Statsminister Mette Fredriksen fotografert av regjeringen(Foto: Statsmsinisterens kontor)

Det australske gruveselskapet Greenland Minerals Limited ønsket å utvinne 3 millioner tonn malm årlig. Det kinesiske selskapet Sheghe Resources Holding Co Ltd. eier 9,32 prosent av det australske selskapet, ifølge den danske avisen Berlingske . Ifølge beholdningstall fra Norges Bank og det norske oljefondet har NBIM aksjer for mer enn 1,5 milliarder norske kroner i tre av eierselskapene i Greenland Minerals. Kinesiske eierinteresser står bak det australske gruveselskapet og i tre av eierselskapene (CITIC Ltd CITIC Securities Co Ltd. og CSG Financial har Norges Bank aksjer til en verdi av over 1,5 milliarder kroner ifølge sentralbankens beholdningsverdier.

Fondet eier aksjer i CITIC Ltd. Industrials til en verdi av 377 millioner kroner(0,21 %), i CITICS Securities Co Ltd har fondet aksjer for NOK 1 295 563 211(0,4%) og i CSG har sentralbanken aksjer til en verdi av 158 millioner norske kroner. Dermed har NBIM investert mer enn 1,7 milliarder i det kinesisk- australske selskapet , som vil utvinne uran, sink og sink på sydsiden av Grønland. «Prosjekt Kværnfjellet Rare Earth Project» har trolig liten mulighet til å realiseres etter valget på Grønland denne uken. Det kinesiske selskapet Shenghe Resources Holding Co Ltd ble i 2016 den største enkeltaksjonæren i Greenland Minerals.

Men onsdag sa lederen for partiet IA, Mute Egede, at gruveprosjektet i Kvandefjeld blir stoppet. Valgresultatet sender ifølge Reuters et sterk signal til internasjonale gruveselskaper som er på jakt etter Grønlands skjulte mineraler. Lateritt ble i tidligere tider brukt for å bevare murstein i hundrevis av år. Denne bergarten ble brukt bl.a. i konstruktsjonen «Ankor Wat» i Asia for å bevare et av verdens syv underverker.

Danmarks tette samarbeid med USA i NATO vanskeliggjør også prosjektet og mange spør seg om det kan medføre riktighet at oljefondet har gått med i dette prosjektet. Som vanlig uttaler Norges Bank at man ikke uttaler seg om fondets enkeltprosjekter.

USA har i dag en base på Thule-flyplassen lengst nord på Grønland. Den har fått økt betydning etter at Russland bygde opp sin militære tilstedeværelse i Arktis. Det danske forsvaret har omkring 300 personer plassert på ulike stasjoner på Grønland. Fra dansk side har det hele tiden vært viktig å understreke at man ikke ønsker noen militarisering av området, skriver NrK..

The Syngenta Group is a leading global provider of agricultural science and technology, in particular seeds and crop protection products, with its headquarters in BaselSwitzerland, and further locations in ChicagoTel Aviv, and Shanghai.[2] Syngenta AG was founded in 2000 by the merger of the agrichemical businesses of Novartis and AstraZeneca, and acquired by China National Chemical Corporation (ChemChina) in 2015.[3] In 2020, the Syngenta Group was formed, bringing together Syngenta, Adama, and the agricultural business of Sinochem under a single entity.

et klartEtter valget er det et klart flertall av grønlenderne og deres folkevalgte som ønsker full løsrivelse fra Danmark, men som kvier seg å sette en konkret dato, først og fremst av økonomiske årsaker. I dag er Grønland helt avhengig av overføringer fra den danske staten. Disse utgjør nærmere fem milliarder norske kroner i året, nesten halve statsbudsjettet.

President Xi Jangping vil utvinne uran på Grønland(Foto: Gov. China)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*