Telia Soneras konsernsjef Lars Nyberg gikk av etter skarp kritikk av selskapets virksomhet i Usbekistan. Styrelederen kunne ikke svare på om de handlet med diktatoren i landet. Selskapet med hovedkontorer i Stockholm eier NetCom og Chess i Norge. Rapporten inneholdt sterk kritikk av måten selskapet har har drevet på uten at den svenske granskningsrapporten la frem bevis, skrev Nordic News 17. november 2014. Styreleder Anders Narvinger regnet med å bli kastet etter at rapporten slo fast at virksomheten i Usbekistan ikke ble drevet på en god måte. Den svenske gravejournalisten Fredrik Laurin ser klare likheter i hvordan Vimpelcom og TeliaSonera skaffet seg usbekiske mobillisenser.( Publisert 17.11.2014). Tirsdag 3. november behandler kontroll og konstitusjonskomiten Telenor-saken i Stortinget i Oslo.
Lars Nyberg frikjent
SVTs Uppdrag gransking rapporterte hvordan svenskene kjøpte seg inn i en av de lokale mobilleverandørene via «skjulte kontakter». Spor fra disse kontaktene pekte i retning av forretningsfolk med bindinger til regimet og de som kontrollerer myndigheter og telelisenser i Usbekistan.Etter avsløringene sa konsernsjefen Lars Nyberg at han ville gå av om det ikke ble bevist at det hadde blitt utbetalt bestikkelser eller gjennomført annen form for korrupsjon i forbindelse med Telias virksomhet i Sentral-Asia. En omfattende gransking av selskapets virksomhet gjort av advokatfirmaet Mannheimer Swartling frikjente Lars Nyberg fra anklagene om korrupsjon. Men han gikk av fordi han ikke lenger følte at han hadde han tillit fra styret.
Betalte for lisenser
Klassekampen skriver at nye dokumenter viser at Vimpelcom også i 2011 betalte Usbekistans diktatordatter for å få telelisenser. Vimpelcom har tjent 1,7 milliarder kroner gjennom ulovlige bestikkelser, skriver avisen. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas gikk inn i styret først i 2010 og har således ikke med mulige bestikkelser fra årene før å gjøre. Et Telenor-selskap skal ifølge Klassekampen ha overført ytterligere 30 mill. dollar til presidentdatteren i Usbekistan.
Overførte penger
Klassekampen dokumenterteforrige dengang hvordan Vimpelcom, der Telenor er en av to storeiere, i 2007 overførte 25 millioner dollar til en konto kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, som betaling for telelisenser i Usbekistan.Nå viser nye dokumenter ifølge avisen at denne praksisen ikke var en engangsforeteelse. Vimpelcom fikk så sent som i 2011 igjen telelisenser i Usbekistan ved å betale millioner til selskapet Takilant, som er presidentdatterens postboksselskap på Gibraltar.Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas gikk i 2010 inn i styret i Vimpelcom.
Risikabelt å gå inn
Telenor kjøpte i 1998 det russisk mobilselskapet Vimpelcom. Telenor vurderte på starten av 2000-tallet at det var for risikabelt å gå inn i Usbekistan og de andre tidligere sovjetrepublikkene alene. De fikk med seg russiske Alfagruppen som partner i Vimpelcom, og både Telenor og Alfa investerte store summer i selskapet. Telenor eier i dag 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, og 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene.Vimpelcom er i dag største teleselskap i Usbekistan, under navnet Beeline.
