Finanstilsynet i Danmark advarer( Fotomontasje : Pixabay)

Kryptovaluta har vært i vinden den siste tiden, av mindre heldige årsaker. Saken om FTX og konkursene til Genesis, Blockfi, Celcius og 3-Arrow Capital har ødelagt bransjen sitt rennomme og gjort myndigheter mer skeptiske.

En stund så det også ut som at Binance ville gå over ende, enda debatten om selskapet har stilnet noe de siste dagene.

Et problem som har fått økt fokus er mangelen på regulering av bransjen som helhet. I Norge er det relativt enkelt å kjøpe kryptovaluta fra utenlandske aktører. Noen av disse er regulert av utenlandske myndigheter, mens andre opptrer uavhengig.

I Norge er det faktisk et regelverk som gjelder for de som ønsker å tilby tjenester inne krypto, hvertfall som selger.

Skal du først kjøpe kryptovaluta burde du besøke en børs som har enten registrert seg hos Finanstilsynet, eller som i det minste er regulert av europeiske eller amerikanske myndigheter. 

Norge innførte i 2019 en egen registreringsordning for kjøp og salg av kryptovaluta. Altså, for de selskapene som ønsker å tilby slike tjenester. 

Til forskjell fra en del andre finansforetak må man ikke søke om “lisens” eller konsesjon. Det er viktig å påpeke at det kun er snakk om en generell registrering der foretaket forplikter seg til å overholde regelverket for hvitvasking og kundeidentifisering, kanskje best kjent som AML og KYC.

For å lære mer om reglene og hvilke steder du kan kjøpe krypto i Norge, gå inn på Kryptografen sin guide

Muligheten til å kjøpe kryptovaluta fra norske foretak kan ha visse fordeler.

  1. Den første er integreringen med BankID og vipps som gjør det mulig å identifisere og registrere seg på noen få minutter. Kontrasten er stor med de som krever kopier av pass og faktura. Det senker risikoen for tap av persondata, samtidig som prosessen går raskere.
  2. Kunden kan også kjøpe kryptovaluta ved å sette over penger direkte fra norsk konto. Fordelen er at man dermed slipper valutavekslingsgebyr, for eksempel til dollar eller euro. Det siste året har det også blitt mulig å bruke kort for innskudd.
  3. Den siste fordelen er at norske kryptovalutaforetak har et rykte på seg for å være seriøse. Eksempler er selskaper som Firi og NBX.
  4. Mangelen på skjulte kostnader: Ved kjøp av kryptovaluta hos utenlandske foretak vil det ofte legges til merkostnader. Det inkluderer overføringsgebyr i banken, vekslingsgebyr for valuta etc.

Skal du først kjøpe kryptovaluta i Norge bør du også vite at det er 18 års aldersgrense for å åpne konto. Verdien på investeringen kan stige og falle markant på kort tid med høy risiko for tap.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*