Kina har et mål om fem prosents vekst i 2024, omtrent som i fjor. Dengang var veksten ifølge myndighetene 5,2 prosent. Så høy vekst er nödvendig for å nå president Xi Jinpings mål om å doble Kinas økonomi innen 2035. Fotografiet er tatt i Folkekongressen i Beijing(Foto: Gov. China)

De siste kinesiske makroøkonomiske statistikkene fra november 2023 ,viser en noe ujevn utvikling i Asias største økonomier. De kinesiske tallene viser en svak utvikling gjennom høsten, men sannsynligvis nok til at det offisielle vekstmålet for 2023 på «omkring fem prosent» kan innfris.

Japan forsøker å holde tempoet oppe for å unngå å havne i en teknisk resesjon etter nedgang i den økonomiske aktiviteten i tredje kvartal. Eksporten falt med 0,2 prosent i november, viser tall som kom natt til onsdag. Det var ventet en vekst på 1,5 prosent – tilsvarende som i oktober.

Kinesiske myndigheter har dermed vært aktive i 2024 når det gjelder stimulanstiltak för Folkekongressen i mars, for å styrke tilliten til økonomien og aksjemarkedet. Nye meldinger om kommende tiltak bidro til en kraftig børsoppgang både i Hong Kong og Kina i natt. Til tross for nattens oppgang, er Hang Seng-indeksen ned over seks prosent i år.

Trolig kinesisk vekst

Hvorvidt myndighetene klarer å snu den negative trenden , gjenstår å se. Enn så lenge er mangel på tillit til systemet det store problemet, noe som har bidratt til investorflukt over lengre tid. Mye av kapitalen fra utenlandske investorer har funnet veien til Japan og India. Japanske Nikkei 225 og indiske Sensex har steget kraftig de senere årene, en trend som for øvrig har fortsetter i 2024.

De fleste av oss tenker nok på selskapene Alibaba og Tencent som kinesiske internettgiganter. Men faktum er at begge disse selskapene er hjemmehørende, registrert med forretningsadresse, i den karibiske øygruppen Cayman Islands, skriver Aftenposten 19. august 2020. Nordens Nyheter skrev om dette dette 22. april 1920 med tittelen «Oljefondet må selge kinesiske aksjer».

Aftenposten skriver at Oljefondet er storaksjonær i disse to Cayman Islands-selskapene og mange andre selskaper som hører til på samme sted. Takket være kraftig kursstigning for både Alibaba og Tencent blitt Oljefondets syvende og niende største enkeltinvestering.

En delikat nøtt

Nicolai Tangen, sjef for det norske oljefondet, ble en delikat nøtt for regjeringen. Tangen tiltrådte i Oljefondet 1. september 2020, og fondet sitter fortsatt med kinesiske aksjer( Kina og Hong Kong) for helt op til 39 milliarder kroner i Tencent Holding Ltd registert i Hong Kong og på Cayman Islands . Finansminister er øverste sjef for et statlig fond med milliarder i internasjonale skatteparadis. Men det må sies at man ikke må drive med skatteunndragelse selvom man på Cayman Islands.har investeringer på Cayman Islands. Veksten i kinesisk ökonomi har stor betydning for verdensökonomien, skriver Nordens Nyheter.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er fotografert av NTB/Regjeringen.no.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*