Tidligere finansministerJan Tore Sanner går av som nestleder inorske Høyre( Foto: Marte Garman)

Den norske kronen har tatt en tidlig ledelse i årets kamp om å være verdens best presterende store valuta, ettersom et voldsomt rally som slynget naboen til topplasseringen i 2020 begynner å avta.

Styrket av et begynnende globalt økonomisk oppsving og utsiktene til et positivt skifte av sentralbanken, er den norske valutaen satt til å øke rundt 2 % mot euroen gjennom desember. Det er ifølge anslaget til analytikere i en Bloomberg-undersøkelse.

Det er det meste blant G10-kollegene, og slo det anslåtte fremskrittet for svenske krone. Den fikk et slag denne uken midt i spekulasjoner om at sentralbanken skulle begrense valutaens styrke etter at den klatret nesten 5 % i fjor.

Den norske kronen er altså i vinden. I dag brukes den mest til olje, men den er også å finne i mange andre bransjer. Ved eksport av varer, samt spill på casino som LeoVegas og mange andre, brukes kroner flittig.

Obligasjonsrally på Island

Renten på Islands statsobligasjoner falt til det laveste på tre måneder etter at en rettsavgjørelse mot organisert kriminalitet slo et slag for optimismen om at bankene er klare til å betale tilbake kreditorer.

Øynasjonens 2023-obligasjon falt 1,25 cent til 85,75 cent på dollaren klokken 13:02 i London, etter å ha klatret så mye som 1,5 cent til 86,375 cent, ifølge data samlet av Bloomberg.

Norske kroner stiger mest i G-10

Kronen har steget nesten 2 % siden sentralbanken la sin referanserente uendret forrige måned og signaliserte at det kan gjøres med stimulans i år.

etter å ha kuttet lånekostnadene fire ganger i 2014. Det var midt i en økonomi som vokste med mindre enn halvparten av euroområdets tempo siste kvartal.

Den steg 0,7 % i dag etter å ha klatret mer enn 1 prosent i tre dager på rad gjennom gårsdagen, da den nådde sitt sterkeste nivå mot euroen siden 31. januar 2013. Kronen var lite endret på 8,153 per euro ved 13:30-tiden i Oslo og har gått opp 4 prosent siden oktober.

Det hele skjer midt iblant spekulasjoner om at sentralbanken vil øke lånekostnadene i år for første gang på seks år etter å ha stoppet obligasjonskjøpene.

Det vi har sett så langt er en bedring i oljeprisen og tegn på økonomisk bedring. Det ser ut til at denne oppgangen kommer til å fortsette inn i 2022, og det betyr mindre press på pengepolitikken som vil gi rom for å kutte renten om nødvendig, skriver Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*