Frankrikes president Emmanuel Macron møtte Ukrainas presiden. Zilenskiy.(Foto: President.Gov.ua)

Kreml sa onsdag at det var «positive signaler» for løsningen av Ukraina-krisen etter et møte mellom de franske og ukrainske lederne i Kiev. Den franske presidenten Emmanuel Macron møtte sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskiy tirsdag midt i et virvel av europeisk diplomati som tar sikte på å redusere frykten for at Moskva kan invadere Ukraina, skriver Ap.

– Det var positive signaler om at en løsning på Ukraina kun kan være basert på oppfyllelse av Minsk-avtalene, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til journalister, med henvisning til avtaler som ble undertegnet i 2015 mellom Kiev og pro-russiske separatister i Øst-Ukraina. Han la imidlertid til at det ikke var noen indikasjoner fra Zelenskiy om at Ukrainas myndigheter var klare til å «raskt» gjøre det «Kiev burde ha gjort for lenge siden».

«Så det er positive signaler og det er mindre positive» signaler, sa Peskov.

Macron sa på en felles pressekonferanse med Zelenskiy i Kiev tirsdag at han så en vei mot å lette spenningen. Både Zelenskiy og Russlands president Vladimir Putin, som Macron så mandag, sa at de fortsatt er forpliktet til fredsavtalene i Minsk, la den franske lederen til.

Med titusenvis av russiske tropper i leir nær den ukrainske grensen, var Macron den første øverste vestlige lederen som møtte Putin siden krisen startet i desember.

Mer alvorlig trussel

Amerikanske tjenestemenn sier ifølge Associated Press at trusselen om en russisk invasjon i Ukraina er mer alvorlig enn andre som har kommet og gått i løpet av nesten et tiår med skyttergravskrigføring. Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren i Det hvite hus advarte om at en total invasjon kan skje når som helst, og president Joe Biden sa at «det ville være klokt» for andre amerikanere enn viktige diplomater å forlate Ukraina og beordret utplassering av 1700 soldater til nabolandet Polen.

Men selv når retorikken ut av Washington øker, råder en følelse av ro i den østeuropeiske nasjonen blant både soldater og borgere, fra slektninger til dem i skyttergravene og opp til president Volodymyr Zelenskyy, som drev kampanje på et løfte om å få slutt på det uavgjorte. -ut konflikt og har gjentatte ganger bedt om diplomati for å gjennomføre dagen.

«Vi forsvarer landet vårt og er på vårt eget territorium. Vår tålmodighet kan ha innvirkning på provokasjoner, når vi ikke reagerer på provokasjoner, men oppfører oss med stor verdighet, sa Zelenskyy tirsdag i en opptreden med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Mens bølger av ukrainere flyktet fra hjemmene sine i løpet av kampene i 2014 som førte til at Russland annekterte Krim-halvøya og støttet separatister i den østlige Donbas-provinsen, holder folk seg så langt i områdene nærmest de russiske troppebevegelsene.

Har liten kontroll

Den roen Zelenskyy og andre har uttrykt, skyldes kanskje delvis det faktum at de har liten kontroll over situasjonen foran dem.

Ukraina er langt overmatchet av Russland, ikke bare når det gjelder antall tropper, men også når det gjelder våpen og utstyr, slik som jagerflyene som står i nærheten og marineskipene som manøvrerer utenfor kysten. Ingenting NATO-land har gitt til Ukraina – fra antitankvåpen sendt av Storbritannia til de 5000 hjelmene som kom fra Tyskland – kommer i nærheten av å gå på vektskålen.

Amerikanske tjenestemenn har sagt eksplisitt at ingen amerikanske tropper vil kjempe i Ukraina. Macron på sin side snakket tirsdag ikke om en truende mulig invasjon, men om en anspent konflikt som kan fortsette i «uker og måneder fremover». Amerikanske tjenestemenn mener at faren er mye mer umiddelbar – og har ikke vært sjenerte for å slå alarm, skriver Associated Press.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*