De kriserammede landene i eurosonen må punge ut for redningspakkene de har mottatt i kjølvannet av finanskrisen.Redningspakkene Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania må betale mer enn 130 millioner euro, tilsvarende rundt 1.074 milliarder kroner i renter på lånene, viser beregninger gjort av Financial Times (FT). Det er nesten tre ganger så mye som de andre landene i eurosonen, og utgjør en femdel av det norske oljefondet.
Obligasjonspris ned
Til tross for at prisen på statsobligasjoner har falt markert de siste to årene, bidrar svak økonomisk vekst og budsjettunderskudd til at regningen vokser for landene, skriver den britiske avisen. Sjeføkonom Ebrahim Rahbari i Citibank sier til Finincial Times at høy gjeld og økonomisk elendighet er helt klart et politisk problem. Han sier at Til tross for at vi begynner å se den tyngende gjeldsgraden stabilisere seg og til og med falle, vil den forbli høy i lang tid, noe som gjør landene sårbar for ytterligere sjokk. Her frykter man bl.a. endringer i russisk gasseksport til vest- Europa. Tallene fra Financial times viser at landene må betale 10 cent i renter for hver euro de fem landene har i inntekt.
Økt usikkerhet
Den kinesiske planleggings- og styringskommisjonen (NDRC) jobber med dypere reform og en endring av landets vekstmodell i landets neste femårsplan.Det sier NDRC-leder Xu Shaoshi ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.Planen skal gjelde for 2016-2020.
– Kinas utvikling har gått inn i en ny fase, og møter så vel enestående muligheter som risiko og utfordringer, sa han.
Han viste til utviklingen i den globale veksten, arbeidsdeling internasjonalt, globale investeringer og handelsregler, og endringer i de geopolitiske rammebetingelsene. Kinas lokale myndigheter skal få lov til å utstede obligasjoner,melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua tirsdag, ifølge Market News International. Dette kan innebære ny vekst for kinesisk økonomi. Nå vokser også amerikansk økonomi, og dette vil på sikt dra de europeiske kriselandenes økonomi opp, skriver Nordic News.