Den europeiske sentralbanken(ESB) lanserer torsdag denne uken en omfattende vekstpakke på det såkalte desembermøtet. Det betyr at oljefondet øker i verdi fordi norske kroner er plassert i utenlandske selskaper. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier til Nordens Nyheter denne uken at sentralbanken kan utvide muligheten til kjøp av statsobligasjoner,og han tror at den negative innskuddsrenten skal lenger ned(bli lavere). ESB ønsker dermed at bankene skal kunne låne ut mer penger for å stimulere til økonomisk vekst i Eurosonen
Oljefondet kraftig opp
I løpet av noen minutter fredag formiddag svekket sveitserfranc seg rundt 0,7 prosent mot amerikanske dollar. Oljefondet føk dermed opp i 7410 milliarder kroner. Dermed har fondet økt med flere hundre milliarder kroner på kort tid, uten at det isolert styrker norsk økonomi. Erik Bruce tror dermed at Euroen svekker seg mot Dollar og at det kan gå mot helt like kurser,dvs en valutakurs på en mot en(euro/dollar).
-Hva skjer med svensk og norsk økonomi?
-Jeg tror at dersom vi får en vekstpakke i Europa, og det fører til økonomisk vekst, kan dette styrke svensk økonomi ytterligere. Dersom
oljeprisen fortsatt er lav og nedgangen fortsetter i oljeservicenæringen, vil svenskekronen kunne styrke seg mot norske kroner. Jeg tror imidlertid norsk økonomi i noen grad kan dra nytte av økonomisk vekst i Sverige, sier Erik Bruce.
Neste rentemøte
Nyhetsbyrået Bloomberg knytter bevegelsen opp mot neste ukes rentemøte i Den europeiske sentralbanken ECB. Sentralbanksjef Mario Draghi har varslet at det er aktuelt å gjennomføre ytterligere lettelser i pengepolitikken i eurosonen i forbindelse med desembermøtet.
Lettelser fra ESB kan føre til at en sterk sveitserfranc kan styrkes ytterligere mot euro.Ifølge en undersøkelse utført av Bloomberg, mener økonomer at den sveitsiske sentralbanken SNB nå har rom til å slå tilbake ved å intervenerer i valutamarkedet. Sjefstrateg Peter Rosenstreich i Swissquote Bank mener imidlertid det ikke er tilstrekkelige holdepunkter for å konkludere med at dagens kraftige bevegelse skyldes innblanding fra den sveitsiske sentralbanken, skriver Dagens Næringsliv.
Økonomisk vekst
– På det nåværende tidspunkt har vi ingen bevis for å si at dette er en SNB-intervensjon. Vi kan bare anta at dette skyldes lav likviditet kombinert med forventninger om at SNB kommer til å handle, sier Rosenstreich til Bloomberg News.Michael Sneyd i BNP Paribas har en annen forklaring i Financial Times. Han tror investorer leter etter valutaer å selge til fordel for amerikanske dollar. Nordens Nyheter skriver at de da kanskje velger å selge norske kroner fremfor svenske, fordi svenskene nå opplever en formidabel økonomisk vekst. Investorene vil gjerne beholde dollars, men vil heller ikke å selge euro på de nåværende nivåene. Det fører til press på andre valutaer. Idag har altså mange investorer solgt sveitserfranc og tatt fortjenesten etter at sveitserfranc(SNB) har styrket seg mot euro fra januar.
Endelig en vekstpakke
SME Week Summit var en konferanse som første gang ble arrangert av Europaparlamentet fra 3 til 9 oktober 2011 med formål å støtte entreprenører og bedrifter, og informere om nuligheten for tilgjengelig støtte mht bla. banklån. NordensNyheter var som eneste norske avis med på det europeiske SME Week toppmøtet, som fokuserte på muligheten til å europeiske bedrifter og ikke minst gründere, for å forbedre entreprenørskap, internasjonalisering og konkurranseevne istore og små bedrifter . Dette er fulgt opp på global basis og og neste år arrangeres en SME World Summit i The Palm Conference Center i Dubai i mars. Fire år etter møtet i Bryssel i 2011, ser det ut til at ESB følger opp med en vekstpakke for Eurosonen, som først får effekt neste år, skriver Nordic News i en analyse.
Geldflucht vom Euro zu Dollar
(Wiwn)
Zerreißprobe für die Weltwirtschaft, schreibt FrankfurterAllgemeine. Europas Zentralbank verstärkt die Geldflut, Amerikas Zentralbank dagegen strafft bald ihre Geldpolitik. Die neue Euro-Dollar-Welt bietet Chancen – aber auch viele Risiken. Geldpolitik ist ein äußerst machtvolles Instrument, mit dem Zentralbanker Hunderte Milliarden oder gar Billionen bewegen können. In diesen Tagen sind wir Zeugen einer großen weltwirtschaftlichen Verschiebung. Europa und Amerika driften in entgegengesetzte Richtungen – zumindest, was die Geldpolitik angeht. Die Europäische Zentralbank (EZB) tritt noch mehr aufs Gas. Sie wird für mindestens 1,5 Billionen Euro Anleihen, hauptsächlich Staatsanleihen, kaufen. Diese Euro-Geldflut wird tendenziell den Wechselkurs des Euros schwächen.
Erk Heming, Wien