Loke Marine Minerals kjøper seg inn i to store havbunnsminerallisenser i Stillehavet og sikter mot produksjon i 2030.
Norske Loke Marine Minerals sikter høyt i internasjonalt farvann. Torsdag meldte selskapet at det kjøper opp UK Seabed Resources (UKSR) som sitter på to 100 prosent eide dyphavsminerallisenser i Stillehavet. UKSR har også en 19,9 prosent eierandel i Ocean Minerals Singapore ISA-lisensen.
Lisensene omfatter arealer i Clarion-Clipperton Zone (CCZ) som regnes som verdens største felt av noduler med verdens største uutviklede forekomster av batterimetallene nikkel og kobolt.
CCZ ligger mellom vestkysten av Mexico og Hawaii (se kart under). Noduler er metallrike knoller som vokser på og i sedimentene på havbunnen, skriver Geo365.no. Oppkjøpet av UKSR fra Lockheed Martin UK sikrer Loke Marine Minerals et leteareal på om lag 133 000 km2. Det tilsvarer omtrent en tredel av Norges areal inkludert Svalbard. Dermed tar Loke også et stort jafs i Stillehavet
– Oppkjøpet akselererer Lokes leteplaner og ambisjonen om å levere sikker produksjon av noduler med minimal miljøpåvirkning, uttaler Walter Sognnes, administrerende direktør i Loke.
Sognnes sier videre at selskapet har som mål å gjøre en investeringsbeslutning i 2027 og starte produksjonen av noduler i CCZ i 2030.
Selskapet har siden oppstarten i 2019 jobbet med teknologiutvikling knyttet til leting og utvinning av dyphavsmineraler. Både Sognnes og flere av hans kolleger har bakgrunn fra olje- og servicebransjen og vet at det er et stort potensial for teknologi- og kompetanseoverføring mot havbunnsmineraler.
Geoforskning.no: Dyphavets potetåker