CEO Larry Fink i BlackRock er oljefondets globale partner(Foto: BlackRock)
Oljefondet er på bedringens vei etter et dramatisk fall på 700 milliarder papirkroner i kjølvannet av Corona-viruset. Fondet var siste lørdag i februar over 10350 milliarder kroner. Konsernsjef i det amerikanske investeringsfondet BlackRock skriver i et brev til aksjonærene at han vil legge om til en «grønnere investeringsøkonomi», og kvitte seg med fossile aksjernoe. Dette vil kreve at Blackrock,verdens største aksjeforvalter, selger seg ut av en rekke selskaper som British Petroleum(les: Aker BP) og Royal Dutch Shell eller ExxonMobile. Nå kan ren energi fro for utslipp av CO2, som kjernekraft komme på moten igjen

BlackRock har nøkkelen

Oljefondet kjøpte seg tungt inn i BlackRock for noen år siden, da man sikret seg store eierposter i tyske E.ON og RWG.  Disse selskapene roduserer energi bassert på kull.  Nå satser det finske energisselskapet Fortum på kjernekraft.  Selskapet har kjøt nesten femti prosent av dedt tyske enrgiselskapet Uniper, og oljefondet i Norge er nest største aksjonær i Fortum, der den finske staten eier 50 prosent. Fortum er eier/deleier i flere kjernekraftverk i Finland og Sverige. Dette er knaksje fremtiden for BlackRock, etter at Bill Gates har investert i micro kjernekraft. NBIM, altsås oljefondet, trakk seg ut av BlackRock, men samarbeider om eierinteresser ovedr hele kloden.  Fondet eier fortsatt aksjer i BlackRock.

Svakhet ved planen

Etter ett estimat er det rundt åttil billioner dollar penger på planeten. Hvis det er riktig, betyr BlackRocks eierandel på syv billioner dollar at nesten en krone av hver krone hviler i sine digitale filer, mest i form av aksjer den investerer i for pensjonsfond og lignende, skriver the New Yorker. Så da BlackRocks C.E.O., For det første har fossile brennstoffaksjer begynt å dra ned porteføljer. Som Times bemerket, “Hadde Mr. Fink flyttet for et tiår siden for å trekke BlackRocks midler ut av selskaper som bidrar til klimaendringer, ville hans klienter vært godt tjent. I løpet av de siste ti årene, til og med fredag, hadde selskaper i energisektoren S&P 500 fått bare 2 prosents endringer totalt.  Den andre svakheten ved planen er at den ikke direkte adresserer BlackRocks hovedvirksomhet, som er passive indeksfond. Selskapet har tidligere hevdet at det ikke kan gjøre noe med innholdet i disse indeksene. Men kunngjøringen fra BlackRock antyder at denne posisjonen endrer seg. Fink erkjenner at behovet bare vil bli større. 

-Denne dynamikken vil akselerere når neste generasjon tar styringen for næringslivet, skriver han i The News Yorker. "Når billioner av dollar skifter til årtusener i løpet av de neste tiårene, etter hvert som de unge blir C.E.O.s og C.F.O.s, politikere og statsoverhoder, vil de videreføre verdens tilnærming til en grønnere bærekraftig økonomi."
Spørsmålet er bare om BlackRock og oljefondet forlater sine strategiske eierposjoner innen olje og gassindustri, skriver Nordens Nyheter.
Her er en Shell-stasjon langs veien i Europa(Foto: Shell)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*