Forsvaret i Norge pröver luftvernmissiler produsert av Kongsberg.( Foto: Forsvaret/Martin Mellquist).

Forsvarsdepartementet kunngjorde i dag at det er inngått en ny samarbeidsavtale mellom Norge, Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og Raytheon om videre utvikling av NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System). Avtalen, som ble undertegnet i den norske ambassadørens residens i Washington D.C. tidligere i oktober, vil legge grunnlaget for ytterligere å styrke NASAMS’ allerede robuste og stridsprøvede egenskaper og enestående markedsposisjon. Det statlige norske oljefondet har allerede investert 6,8 milliarder kroner i RTX Corporation i USA og eier dermed 0,55 prosent av det amerikanske konsernet.

NASAMS er en svært fleksibel og tilpasningsdyktig luftvernløsning med middels rekkevidde, utviklet og produsert i fellesskap mellom Raytheon og Kongsberg Defence & Aerospace i tett samarbeid med den norske forsvarssektoren. Den nye samarbeidsavtalen bygger på flere tiår med erfaring, industrielt samarbeid og betydelige investeringer gjort av de tre partene, og legger grunnlaget for konkrete prosjekter som vil sørge for at den norske sikkerheten forbedres.

NASAMS evner å møte nye og komplekse lufttrusler.

– I dag markerer vi en viktig milepæl i å sementere NASAMS’ arv som verdens ledende mellomdistanse luftforsvarssystem, sier Tom Laliberty, president for Land & Air Defence Systems i Raytheon. – Vi vil fortsette å investere i utviklingen av NASAMS for å støtte det norske forsvaret og våre allierte rundt om i verden.

– Vi ser frem til å fortsette det vellykkede treveissamarbeidet mellom KONGSBERG, Raytheon og Forsvarsdepartementet for å forbedre NASAMS ytterligere med mobiliteten og operasjonsfleksibiliteten som kreves for å beskytte mennesker og kritiske eiendeler i fremtiden, sier Kjetil Reiten Myhra, divisjonsdirektør for Integrated Defence Systems ved Kongsberg Defence & Aerospace.

– Vi trenger å styrke og bygge videre ut luftvernet for å bedre kunne beskytte sivile og militære mål mot angrep fra luften. Krigen i Ukraina har synliggjort hvor avgjørende luftvern er i krig. Den samarbeidsavtalen vi nå har undertegnet med norske KONGSBERG og amerikanske Raytheon legger grunnlaget for å videreutvikle det stridsprøvede luftvernsystemet NASAMS mot framtidas trusler, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Fremtidige anskaffelser av NASAMS

Regjeringen planlegger å legge frem to luftvernprosjekter til Stortinget for godkjenning i kommende proposisjon om endringer i statsbudsjettet 2023 under Forsvarsdepartementet i høst. Dette er Prosjekt 7821 som skal anskaffe missiler til NASAMS luftvern, og Prosjekt 1146 som skal gjenanskaffe donerte hovedkomponenter til NASAMS. I tillegg vil det legges frem et forslag til omfangsendring av Prosjekt 7628 Kampluftvern som følge av donasjon.

Om RTX

RTX er verdens største luftfarts- og forsvarsselskap. Med mer enn 180 000 globale ansatte presses grensene for teknologi og vitenskap for å omdefinere hvordan RTX kobler til og beskytter verden. Gjennom bransjeledende virksomheter som Collins Aerospace, Pratt & Whitney og Raytheon fremmer RTX luftfarten, utvikler integrerte forsvarssystemer for operasjonell suksess, og utvikler neste generasjons teknologiløsninger og produksjon for å hjelpe globale kunder med å takle sine mest kritiske utfordringer. Selskapet, med en omsetning på 67 milliarder dollar i 2022, har hovedkontor i Arlington, Virginia.

Om Kongsberg

Kongsberg er et internasjonalt, kunnskapsbasert konsern som leverer høyteknologiske systemer og løsninger til kunder innen energi-, handels-, marine- og forsvars- og romfartsindustrien. Kongsberg har mer enn 12 000 ansatte i 39 land og hadde en samlet omsetning på 31,8 milliarder kroner i 2022.( Kilde: Regjeringen.no/Forsvarsdepartementet.)det israelske luftvernssystemet «Davids slynge» Finland kjöpte i mars 2022 , som konkurrerte ut Kongsbergs våpensystem som Norge nå har valgt.Försvarets materielverk i Sverige signerte mot slutten av 2023 , en avtale med MBDA om å få levert Common Anti-air Modular Missiles (CAMM) til det svenske forsvaret, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Tretti milliarder kroner

Försvarets Materiellverk i Stockholm (Defence Materiel Administration (FMV) har lagt inn en ny ordre på roboter til luftvernsystemet Patriot fra USA. Prislapp og antall roboter er hemmelige. På lang sikt kan hele avtalen, som startet for fem år siden, koste rundt 30 milliarder svenske kroner for Defence System 103, som er det svenske navnet på denne bestillingen.

Det var i 2018 at den amerikanske regjeringen godkjente Sveriges forespørsel om å kjøpe Patriot luftvernsystem som skal beskytte mot innkommende mål i luften. USA ga da et maksimalt tak for levering av Patriot til Sverige, som tilsvarer 3,2 milliarder dollar. Det betyr at Patriot-avtalen på sikt kan bli en av de største svenske våpenordrene siden jagerflyet Jas 39 Gripen. FMV har foreløpig ikke lagt inn en bestilling på hele beløpet.

– Patriot er utviklet for å kunne møte helikoptre, fly, ballistiske roboter og cruiseroboter, stort sett alle luftmål, sier Christer Mellgren som er prosjektleder for Air Defence System 103, som er det svenske navnet på Patriot.
I 2023 samlet representanter fra de fire nordiske landene Norge, Sverige, Finland og Danmark seg på Ørland flystasjon for å avholde møte om NORDIC GBAD Cooperation Initiative (NoGCI). Intensjonen er et tettere missilsamarbeid i Norden.

- Vi har en ambisjon om å dele et felles luftromsbilde for å få bedre situasjonsforståelse mellom operatørene. Deling av et felles luftromsbilde vil legge grunnlag for å benytte felles taktikker, teknikker og prosedyrer for å gjennomføre effektive luftvernoperasjoner i fellesskap. Dette krever trening og øving på tvers av landegrensene, sier oberstløytnant Erlend Salamon Hammervik-Elvenes, som er fagsjef luftvern i det norske forsvaret ifölge Forsvarets Forum.

Foto: Forsvarsminister Björn Arild Gram fotografert av Trond A. Isachsen i Forsvarsdepartementet . Oljefondet har allerede investert nesten sju milliarder kroner.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*