Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide legger frem forsvarets langtidsplan sammen med statsminister Erna Solberg( Foto: Regjeringen)
Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide legger frem forsvarets langtidsplan sammen med statsminister Erna Solberg( Foto: Regjeringen)

Regjeringen la 17. juni 2016 frem den nye langtidsplanen for forsvarssektoren. Statsminister Erna Solberg sier at Norge forsterker den påbegynte kursendringen og foreslår en historisk satsing på det norske Forsvaret. Norge skal fornye og forsterke landets forsvarsevne, sier statsministeren som kjøper 52 amerikanske jagerfly av typen F-35. Tirsdag vedtok Sveriges Riksdag ny langtidsplan for det svenske forsvaret fra 2016 – 2020. Den svenske Riksdagen legger 10,2 milliarder svenske kroner ekstra på bordet til økt forsvarsatsing de neste årene. Dette kommer på toppen av regjeringens foreslåtte økning på 7 milliarder svenske kroner. Den norske regjeringen nevner ikke Sverige og Finland i Langtidsplanen for Forsvaret. Dette er en svakhet, skriver Nordens Nyheter.

Sju milliarder mer

Det anbefales en historisk styrking av det norske forsvarsbudsjettet. Forsvarsrammen skal frem mot 2020 løftes til et nivå som ligger om lag 7,2 milliarder kroner over dagens nivå og som over de neste 20 årene skal dekke et merbehov på om lag 165 milliarder kroner. – I tillegg vil regjeringen fortsette arbeidet med forbedring og effektivisering i forsvarssektoren, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

– Regjeringen legger derfor opp til en nødvendig opptrapping av forsvarsbudsjettene som vil starte neste år, og fortsette gjennom den kommende fireårsperioden, sier første nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg.

Norge må og skal ha et solid forsvar godt forankret i NATO-alliansen og i samarbeidet med våre allierte. I planen er det gjort strategiske valg som styrker forsvarssamarbeidet med allierte og NATO ytterligere. – Alt vårt materiell og vårt dyktige forsvarspersonell skal jobbe så sømløst som mulig sammen med våre allierte. Norge er NATO i nord – derfor styrker vi også ytterligere vår innsats nettopp der, sier forsvarsministeren. Nordens Nyheter peker på en vessentlig svakhet ved de norske forsvarsplanene, er at de nøytrale statene Sverige og Finland ikke nevnes med et ord

Kjernen er Brigade Nord

Hæren skal bidra med relevante kapasiteter i fellesoperasjoner, nasjonalt og internasjonalt, i tett integrasjon med allierte. Brigade Nord er kjernen i den mobile landmilitære strukturen.

-Regjeringen vil styrke Hærens operative evne og tilgjengelighet gjennom å ta inn det langvarige etterslepet på vedlikehold og mangler i beredskapsbeholdninger, og øke antall øvingsdøgn. Denne styrkingen begynner i 2017. Samlet vil dette bidra til å øke beredskapen og utholdenheten. I tillegg styrker vi Grensevakten med et jegerkompani. Dette vil gi oss et tydeligere militært fotavtrykk helt i nord, sier Eriksen Søreide. Regjeringen vil starte en landmakstudie for å sikre en mest mulig relevant innretning av landmakten hvor slagkraft, mobilitet, reaksjonsevne, våpenrekkevidde og -presisjon er viktige faktorer. Regjeringen har satt av betydelige midler til fremtidige investeringer i Hæren, og disse midlene skal brukes på en mest mulig relevant måte.

For Luftforsvaret legger regjeringen opp til forbedret luftromsovervåking, økt kampkraft og bedre beskyttelse. Luftforsvaret skal kraftsamles rundt godt beskyttede baser med stor operativ stridsverdi for egne og allierte styrker, og med geografisk spredning som muliggjør operasjoner i alle deler av landet.

