.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*