Den kinesiske eiendomssektoren var den viktigste vekstmotoren mellom 2008 og2013.Dette hadde betydning ikke bare for Kina, men for verdensøkonomien. Etter nær kollaps er aktiviteten på vei opp igjen. Men vil det vare, spør Oxford Economic.a finanskrisen rammet i hovedsak vestlige land i 2008 satte kinesiske myndigheter i gang hva de kunne av tiltak for å holde den økonomiske veksten oppe. Store infrastrukturutbygginger og investeringer i eiendomsprosjekter over hele Kina sørget for vekst. Professor Phil Rosenzweig at IMD skrev nylig en artikkel i Nordens Nyheter om at kinesiske investeringer i utlandet løfter landets økonomi. Dette løfter troligoljeprisenigjen
Verdens viktigste marked
Eiendomsprisene begynte å falle i Kina i 2014. Så sent som ifjor sommer var det prisfall på over 50 prosenty største byene. Aktiviteten har tatt seg opp de siste månedene og i storbyene langs kysten er det rekordhøye priser,.utgjorde eiendomssektoren nesten 20 prosent av den kinesiske økonomien – inkludert indirekte effekter.I Shenzhen har eiendomsprisene økt med over 50 prosent det siste året.«Det kinesiske eiendomsmarkedet kalles noen ganger verdens viktigste marked – i form av betydningen det har på den globale økonomien. Nå er det i endring igjen med igangsetting av nye eiendomsprosjekter. Anleggsvirksomheten har tatt seg opp etter en oppgang i boligsalget», skriver Asia-leder Louis Kuijs hos Oxford Economics på en ny analyse av Kina.Professor Phil Rosenzweig at IMD var først ute med nyheten om at at kinesiske investeringer i utlandet løfter landets økonomi.
Bra for verdensøkonomien
Han er i tvil om anleggsvirksomheten vil ta seg opp nok til at dette kan være bærekraftig, men viser til at oppsvinget i sektoren de siste månedene har ført til et oppsving for sektoren i 2016.«Dette har vært en nøkkelfaktor for at de internasjonale råvareprisene har tatt seg opp i det siste. Det har også styrket valutaene i råvareproduserende land», skriver han.Hovedårsaken til bedre utsikter for den kinesiske eiendomssektoren er nye tiltak fra myndighetene, som gjør det enklere for investorer å kjøpe og få finansiert leilighetskjøp. Det er høy kredittvekst i Kina, renten er satt ned flere ganger det siste året og bankenes reservekrav er nedjustert.«Oppgangen i salget var forventet, gitt de betydelige lettelsene i politikken og en oppdemmet etterspørsel. Hva som er mer overraskende for oss er igangsettelsen av nye boligprosjekter. Vi hadde ikke forventet dette da det etter vårt syn ikke er insentiver for nybygging da det fortsatt er store beholdninger av usolgte boliger», påpeker Kuijs hos Oxford Economics.For første gang siden 2014 er det vekst i nybyggingsaktiviteten. Salget av boliger er på over 20 prosent og er den høyeste siden 2013. Dagens Næringsliv skriver at dette er positive nyheter – ikke bare for Kina, men for verdensøkonomien. Nybygging betyr økt etterspørsel etter alt fra jernmalm, kobber, tinn og aluminium.«Oppsvinget i anleggsaktiviteten har hatt betydelig økonomiske følger. I Kina virket det som at dette er en viktig årsak til at vi har sett en foreløpig bunn i den økonomiske aktiviteten», skriver Oxford Economics.