Genel Energy med  tidligere  BP-sjef Antony Hayward som CEO, finner olje  i Marokko sammen med Cairn energy(Illustrasjon:Genel Energy)
Genel Energy med tidligere BP-sjef Antony Hayward som CEO, finner olje i Marokko sammen med Cairn energy(Illustrasjon:Genel Energy)

(Marrakesh) De to britiske oljeselskapene Cairn Energy og Genel har funnet olje på marokkansk side av delelinjen i det samme områdene som det spanske oljeselskapet Repsol skal begynne å bore etter olje og gass i år. Cairn er en av Europas ledende uavhengige lete- og utbyggingsselskap innen olje og gass med hovedkvarter i Edinburgh (Skottland) og driftskontorer i London (UK), Stavanger og Dakar(Senegal i Afrika). Oljefondet er sammen med amerikanske BlackRock store eiere i Cairn der nordmannen Alexander Berger(48), er uavhengig styremedlem. Oljefondet satser 700 millioner kroner i de to internasjonale olje-selskapene.

BlackRock nest størst

Norges Banks amerikanske partner BlackRock er nest største eier i Cairns Energy med 7,22 proent av aksjene i henhold til 4-traders statistikk. Bare Massachusetts Financial Services er større med 9,20 prosent. Norges Banks Investment Management er tiende størst med 2,99 % i henhold til Norges Banks og 4-traders statistik. I Genel energy har Norges banks Investment Management investert 354 millioner og eier 1,77 prosent som sjuende største aksjonær. Nordic News noterer forøvrig at Norges Bank har endret tilgangen til beholdningsverdier for aksjer etter mars 2015, noe som betyr at fakta om eierskap er mindre tilgjengelig enn før. Dette kan ha sammenhengmed Nordens Nyheters avslørende analyser. Norges Bank har fjernet detaljoversikten over investeringer i aksjer på den norske nettsiden, og gir fraog med mars 2015 ,bare tilgang til beholdningstall på engelsk.

Interessant for oljefondet

Rådgivningsselskapet Price Waterhouse rådgivning (PwC) har nylig rangert Casablancai Marocco blant Afrikas top «investment opportunities» basert på data samlet inn i løpet av siste kvartal av 2014 og begynnelsen av 2015. Den egyptiske hovedstaden Kairo etterfølgesav Tunis, Johannesburg, Casablanca og Alger. Men Det var før terrorangrepet i Tunis nylig. NBIM har investert lite i Afrikasammenliknetmed andre områder. De største investeringene finner vi i Syd-Afrika og Egypt, mens investeringene i Marokko forssatt er små. Marokko har også lansert en internasjonal anbudsinnbydelse for gjennomføring av solcelleprosjektet Central Noor IV prosjekt lokalisert i Ourzazate med en total kapasitet på 50 til 70 megawatt. Prosjektet er en del av Noor Solar Power Project, det største solenergi-konsortiet i verden.

Satser på solenergi

The Maroccan Agency for Solar Energy (Masen) skriver at man vil hente inn kapital for «design, finansiering, bygging, drift og vedlikehold» av prosjektet i april. Prosjektet omfatter også Noor Laayoune og Noor Boujdour prosjekter i Sahara med en kapasitet på ca 50 megawatt hver, sa Masen i et kommuniké. Et konsortium ledet av Saudi-Arabias ACWA Power International skal bygge to solkraftverk i den sørlige marokkanske byen Ourzazate. Dermed kan dette være et interessant prosjekt for det norske oljefondet. Norske oljekroner er investert i oljeselskap som snart starer boring utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara, skrev norske medier før årsskiftet.

– Trekk pensjonsfondet ut, var beskjeden fra forbundet Industri Energi i LO i november ifjor. Det amerikanske oljeselskapet Kosmos Energy der Statens pensjonsfond utland eier aksjer for 65 millioner norske kroner, var en av aktørene. Litt lenger sør ligger et område hvor franske Total planlegger å lete etter olje. Områdene er etter folkeretten okkupert. Franske Total eies også av Statens pensjonsfond utland, med en investering på 18,2 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret. Nordic News / Nordens Nyheter legger her frem Norges Banks tall for en samlet investering på 700 millioner kroner i de to oljeselskapene, noe  som viser at  den norske kritikken  mot oljefondets satsing er overfladisk og feilaktig.

Norske advarsler

Norske myndigheter fraråder norske bedrifter all næringsvirksomhet med Vest-Sahara, fordi landet i henhold til deres definisjon er okkupert av Marokko. Man anser også Marokko som relativt sikkert i forhold til terorangrep av den type vi har sett i Algerie, Libya og Tunis. Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, kastet ut det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee i 2005 av denne årsaken. De forberedte oljeleting utenfor kysten av Vest-Sahara, men startet aldri boring. Også Storebrand, KLP og Skagen vekst trakk seg ut av Kerr-McGee på samme tidspunkt. KLP trakk senere, i 2013, også sine investeringer i Total, som da planla investeringer i Vest Sahara,  Argumentet for at Oljefondet skulle gå ut, var at oljeselskapet sin leting i Vest-Sahara «var et grovt brudd på grunnleggende etiske normer». Nordens Nyheters inntrykk etter et besøk i Marokko, er at Price Waterhous`s rapport medfører riktighet. Marokko er trolig det mest stabile landet i Nord-Afrika og Midt-Østen idag. Og foreløpig den eneste terrorfrie arabiske staten, med et relativt moderne næringsliv. Vår teppehandler i storbyen Marrakesh med 3 millioner innbyggere, la oss kalle ham Ben Yuosef, sa til Nordic News over en kopp arabisk te, at Marrocco fortsatt er et stabilt demokrati fordi kong Muhammed VI har samme status i Marokko som Kong  Harald V i Norge  har  i Norge. Han har imøtekommet folks krav om demokratiske reformer. Men han legger til at det er stor forskjell på fattig og rik i Marokko, men at terrororganisasjoner som Boko Haram og IS ikke har fått fortfeste Marokko. Langs fine motorveier opplevde vi smidige politikontroller som vanskeliggjør angrep fra eventuelle terrorister fra Mali eller Algerie, som er bufferland mot urolige Libya og Tunis, rapporterer Nordic News / Nordens Nyheter fra et nylig besøk i Nord-Afrika.

Nordmannen Alexander Berger(48) sitter i  styret i britiske Cairns Energy der BlacRock og oljefondet er størst(Foto:Cairns)
Nordmannen Alexander Berger(48) sitter i styret i britiske Cairns Energy der BlacRock og oljefondet er størst(Foto:Cairns)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    – Trekk pensjonsfondet ut av Kosmos Energy, var beskjeden fra LO-forbundet Industri Energi i november ifjor. Det amerikanske oljeselskapet, der Statens pensjonsfond utland eide aksjer for 65 millioner norske kroner, var en av aktørene. Litt lenger sør ligger et område hvor franske Total planlegger å lete etter olje. Områdene er etter folkeretten okkupert. Franske Total eies også av Statens pensjonsfond utland, med en investering på 18,2 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret. Nordens Nyheter avslører hulheten i kritikken av oljefondet, når nettavisen legger her frem Norges Banks tall for en samlet investering på 700 millioner kroner i de to oljeselskapene Cairns Energy og Genel Energy, noe som viser at den norske kritikken mot oljefondets satsing er overfladisk, feilaktig og mangler analytisk grunnlag.

    Nils Petter Tanderø

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*