Nederlanske etterforskere
Klassekampen skriver at 30 millioner dollar ble overført til selskapet Takilant 19. oktober 2011. Denne betalingen kom fra det samme selskapet som i 2007, nemlig et hittil ukjent Vimpelcom-selskap på De britiske jomfruøyene, ved navn Watertrail Industries.Betalingen kommer frem i rettsdokumenter som ble presentert i Stockholms Tingsrätt, og som Klassekampen hadde fått tilgang til. Her anklager ved svenske Riksenheten mot korruption, Berndt Berger, at «mistanken er at betalingene har utgjort bestikkelser for å få usbekiske myndigheters autorisasjon til å utnytte frekvenser og nummerblokker i Usbekistan» – altså en telelisens.Informasjonen kommer fra nederlandske etterforskere, som har gått til retten i Sverige for å ta beslag i penger på en konto i svenske Nordea tilhørende Takilant. Vimpelcom har altså betalt tilsammen 55 millioner dollar rett til postboksselskapet kontrollert av Gulnara Karimova ifølge Klassekampen.
Gjorde ikke noe galt
Ifølge svenske etterforskere kan et selskap registrert på Gibraltar ikke eie telelisenser i Usbekistan. Dermed kan betalinger til Takilant for en usbekisk telelisens i realiteten være bestikkelser. Klassekampen skrev dengang at penger fra Takilant blitt brukt til å betale for flere av Gulnara Karimovas luksuseiendommer, blant annet et slott utenfor Versailles som ble kjøpt i 2012. Disse overføringene står stikk i strid med forsikringene Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas ga til daværende næringsminister Trond Giske i desember 2012. Dengang slo han fast for næringsministeren at lisenskjøpet i Usbekistan hadde gått riktig for seg. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas kanskje å gå av kanskje å gå, selvom en norsk undersøkelseskommisjon ville konkludere som svenskene: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sa han ikke hadde gjort noe juridisk galt. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sa til NrK Dagsnytt Atten mandag 17. november 2014 at han som styremedlem hadde vært med på å ta beslutninger etter at han gikk inn i styret i Vimpelcom, men han sa at han ikke kjenner ikke kjenner detaljene i den administrative delen av dette. Dermed må det trolig en norsk granskning til, lik den svenske, som ikke var skyldig i noe juridisk ulovlig.I de svenske dokument anslår etterforskerne at TeliaSonera har tjent nøyaktig samme beløp som Vimpelcom som følge av de mistenkte bestikkelsene. Styreleder i Telenor, Svein Aaser ble til sist avsatt av den norske næringsministeren fordi nye opplysninger var kommet inn i saken.
Norsk og svensk eierskap
Telenor økte sin eierandel i Vimpelcom til 43 prosent. VimpelCom Ltd Altimo, Telenor (Norge) og Wind (Egypt) opprettet et nytt samarbeidsselskap der Altimo fikk 47,85% stemmene i det nye selskapet. TeliaSonera var inne med MegaFon er 43,8 prosent, hvorav den holder 35,6 prosent direkte og 8,2 prosent indirekte gjennom sin 26,1 prosent eierandel i Telecominvest (TCI) .MegaFon ble stiftet i 2002 og er i dag den nest største mobiloperatøren i Russland med en markedsandel på 27 prosent. TeliaSonera, AF Telecom og Altimo har løst de styrings tvister i Russlands nest største mobiloperatør der TeliaSonera eide 25 prosent da konsernsjef Lars Nyberg måtte gå av etter korrpsjonsanklager i 2013.
Hadde samme opplegg
– Vimpelcom og TeliaSonera har samme opplegg mot presidentdatteren Gulnara Karimova. De bruker samme betrodde person som partner, og det er sannsynlig at vedkommende har gjennomført nøyaktig samme opplegg for alle de tre selskapene som fikk lisenser – TeliaSonera, Vimpelcom og den tredje operatøren MTS, som vi sporet opp i Teliasonera-saken, sier Laurin til NTB.
Det var Fredrik Laurin og kollegaen Joachim Dyfvermark fra Sveriges Television som rullet opp Teliasonera-skandalen der ledelsen måtte gå som følge av avsløringene. Laurin er nå redaktør for gravejournalistikk i Sveriges Radio.Klassekampen publiserte dengang dokumenter som antyder at det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom i 2007 overførte 25 millioner dollar til en konto kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, som betaling for telelisenser i Usbekistan. Hele denne saken ble gjengitt i E 24 17. november 2014.