President Vladimir Putin vil ha større makt over olje og gassindustrien i Russland. (Foto: Insitutional Investors)
President Vladimir Putin vil ha større makt over olje og gassindustrien i Russland. (Foto: Insitutional Investors)

Russiske aksjer har falt kraftig  i år, men aksjer innen er energisektoren og og infrastruktur vil ta seg kraftig opp neste år ifølge Prosperity Capital Management. St. Petersburg Times skriver at Vladimir Putin har skapt engstelse for at russisk næringsliv sakker akterut i forhold til voksende BRICS-markeder i Kina og Latin-Amerika. Oljefondet har aksjer for 22 milliarder kroner i Russland gjennom 85 prosjekter, skriver Nordens Nyheter. Prosperity Chief Investment Officer Alexander Branis sier til avisen at han regner med at regner med at Russlands neste leder vil holde seg til en mer vekstorientert politikk enn under Putin. Med dette spår han at president Vladimir Putin kan gå av som president allerede neste år. Fredag skjerper den norske regjeringen straffetiltakene mot Russland på  linje med  tiltkane i EU, skriver Nordens Nyheter.

Frykter russisk utvikling

-Vi kan forstå at store globale fondsforvaltere er nølende til å begå betydelig kapital like før valget, sa Branis sa i et intervju med Reuters i Russland. Branis sa han fryktet at Kreml ville forsøke å gjenvinne kontroll over Russlands strategiske energisektor, selv om Prosperity største beholdning er i TNK-BP,et russisk joint venture med det britiske oljeselskapet BP. I løpet av det siste året har BP og Shell avstått kontroll over store prosjekter til gassmonopolet Gazprom, mens statskontrollerte oljeselskapet Rosneft har kjøpt eiendelene til Yukos, en gang Russlands største oljefirma, som nå er konkurs. VTB Bank har fått nye aksjonærer i 2013 og en gruppe investorer og tre statlige investeringsfond er blant de store insttusjonelle eierne: Norges Bank Investment Management (Norge), Qatar Holding og det statlige oljefondets Aserbajdsjans SOFAZ. Det norske oljefondet satser 5,5 milliarder kroner og eier 4,5 prosent av bankens aksjer.Dermed har den russiske staten redusert sin eierandel i banken fra 75.5 til 60.93 prosent. Dermed har de tre oljefondene nærmere 20 prosent av aksjene i banken. NK-BP har vært i sentrum av vedvarende spekulasjoner om at dets milliardærer russiske partnere kan bli tvunget til å selge seg ut. Rosneft kjøpte seg inn i TNK-BP i fjor for $ 55 milliard overtakelse som skapte verdens største børsnoterte oljeselskap ved utgang. Minoritetsaksjonærer eier om lag 5 prosent av aksjene i TNK-BP omdøpt til RN Holding. Ikke Branis: «Vi føler deg komfortabel med det. I tilfelle det er noe problem det vil mest sannsynlig bekymring kjerne aksjonærer i selskapet, snarere enn selskapet selv, «sa han av TNK-BP.

Kritiserer Putin

Den svenske finansmannen Mattias Westman, som er er aksjonær i Russlands største aksjefond, Prosperity Capital kritiserer president Vladimir Putin. Etter arrestasjonen av oligarken Vladimir Jevtusjenkov, har han og hans partner, stilt president Vladimir Putin mot veggen.

-Vi er ikke redd for å si hva vi mener, sier han til Dagens Industri. Den russiske økonomiske eliten har forretningseliten har hittil unngått å kritisere sin regjering. Svenske Westman sa fra da oligarken Jevtusjenkov satt i husarrest i midten av september, mistenkt for hvitvasking av penger i samband med kjøp av oljeselskapet Bashneft, der oljefondet har investeert en halv milliard. Det snorske oljefondet samarbeider fortsatt med de fire store russiske oljeselskapene. Statoil leter etter olje sammen med Rosneft, der har aksjer for 272 millioner kroner(0,05%). Oljefondets investering i Gazprom er støtre. her eier oljefondet aksjer for 3,3 milliarder kroner (0,54%). I Gazprom Neft har manaksjer for 171 millioner kroner. Oljefondet har investert 564 millioner kroner i Bashneft OAO, og eier0,94 %, skriver Nordens Nyheter. Oljefondet har akså aksjer for 2,3 milliarder i Sberbank of Russia. Den norske regjeringen skjerper de restriktive tiltakene mot Russland, slik at regelverket er på linje med tiltakene som EU innførte i september fredag, skriver Nordens Nyheter.

Chairman Alexander Branis i Prosperity er bekymret over utviklingen i russland(foto:Prosperity)
Chairman Alexander Branis i Prosperity er bekymret over utviklingen i russland(foto:Prosperity)

This article has 2 comments

  1. Vesten frykter fall i russiske aksjer som følge av president Vladimir Putins krigføring i Ukraina. Nå kritisererer russisk næringsliv Putins fremgangsmåte mot vesten, og analytikere spår presidentens fall neste år. Dette kan bety kraftig oppgang for russiske aksjer i 2015 og 2016.

    Med vennlig hilsen
    Eric Heming

  2. Nils Petter Tanderø

    Den legendariske hedgefondforvalteren, investoren og filantropen George Soros har lenge gjort det klart at han mener den økonomiske innstrammingen i eurosonen er en trussel for EU, skiver Dagens Næringsliv. Nå advarer han mot Russland, og ber Europa om å «våkne opp».

    – Russland utfordrer Europas eksistens. Verken europeiske ledere eller deres innbyggere er fullt klar over denne utfordringen, eller vet hvordan man best kan håndtere dette, skriver Soros i et essay det anerkjente tidsskriftet The New York Review of Books.Soros kommer selv opprinnelig fra Ungarn som var okkupert i sin tid av Sovjetunionen.
    – Jeg tilskriver dette først og fremst det faktum at EU generelt og eurosonen spesielt har gått seg bort etter finanskrisen i 2008, skriver Soros.Han frykter at europeiske ledere og innbyggere ikke er fullt klar over at den russiske trusselen strekker seg utover Ukraina, skriver Dagens Næringsliv.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*