Det norske selskapet REEtec AS har utviklet en innovativ og bærekraftig teknologi for separering av sjeldne jordartsmetaller.(Foto: CIsion)

Det norske selskapet REEtec AS har utviklet en innovativ og bærekraftig teknologi for separering av sjeldne jordartsmetaller som kan konkurrere med Kinas dominerende produksjon av disse materialene. Nå skal den første fabrikken bygges på Herøya, Norge. «LKAB planlegger å utvinne sjeldne jordartsmetaller som et biprodukt fra vår jernmalmutvinning. Sammen med REEtec vil vi skape grunnlaget for en sterk og bærekraftig nordisk verdikjede for sjeldne jordmetaller,» sier Jan Moström, LKABs konsernsjef .

Etterspørselen etter sjeldne jordmetaller til bruk i elektriske kjøretøy og vindturbiner forventes å øke mer enn femdobles innen 2030, en klar indikator på at den grønne omstillingen er godt i gang. Men Europa er avhengig av import av disse kritiske mineralene, og Kina er den dominerende produsenten. EU har annonsert en strategi for å øke Europas selvforsyning med kritiske råvarer.

Økt europeisk selvforsyning må ta for seg hele verdikjeden, fra gruvedrift til prosessering og produksjon av nøkkelkomponenter som det kreves sjeldne jordartsmetaller for, for eksempel permanente magneter. Siden Europa ikke utvinner disse materialene og kun har marginal prosesseringskapasitet, markerer LKAB og REEtecs samarbeid starten på noe nytt i Europa. Planen er at REEtecs første fabrikk, på Herøya, Norge, skal være klar i andre halvdel av 2024, og en andre fabrikk, planlagt i 2026, som kan behandle materiale fra LKAB som vil være tilgjengelig fra 2027.

Scatec har vært eier i ti år

«At LKAB, en industriell og teknologisk leder innen gruve- og mineralindustrien, blir den største aksjonæren bekrefter levedyktigheten til teknologien vår. REEtec er nå godt posisjonert til å bli en ledende europeisk REE-produsent, sier REEtec-formann John Andersen, som også er administrerende direktør i Scatec Innovation AS, som i mer enn et tiår har vært hovedaksjonær og en sterk driver for REEtecs utvikling.

REEtec-prosessen kombinerer høy effektivitet og konkurransedyktige kostnader, med opptil 90 prosent lavere karbondioksidutslipp. Et sentralt trekk ved prosessen er at praktisk talt alle innsatsmaterialer gjenvinnes og resirkuleres. Energibehovet er svært lavt og elektrisitetsbruken er utelukkende basert på vannkraftkilder fra Norges grønne nett. REEtecs teknologi muliggjør produksjon av høykvalitetsprodukter meget effektivt og med betydelig lavere miljøpåvirkning enn konvensjonelle separasjonsprosesser for sjeldne jordartsmetaller.

Majoriteten av jernmalm

LKAB produserer 80 prosent av Europas jernmalm og, støttet av en strategi for produksjon av jernsvamp ved bruk av hydrogenteknologi, leder transformasjonen av jern- og stålindustrien. Siden 1980-tallet har LKAB også vært aktiv i industrimineralsektoren via sitt forretningsområde Spesialprodukter, som produserer og behandler mer enn 30 mineraler. En stor andel av disse, tilsvarende 30 prosent av totalomsetningen, kommer fra sekundærprodukter. Denne sirkulære ambisjonen er nå en sentral komponent i LKABs strategi for fremtiden, men med fokus på kritiske råvarer; å utvikle og anvende innovativ, fossilfri teknologi for å utvinne og behandle strategisk viktige sjeldne jordartselementer (REE), og fosfor fra dagens gruveavfall for bruk i mineralgjødsel. Dette vil innebære investering i Kiruna og Malmberget, samt etablering av en sirkulær industripark i Luleå, hvor utvinning av de kritiske mineralene skal skje, med planlagt produksjonsstart i 2027.

I LKABs prosess ekstraheres de sjeldne jordartselementene for å produsere et konsentrat som er en blanding av alle disse elementene. For å bli metaller må de først skilles. Leif Boström, Senior Vice President, Business Area Special Products, LKAB, forklarer hvorfor verdikjeden fra gruve til marked er så viktig.

«Verdien av produktene øker for hvert prosesstrinn. At vi også bryter avhengigheten av Kina for denne delen av foredlingen betyr at de sirkulære produktene vi skal bringe på markedet, virkelig er bærekraftig produsert. Investeringen og eierskapet i REEtec er dermed en naturlig forlengelse av vår verdikjede og passer godt inn i vår strategi, sier Leif Boström.

Går ut med nyemisjon

REEtec gjennomfører en nyemisjon for å finansiere den første fabrikken og LKAB blir hovedeier
REEtec har hentet inn kapital for 1,2 milliarder kroner for å finansiere byggingen av det første anlegget for separering av sjeldne jordelementer. LKAB har investert MNOK 400 i denne nye emisjonen og er hovedaksjonær. I tillegg er norske statseide Nysnø Klimainvesteringer, Mercuria og TechMet også nye aksjonærer. Den tidligere hovedeieren, Scatec Innovation AS, har spesialisert seg på å utvikle og drive selskaper involvert i fornybar energi og den grønne omstillingen. Scatec Innovation beholder en stor eierandel og fortsetter å være aktiv i driften av selskapet. Om REEtec og dens unike prosessDen første fabrikken for separering av sjeldne jordelementer på Herøya vil produsere rundt 720 tonn av de sjeldne jordartselementene neodym og praseodym, skriver det svenske medieselskapet Cision AB.

Konsernsjef Jan Mostrøm i LKAB sammen med adm. direktør Jan Andersen i Scantec Innovation som selger sin eierandel til LKAB(Foto: Cision)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*