Kjøper femtito jagerfly

Regjeringen vil anskaffe 52 F-35 kampfly. Behovsanalysen som lå til grunn for Stortingets vedtak om kampflyanskaffelsen i 2012 er bekreftet gjennom oppdaterte antallsanalyser, og helheten i den anbefalte forsvarsstrukturen underbygger også behovet for 52 F-35 kampfly. Vedtaket fra 2012 om å beslutte anskaffelse av de siste seks flyene ligger fast. Regjeringen vil styrke beskyttelsen av Luftforsvarets baser, mottaksområder for alliert støtte og annen viktig infrastruktur gjennom anskaffelse av nytt luftvern. Nye maritime patruljefly anskaffes når dagens maritime patruljefly fases ut. Regjeringens anbefaling om en samling av aktiviteten med både F-35 og nye maritime patruljefly på Evenes gir best operativ evne og beskyttelse til lavest kostand, både knyttet til investeringer og driftskostnader. Andøya legges ned når nye maritime overvåkingsfly innfases på Evenes i perioden 2020-2023. Regjeringen legger opp til å samle Bell 412-helikoptre på Rygge som dedikert helikopterkapasitet til støtte for spesialstyrkene. Dette er en prioritering for å øke den operative evnen til spesialstyrkene. Flyttingen av Bell 412 til Rygge styrker også evnen til å bistå politiet på Østlandet, beredskapstroppen og spesialstyrkene i kontraterroroperasjoner. Flyttingen gjennomføres når tilstrekkelig annen helikopterkapasitet er etablert i Nord-Norge, ved innfasing av NH90 og nye AW101 redningshelikoptre, etter planen innen 2019.

Endringer i strukturen

– Regjeringen legger frem en langtidsplan som er basert på realisme, som ser fremover og forsterker den påbegynte snuoperasjonen. Det vil styrke Forsvarets operative evne. Det betyr også at vi foreslår endringer der det er nødvendig, selv om de vil berøre lokalsamfunn og enkeltavdelinger, sier forsvarsministeren.

– Forsvarets basestruktur skal understøtte Forsvarets evne til å løse sine oppgaver. Det er ikke bærekraftig å opprettholde alle etablerte strukturer, baser og kapasiteter. Noen av disse blir mindre relevante som følge av den teknologiske utviklingen, samtidig som vi innfører nye konsepter for logistikk og understøttelse. Et troverdig forsvar må være i stadig utvikling, og løpende tilpasses krav og behov, sier Eriksen Søreide. Forsvaret skal ha en basestruktur som kan understøtte operasjoner i hele landet på en effektiv måte, med tilstrekkelig beskyttelse mot dagens trusselbilde. Langtidsplanen foreslår å legge ned 11 større og mindre anlegg og medfører en avhending av over 470 000 kvadratmeter bygningsmasse. Tiltakene for å konsolidere basestrukturen og effektivisere støttestrukturen er en av forutsetningene for den økonomiske balansen i forsvarsstrukturen, skriver Forsvarsdepartementet.

Naboland ikke nevnt

Den svenske og norske langtidsplanen for forsvaret nevner i liten grad nabolandene. Dette har selvsagt å gjøre med at Norge er med i NATO, mens Sverige og Finland er nøytrale medlemmer av EU. Dette er en åpenbar svakhet ved den norske forsvarsplanen, og vi håper at det foreligger strategiske beredskapsplaner på bakrommet, som styrker det nordiske fellesforsvaret i tilfelle av et militært angrep mot et eller flere av landene rundt Østersjøen, skriver Nordens Nyheter.

Jagerflyet F-35 presenteres for første gang for representanter for det norske forsvaret på Edwards Air Force Base i California. Regjeringen kjøper nå 52 fly a typen F-35( Foto: N. P. Tanderø)
Jagerflyet F-35 presenteres for første gang for representanter for det norske forsvaret på Edwards Air Force Base i California. Regjeringen kjøper nå 52 fly a typen F-35( Foto: N. P. Tanderø)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*