Ole B. Larsen, rådgiver i Skandiabanken
Ole B. Larsen, rådgiver i Skandiabanken

Uroen i Russland ser ut til å påvirke småsparerne. Tall fra mars viser at mange selger sine aksjefond til fordel for tryggere rentefond. Fond som investerer i Russland hadde spesielt høyt salg. Tradisjonelt sett vet vi at usikkerhet i markedet fører til at mange blir litt skeptiske til aksjefond. I så måte er krisen på Krim ikke noe unntak. Småsparerne i Norge sier «njet» til russiske aksjer. Vi ser at den russiske VTB Bank med oljefondet på eiersiden har falt 2,4 prosent i verdi på ett år, skriver Nordens Nyheter.

 

-Det er utvilsomt den spente situasjonen på Krim som gjør at kundene våre blir urolige. Det knytter seg stor usikkerhet til de økonomiske konsekvensene dette får, og vi ser veldig høy aktivitet i fond som investerer i blant annet Russland. De aller fleste søker tryggere havner i form av rente- og obligasjonsfond. Noen ser likevel dette som en mulighet til å skaffe seg billige fondsandeler, sier Ole B. Larsen, produktansvarlig for sparing i Skandiabanken.

Panikk for fond

Panikk for fond som beveger seg som enkeltaksje Mandag 3. mars falt de aller fleste Russland-fond med over 10 %. Dette fikk mange av de som eier andeler i disse fondene til å selge seg ut. Handelen i fond med investeringer i Russland var også lavere enn normalt. -I ettertid har aksjemarkedet i Russland hentet seg noe inn igjen, men børsen i landet har fremdeles falt nesten 20 % til nå i år. Dersom urolighetene tiltar og investorene fortsetter sin kapitalflukt vekk fra Russland, kan man få et salgspress. Da er det liten tvil om at børsen også kan falle ytterligere, sier Skandias investeringsrådgiver Magnus Selven.

Løsning i Ukraina

Løsning i Ukraina byr på gode muligheter Hvorvidt man får en løsning på situasjonen i Ukraina kan selv ikke politiske eksperter spå utfallet av. Både Ukraina og Russland har imidlertid mye å tape på at konflikten tar seg opp, noe som gir håp om at det ikke skjer. I så fall kan russiske fondsinvesteringer by på muligheter.

-Får vi en løsning på konflikten kan nivåene man er på nå være en fin kjøpsmulighet. Det øker nemlig sannsynligheten for at man får en reprising av markedet på sikt. Vi skal huske på at flere forvaltere mener at mange russiske kvalitetsselskaper i dag er attraktivt verdsatt.

Historien gjentar seg

Som så mange ganger tidligere ser vi at en rekke aksjefondeiere er utro mot sine opprinnelige langsiktige planer når det blåser i aksjemarkedene på kort sikt. Flere obligasjonsfond er igjen inne på topplistene over de mest kjøpte fondene i mars.

-Mange småsparere prøver å time markedet, men bommer når de skal velge mellom aksjefond og rentefond – De kjøper gårsdagens vinnere. Det kan være for sent. Kanskje kan den store interessen for obligasjonsfond sees på som et tegn på at det igjen er tid for å kjøpe aksjer, spør Selven.

Mest kjøpt i mars

1. Franklin Biotechnology Discovery 2. Skagen Kon-Tiki A 3. Holberg Kreditt 4. SEB Bioteknik – Lux utd 5. Skagen Global A 6. Storebrand WGA Health Care 7. Delphi Nordic 8. DNB NORDIC TECHNOLOGY 9. DNB Global Indeks 10. KLP Aksje Norge Indeks II

Mest innløst

1. Skagen Kon-Tiki A 2. Skagen Global A 3. Storebrand Norden 4. DNB NORDIC TECHNOLOGY 5. Franklin Biotechnology Discovery 6. Storebrand WGA Health Care 7. KLP Aksje Norge Indeks II 8. SEB Bioteknik – Lux utd 9. Franklin European Small-MidCap 10. DNB Global Indeks

Størst nettotegning

1. Holberg Kreditt 2. Delphi Nordic 3. Franklin Biotechnology Discovery 4. SEB Bioteknik – Lux utd 5. DNB Miljoinvest 6. Storebrand Rente+ 7. Carnegie Corporate Bond Klasse B (H- 8. Storebrand Vekst 9. Holberg Rurik 10. Nordea US High Yield Bond.

Nordens Nyheter har en egen reportasje om børsverdien i store russiske selskaper der oljefondet har eierandeler som VTB Bank, Gazprom og Rosneft.  Se nedenfor i Nordens Nyheter(Nordic News).

Investeringsrådgiver Magnus Selven i Skandiabanken
Investeringsrådgiver Magnus Selven i Skandiabanken

 

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*