Statsråd Amanda Lind, Kulturminister, Demokratiminister, Idrettsminister iKulturdepartementet( Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

Den svenske statsborgeren Gui Minhai født i Kina, startet i 2012 et bokforlag i Hongkong som ga ut bøker som var kritisk til regimet i Beijing. Pen-klubben i Sverige delte nylig ut den såkalte Tucholskyprisen til Gui Minhai, som ikke kunne ta imot prisen, fordi han sitter fengslet i Kina. Etter at den norske Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, var forholdet mellom Norge og Kina på frysepunktet i flere år.

Norge kom seg til slutt ut av den diplomatiske «fryseboksen» i desember 2016, etter å ha gått med på å skrive under på en avtale med kineserne som eksperter har kritisert for å være «ydmykende for Norge».

– Makthavere får aldri ta seg den frihet å angripe frie kunstneriske uttrykk eller det frie ord, sa kulturminister Amanda Lind under seremonien i Stockholm fredag kveld. Lind sto på scenen for å dele ut Tucholskyprisen, på vegne av den svenske ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, til den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai (55), ifølge Aftenposten.

Sverige under press

Lind og svenske myndigheter har vært under sterkt press i forkant av seremonien, og Kina har ikke lagt skjul på hvor dårlig de liker at regjeringen deltar under prisutdelingen. Kulturministeren var svært tydelig i sitt svar:

Vi har vært svært tydelige på at ytringsfriheten råder i Sverige, og vi forutsetter at Kina og Kinas ambassadør respekterer dette. For meg er det en helt selvsagt ting å være her og dele ut prisen, sier hun til svenske medier fredag kveld.

Alt i helgen kom den kinesiske ambassadøren i Sverige med ramsalt kritikk av tildelingen. Etter det har kritikken eskalert, ifølge svenske medier..

Konsekvenser for Sverige

Fredag truet kinesiske ambassadøren i Sverige, Gui Congyou, med at det vil få konsekvenser for Sverige om regjeringen deltar på tildelingen av prisen fredag kveld.

– Svensker kan ikke tro at de med god samvittighet kan såre det kinesiske folkets følelser og skade Kinas interesser, sier han i intervjuet med Sveriges Radio.

Han har beskriver Gui Minhai som er kriminell, en løgner og en ryktespreder, skriver Tidningarnas Telegrambyrå.

– Det han har skrevet, er basert på løgner og fiendtlige utfall mot Kina, og det er derfor vi sier at han sprer løgner, sier ambassadøren.

Rett før prisutdelingen sa ambassadøren at kulturministeren vil bli nektet adgang til Kina om hun deler ut prisen, melder nyhetsbyrået TT.Sverige reagerer

Kinas ambassade har transkribert hele intervjuet med Sveriges Radio på sine hjemmesider. Der blir ambassadøren utfordret på hva slags konsekvenser tildelingen kan få.

– Sveriges renommé blant 1,4 milliarder kinesere vil bli skadet. Dessuten vil normalt samarbeid bli alvorlig hemmet. Vi vil uten tvil komme med mottiltak, sier ambassadøren ifølge Sveriges Television.

Sveriges statsminister Stefan Löfven varslet på forhånd at Sverige ikke kom til å gi etter for presset.

Kulturministeren skal dele ut prisen. Hun har fått forespørselen og takket ja, og det er klart at vi holder på det. Vi kommer ikke til å gi etter for den typen trussel. Aldri, sier Löfven til Sveriges Television.

Sveriges utenriksminister Ann Linde reagerer på de sterke utfallene mot Sverige.

Kulturministeren selv har sagt følgende om kritikken.

– Vi har sagt til kinesiske utsendinger at vårt syn ligger fast, og at og at Gui Minhai selvsagt skal frigis, sier hun ifølge Sveriges Televisons Rapport.

Kinas ambassadør i Sverige Gui Cognyo. (Foto: Sveriges Television)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*