Jonas Gahr Störe mötte Emanuelle Macron, Ursula von der Leyen og tidligere kansler Olaf Scholz i Paris. (Foto: Statsministerens kontor/AFP/Presidentens kontor).

Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et toppmøte om Ukraina i Paris, for europeiske partnere og allierte, på initiativ fra Frankrikes president Emmanuel Macron. Møtet for Ukrainas støttespillere er en oppfølging av flere toppmøter om Ukraina den siste tiden, ledet av Frankrike og Storbritannia.

– Arbeidet for å støtte Ukraina og ta større ansvar for egen sikkerhet i Europa er blitt ytterligere forsterket. Møtet i Paris i dag var et viktig bidrag i arbeidet med å samle europeiske partnere og allierte om en felles innsats, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Etter det Nordens Nyheter erfarer kan Norge få en rolle som fredsbevarende aktör etter en mulig fred mellom Russland og Ukraina. Norge kan sammen med Storbritannia få ansvar for å påse at det ikke bryter ut krigshandlinger i Svartehavet.

Tema for møtet var økt støtte til Ukraina, status for pågående samtaler om våpenhvile og arbeidet med å gjøre forsvaret i Europa og Ukraina sterkere. 

– Møtet viser et Europa som står sammen om å støtte Ukraina og USA i arbeidet for våpenhvile. Vi styrker vår støtte til Ukraina og vi styrker investeringene i eget forsvar. Det er viktig at europeiske land samles om hvordan vi best mulig kan støtte Ukraina både militært, økonomisk og politisk, og det er nettopp det vi gjør nå, sier Støre.

Han viser også til at et samlet storting står bak en betydelig økt støtte til Ukraina, og at det er tverrpolitisk enighet om langtidsplanen for Forsvaret.

President Macron ønsker statsminister Støre velkommen til toppmøtet i Paris. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / POOL.

Norge er med Ukraina hele veien til seier.

Ukraina er inne i en skjebnetid. Norsk støtte har sjelden vært viktigere enn akkurat nå. Det er budskapet fra Norges utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna når de denne uken er på besøk i Ukraina.

Bilde av Espen Barth Eide og Tonje Brenna sittende i en kupe på toget
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna på nattoget inn til Kyiv. Foto: Tuva Bogsnes/UD

Eide og Brenna er i det krigsherjede landet for å vise fortsatt norsk solidaritet til Ukraina. Sikkerhetssituasjonen i landet er utfordrende og uforutsigbar. 

– Det er viktig at vi viser vår støtte til Ukraina ved å reise hit og besøke den ukrainske regjeringen, sivilsamfunn og internasjonale organisasjoner som gjør livsviktig arbeid. Det er fint å reise sammen med arbeids- og inkluderingsministeren, fordi den norske støtten til Ukraina er bred og favner alle områder av norsk politikk, sier utenriksminister Espen Barth Eide.  

Eide og Brenna skal møte sine ukrainske kolleger, og vil også se på resultater av den norske støtten. Norge har nylig økt pengesummen til Ukraina betydelig. Den 6. mars ble partiene på Stortinget enige om å øke støtten med 50 milliarder kroner i 2025, noe som bringer den totale norske støtten til 85 milliarder kroner i 2025. Til sammen er den norske støtten til Ukraina på 217 milliarder kroner fram til 2030. Støtten skal hjelpe Ukraina i deres forsvarskamp, både på slagmarken og gjennom å holde det ukrainske samfunnet i gang. 

– I møter med ukrainske myndigheter kan vi love langsiktighet i den norske innsatsen. Det blir lagt merke til av ukrainerne.  Akkurat nå handler mye om kampene på slagmarken, men vi må samtidig sikre at samfunnet holdes i gang. At folk har strøm, en jobb å gå til, et statsapparat som fungerer og et levende sivilsamfunn er også en del av motstandskampen sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Bilde av Tonje Brenna og Espen Barth Eide på perrongen på stasjonen i Kyiv.
Bilde av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna og utenriksminister Espen Barth Eide ble tatt i mot av Norges ambassadør i Kyiv. Foto: Tuva Bogsnes/UD

Besøket til Ukraina skjer få dager etter at Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, var på besøk i Norge. Norsk støtte, både på kort og lang sikt, var en del av samtalene i Oslo. Internasjonalt pågår det diplomatisk arbeid for å oppnå en våpenhvile og en varig fred. 

– Ballen ligger fremdeles hos Russland, slik den har gjort siden dag én, for å avslutte denne krigen. Ukraina ønsker en rettferdig fred. Da må både Ukraina og Europa delta i samtalene om Ukraina og Europas framtid. Ukraina må komme ut av denne krigen som et fritt, selvstendig land som evner å ta beslutninger om egen fremtid. Fredsforhandlingene må ikke skje på en måte som gir president Putin anledning til å diktere premissene. Utfallet må bli en varig fred og ikke kun en pause i kamphandlingene, sier Eide. 

Det er første gang arbeids- og inkluderingsministeren er i Ukraina. Den pågående krigen har ført til en alvorlig humanitær krise, og mange ukrainere har flyktet til naboland og andre europeiske land, inkludert Norge. Arbeids- og inkluderingsministeren har ansvaret for integreringen av ukrainerne bosatt i Norge. Besøket er viktig for å forstå hvordan vi skal sikre at de som etter hvert ønsker å returnere kan gjøre det på en best mulig måte. 

– Ukrainerne som er i Norge, er en del av norske lokalsamfunn. Skal vi lykkes med integreringen, må vi også vite hva de kommer fra. Dessuten skal vi sikre at de som en gang ønsker å reise tilbake, kommer til et fortsatt velfungerende velferdssamfunn. Vårt bidrag nå er å fortsette å ta vare på ukrainerne i norske kommuner, og samtidig gjøre det vi kan for å bidra til gjenoppbygging. En slutt på krigen nå vil ikke gjøre norsk støtte mindre relevant. Landet skal bygges opp igjen, de fordrevne skal en dag returnere. Slik det ser ut nå har vi en enorm jobb foran oss også den dagen freden kommer, sier Brenna. 

Utenriksminister Eide er opptatt av å minne om at ukrainerne kjemper en frihetskamp ikke bare på vegne av eget land, men at utfallet av krigen vil ha enorm og definerende betydning for hele Europa, inkludert oss i Norge. 

– Russlands brutale krig mot Ukraina har snudd opp ned på europeisk sikkerhetstenkning. Krigen har skapt den største trusselen mot Europas og Norges sikkerhet på mange, mange tiår. Vi må huske at denne krigen har vart i 11 år. Den startet med okkupasjonen av Krym og deler av Øst-Ukraina i 2014. Den påfølgende fullskalainvasjonen i 2022 utgjør det mest alvorlige bruddet på internasjonal rettsorden etter den kalde krigen. Det gjør derfor enormt inntrykk å komme hit igjen, og igjen oppleve hvordan det ukrainske folk fortsetter å kjempe dag etter dag. Nettopp derfor er det så viktig å komme hit, og takke dem for den kampen de tar for oss alle. Norge og Europa har ikke tenkt å vende dem ryggen, heller tvert imot. Vi skal stå med ukrainerne til freden kommer, og til landet igjen er bygget opp, sier Eide. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*