President Xi Jangping and president Jeltsin in their tuedays meeting in Moscow(Photo: Sputnik Pool via Ap Pool)

BANGKOK (AP) – Asias eierandel i Europas krig ble gjort krystallklar tirsdag da lederne for regionens to rikeste land satt i hovedstedene i Russland og Ukraina i sterke demonstrasjoner av støtte til de motsatte sidene.

Med verdens øyne rettet mot Kinas president Xi Jinpings første samtaler i Moskva siden invasjonen av Ukraina, avla Japans statsminister Fumio Kishida et overraskelsesbesøk i Kiev på den andre siden av frontlinjen.

Kina har så langt ikke levert militære forsyninger til Russland, men har kritisert vestlige sanksjoner og anklaget NATO og USA for å provosere den russiske invasjonen.

Sanksjonene har hatt effekten av å øke Russlands avhengighet av handel med Kina og flytte landene nærmere hverandre.

Moskva-toppmøtet har effekten av å understreke og forsterke statusen til «Russland som juniorpartner med Kina – økonomisk, militært og diplomatisk,» sa Robert Murrett, en pensjonert amerikansk viseadmiral og professor ved Syracuse University.

Besøkene kom ettersom spenningen har vokst mellom de to regionale rivalene og økonomiske toppmaktene. Kina søker å utvide sin innflytelse, og Japan har svart med å øke sine forsvarsutgifter og utdype båndene med USA og dets allierte.

Mens Xis reise er ment å sende en melding til Vesten om at dens anstrengelser for å isolere Moskva over invasjonen av Ukraina har kommet til kort, men samtidig besøket til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy av Kishida, hvis land har gruppe på syv presidentskap for ledende industrinasjoner. , understreker sterkt den globale karakteren til motstanden mot krigen. «Det er en veldig spiss uttalelse,» sa Euan Graham, en Singapore-basert ekspert ved International Institute for Strategic Studies.

«Det viser at det er mer asiatisk hud i spillet enn mange kanskje har trodd. … Mens Xi holder hendene med Putin, griper Kishida hånden til presidenten – det er en veldig kraftig kontrast og en som viser at Ukraina ikke bare er en europeisk eller atlantisk bekymring.»

Besøk ikke bare europeisk bekymring

Kishidas beslutning om å besøke Kiev akkurat som Xi var i Moskva var tydeligvis ingen tilfeldighet, og sannsynligvis ment å redusere enhver innvirkning den kinesiske lederen hadde håpet å gjøre, sa Heigo Sato, professor ved Takushoku-universitetet og ekspert på forsvars- og sikkerhetsspørsmål.

«Det viktigste er å fortsette støtten til Ukraina, og det var nødvendig å demonstrere G-7-solidaritet, med Europa, Japan og USA som jobber sammen for å gi støtte,» sa han.

Kishida har vært blant de mest frittalende lederne i Asia mot invasjonen av Ukraina, og Japan har innført strenge sanksjoner mot Russland og gitt Ukraina ikke-dødelig militærhjelp, humanitære forsyninger og økonomisk støtte.

På grunn av konstitusjonelle begrensninger som forbyr Japan fra å gi Ukraina dødelige våpen, sa Sato at Kishidas reise

I en tale i januar ved Johns Hopkins University, understreket Kishida at han så konflikten som å ha direkte implikasjoner på verdensordenen, og lovet å bruke G-7-presidentskapet til å gjøre det han kunne for å styrke responsen til «likesinnede land». .»

«Russlands aggresjon mot Ukraina har markert den fullstendige slutten på verden etter den kalde krigen,» sa han. «Det har kommet frem at globalisering og gjensidig avhengighet alene ikke kan tjene som en garantist for fred og utvikling over hele kloden.»

Senere, i det som så ut til å være en referanse til Beijings design mot Taiwan, en selvstyrt øy som Kina hevder som sitt territorium, sa Kishida at «Kina har noen visjoner og krav på den internasjonale orden som avviker fra vår og at vi aldri kan aksepter.» Kishidas besøk til Moskva kom bare timer etter at han møtte Narendra Modi i New Delhi, hvor han inviterte den indiske statsministeren til å delta på G-7-toppmøtet i mai. Kishida kunngjorde også handlinger for et nytt Indo-Stillehavsinitiativ ment å motvirke Kinas økende innflytelse.

To ulike partnerskap

Rahm Emanuel, USAs ambassadør i Japan, sa i et Twitter-innlegg at for land i regionen fremhever besøkene «to svært forskjellige partnerskap mellom Europa og Stillehavet».

«Statsminister Kishida står med frihet og Xi står med en krigsforbryter,» skrev han. «Hvilken Pacific-leder er den rette partneren for en lysere fremtid?»

Kinas utenriksdepartement anklaget i mellomtiden Kishida for å eskalere spenningene i Europa.

«Det internasjonale samfunnet bør opprettholde posisjonen for å fremme fredssamtaler og skape situasjoner for den politiske løsningen av Ukraina-krisen,» sa utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin til journalister i Beijing. «Vi håper Japan kan gjøre flere ting for å deeskalere situasjonen i stedet for det motsatte, var «et minimumskrav» for lederen av G-7, writes Associated Press from Bankok..

Kilde: Associated Press. Oversettelse fra engelsk til norsk og korrektur: Erik Heming. Foto: Associted Press/Sputnik

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*