
Srarsministrene Keith Starmer og Jonas Gahr Störe styrker stötten til Ukraina(Foto:Flickr/Statsministerens kontor).
De 10 nordeuropeiske landene som utgjør sikkerhetssamarbeidet Joint Expeditionary Force (JEF) er enige om å styrke sikkerhetssamarbeidet seg imellom. På møtet i Oslo i dag bestemte landene også å innlemme Ukraina i et utvidet partnerskap med JEF, etter et storpolitisk möte i Oslo 9. mai 2024.
Joint Expeditionary Force (JEF) er et sikkerhetssamarbeid som består av landene Storbritannia, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Nederland, Sverige og Norge.
Europa tar ansvar
Stats- og regjeringssjefene for disse landene har vært samlet til et toppmøte i Oslo for å diskutere felles regionale sikkerhetsutfordringer og tettere samarbeid for å møte disse. Etter toppmøtet i Oslo kom alle landene med en felles uttalelse.
– Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet, og det skjer nå. Dette møtet har bekreftet våre tette sikkerhetspolitiske bånd, og vi er enige om å styrke vårt felles arbeid for sikkerhet og stabilitet i Nord-Europa. JEF er en god førsterespons i kriser og styrker NATOs forsvar, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Sterk støtte til Ukraina
Videre støtte til Ukraina ble et sentralt tema på toppmøtet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok digitalt på deler av møtet i Oslo Rådhus.
– Vi er enige om å invitere Ukraina til et utvidet partnerskap i Joint Expeditionary Force (JEF). Russlands krig mot Ukraina har kastet Europa ut i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig. Vår støtte til Ukraina står fast. Vi har også mye å lære av ukrainernes erfaringer fra krigen. At Ukraina blir tettere knyttet til JEF er viktig også for sikkerhet og stabilitet i vårt hjørne av Europa, sier Jonas Gahr Støre.
Landene er også enige om at JEF skal styrke arbeidet for best mulig koordinering og samarbeid med NATO.
– JEF-landene har en unik kompetanse og skal være en støtte for NATO i områder vi kjenner godt. Østersjøen, nordområdene og Nord-Atlanteren er vår region. JEF er en arena for praktisk samarbeid, felles situasjonsforståelse og erfaringsutveksling som kan bidra til å styrke både NATO og de enkelte landenes forsvar og beredskap, sier Støre.
Fakta om Joint Expeditionary Force
- JEF er en britisk ledet koalisjon der ti land deltar: Storbritannia, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Nederland, Sverige og Norge.
- JEF skal blant annet kunne stille styrker for å respondere raskt på kriser i den nordligste delen av Europa. Den kan også stille styrker til internasjonale operasjoner ledet av NATO, FN eller andre.
- JEF skal utfylle NATO-samarbeidet, styrke felles sikkerhet i våre nærområder og bygge opp under vår felles forsvarsevne.
På toppmøtet i Oslo deltok:
Statsminister i Sverige, Ulf Kristersson
President i Finland, Alexander Stubb
President i Litauen, Gitanas Nauseda
Statsminister i Storbritannia, Keir Starmer
Statsminister i Danmark, Mette Frederiksen
Statsminister i Estland, Kristen Michal
Statsminister på Island, Kristrun Frostadottir
Statsminister i Latvia, Evika Silina
Statsminister i Nederland, Dick Schoof (forsvarsminister Ruben Brekelmans steppet inn under deler av toppmøtet)
Statsminister i Norge, Jonas Gahr Støre

Statsminister Keith Starmer fra Storbritannia er sentral i den nord-europeiske stötten til Ukraina(Foto: Flickr/Statsministerens kontor.